Ulaz za korisnike

Dezinfekcija i ph-vrijednost vode u bazenu

|
Dezinfekcija i ph-vrijednost vode u bazenu
 
Dezinfekcija i ph-vrijednost vode u bazenu
Kako bi sačuvali ne samo svoje zdravlje i kožu, već i spriječili negativne utjecaje na tehniku i armature morate stalno kontrolirati ph-vrijednosti vode te dodavati „sredstva za njegu“. Učinkovitoj pripremi vode mora uvijek prethoditi kvalitetna analiza vode; što više znate o „Vašoj“ vodi, to ćete ciljano moći koristiti proizvode za njegu i održavanje vode.

Redovito treba kontrolirati ph-vrijednosti vode, ona se obično kreće između 7 i 7,4 – dakle u neutralnom području. Sve vrijednosti preko 7 znače bazičnu odnosno kiselu vodu. Pomoću malog ispitnog seta možete bez puno truda sami odrediti ph-vrijednost. Ukoliko registrirate odstupanja pomažu sredstva za snižavanje odnosno povećavanje ph-vrijednosti.

Kako ne biste ugrozili zdravlje Vaših gostiju na bazenu bakterijama, gljivicama ili klicama postoje različiti dezinfekcijski programi. Svi se temelje na bazi klora – prema potrebama i postojećoj tehnici neki bazeni se moraju trajno klorirati. Trgovine nude tekući klor, granulate ili topive tablete. Također se mogu kupiti i kombinirana sredstva koja istovremeno služe i za dezinfekciju i za uništavanje algi. Osim mogućnosti ubacivanja tableta „u hladnu vodu“ postoje i uređaji koji umjesto Vas doziraju klor.

Ali oprez! Prilikom uporabe dezinfekcijskih sredstava koji sadrže klor vodite računa o vlastitoj sigurnosti odnosno zdravlju. Kako klor nadražuje sluznicu potrebna je zaštita dišnih putova u ovisnosti o koncentraciji odnosno obliku doziranja klora. Neki proizvođači čak organiziraju tečajeve o pravilnom rukovanju tim supstancama.

Materijali