Ulaz za korisnike

Dilatacijske fuge

|
Dilatacijske fuge
 
Dilatacijske fuge
Dilatacijske fuge

Parketni pod čini zdravi, ekološki prirodni materijal drvo, koji kao podna obloga ima čitav niz pozitivnih svojstava. U ta svojstva se ubraja i činjenica da drvo i nakon postavljanja ostaje živi materijal, koji i dalje radi. To opet znači da se parketni pod u ovisnosti o sobnoj temperaturi i vlažnosti isteže i skuplja. Stručnjaci to nazivaju bubrenjem i stezanjem.

To u pravilu ne predstavlja nikakav problem, ukoliko se ta činjenica uzima u obzir prilikom polaganja parketa, pri čemu se izrađuju takozvane dilatacijske fuge. To vrijedi kako za plivajuće postavljeni, tako i za velikoplošno lijepljene vrste parketa, pri čemu je važno napomenuti da ovaj posljednji nije tako ekstremno sklon istezanju, jer su parketne lamele zalijepljene za podlogu.

Dilatacijske fuge se ostavljaju kontinuirano oko parketnog poda. Dilatacijske fuge Se moraju ostaviti oko svakog građevinskog elementa, dakle kod zidova, cijevi, stupova, obloga vrata i sl.sično

Ukoliko se dilatacijske fuge ne ostave, parket pod određenim uvjetima ne djeluje optički lijepo, može se čak uništiti, tako što se parket počne odvajati od podloge. Kao iskustveno pravilo vrijedi da se uvijek mora ostaviti dilatacijska fuga od 1,5 cm. U svakom slučaju optimalna veličina dilatacijske fuge ovisi o više različitih faktora, primjerice o vrsti uporabljenog parketnog drveta te o veličini prostorije. Zato u nekim slučajevima preporučamo zatražite savjet stručnjaka.

Laici obično imaju problem s dilatacijskim fugama prilikom postavljanja parketa te ostavljanjem dovoljno prostora između drveta parketa i drugih građevinskih elemenata. Da bi mogli normalno raditi preporuča se uporaba malih razmaknica između parketa i zida u obliku gredice ili klina, koji naravno moraju imati jednaku veličinu. Tako se parketni pod kod polaganja uvijek drži čvrsto, a dilatacijske fuge su zadržane ravnomjerno. Takve gredice se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama uz setove alata za polaganje parketa. Gredice se nakon polaganja parketa kada je ljepilo sasvim suho skidaju, tako da pod ima dovoljno prostora za istezanje.

Kako međutim voda ne bi prodirala u pod kroz dilatacijske fuge, a i zbog boljeg izgleda, fuge se prekrivaju ukrasnim letvicama. Letvice se smiju stavljaju samo na zid, ne na parket.

Za dilatacijske fuge na ulaznim vratima različiti proizvođači nude i različita rješenja, kojima se skrivaju dilatacijske fuge, a koja istovremeno omogućuju nesmetano otvaranje i zatvaranje vrata. Jako su tražene šine. Postoje i specijalna pokrivanja cijevi za grijanje, cijevnih rozeta i slično, tako da su dilatacijske fuge nakon polaganja parketa potpuno nevidljive.

Materijali