Ulaz za korisnike

Dimnjaci i vodovi ispušnih plinova (konstrukcije)

|
Dimnjaci i vodovi ispušnih plinova (konstrukcije)
 
Dimnjaci i vodovi ispušnih plinova (konstrukcije)
Dimnjaci i vodovi ispušnih plinova (konstrukcije)

Dimnjaci moraju biti stabilni i moraju nasuprot drugim građevinskim elementima imati fuge širine 2-3 cm, koje se popunjavaju nezapaljivim izolacijskim materijalom.

Dimnjaci se osim toga formiraju tako da budu postojani na kretanje dimnjačara. Svaki dimnjak mora imati u podnožju otvor za čišćenje, koji je 20 cm dublji od najdonjeg priključka ložišta. Kako bi taj otvor bio dostupan dimnjačaru preporuča se njegova montaža pomjerena za 90 ° u odnosu na priključak dimnih cijevi ili se mora predvidjeti odgovarajući razmak između ložišta i dimnjaka.

Dimnjaci moraju biti nepropusni za ispušne plinove, to znači ispušni plinovi ne smiju izlaziti preko bočnih strana dimnjaka, pa ni kod dimnjaka koji funkcioniraju na principu nadtlaka.

Dimnjaci, posebno oni s plinskim ložištem ili ložištem s loživim ulje, moraju biti osim toga postojani na uobičajene niske temperature ispušnih plinova, zatim postojani na vlagu i na kiseline. Zato se korste unutarnje cijevi od šamota, keramike, stakla ili plemenitog čelika. Vrh dimnjaka mora biti stabilan te odgovarajućim mjerama zaštićen od utjecaja atmosferilija npr. omotač koji odbija vodu i istovremeno je difuzijski propusan (Vodena para koja se difundira iz dimnjaka struji prema vani i ne kondenzira se na hladnoj unutarnjoj strani obloge), zatim montažom zidova od opeke koji su izrađeni pema zahtjevima vidnih zidova ili postavljenjem obloga na donju konstrukciju učvršćenu direktno na dimnjak, kako bi se spriječilo vlaženje i pojava pukotina.

Materijali