Ulaz za korisnike

Dimnjak štedi novac

|
Dimnjak štedi novac
 
Dimnjak štedi novac
Dimnjaci i dimovodne cijevi - Razmislimo kako ćemo u budućnosti uštedjeti na potrošnji energije za zagrijavanje a istovremeno optimalno grijati prostore. Tko razmišlja o tome da u gradnji doma izostavi gradnju dimnjaka, prema mišljenju mnogih stručnjaka iz područja graditeljstva i gradnje, moglo bi to kasnije skupo stajati.

Sveobuhvatna anketa provedena na jednom njemačkom sveučilištu samo je potvrdila ovu tvrdnju stručnjaka. Veliki broj trgovaca nekretnina također potvrđuje sljedeću činjenicu: postojanje klasičnog dimnjaka u objektu djeluje ''vrlo pozitivno i poticajno'' na potencijalnog kupca takvih objekata.

I kad je riječ o ekonomskoj i financijskoj isplativosti, o zaštiti okoliša i stambenoj sigurnosti koju svi želimo osjećati kad je riječ o budućnosti, ovaj dodatak na kući u svakom slučaju možemo smatrati ''pouzdanim partnerom'' svakom domu. Dobro i kvalitetno izvedenim dimnjakom moguće je realizirati različite suvremene koncepte grijanja svejedno radi li se o fosilnim ili regenerativnim oblicima energenata.

U ovakve je izvedbe dimnjaka odnosno suvremene sustave odvodnje plinova moguće integrirati i solarne sustave za grijanje objekata ali moguće ih je prilagoditi klasičnom načinu grijanja na loživo drvo. Sve nam ovo govori da u budućnosti objekti s ovakvim suvremenim dimnjacima nisu osuđeni na korištenje samo jednog energenta nego imaju puno veći izbor – a to je i praktičnije i financijski isplativije jer nam tijekom cijele godine jamči mogućnost povoljne i fleksibilne opskrbe toplinskom energijom.

Pored ovih aspekata suvremene izvedbe dimnjaka – tako reći serijski – nude i jamče vrlo sigurnu zaštitu od izbijanja požara i posjeduju izvrsnu zvučnu izolaciju. Naknada ugradnja dimnjaka u objektu zasigurno je najskuplje rješenje koje nam se može dogoditi. Stoga na početku gradnje treba dobro razmisliti o tome i nikako se ne odricati ugradnje suvremenog i kvalitetnog dimnjaka.

Dimnjaci i suvremeni dizajn

Na tržištu su već neko vrijeme prisutni vrlo zanimljivo oblikovani i vrlo atraktivni dimnjaci – rado se naime o dimnjacima koji su s vanjske strane izrađeni od plemenitog čelika dok im se unutrašnjost sastoji od vrlo kvalitetne keramike.

Dimnjaci su tehnički tako izvedeni da se mogu jednostavno prilagoditi i spajati na elemente i postojeću konstrukciju odvoda plinova iz kamina i kaljeve peći, no isto tako se mogu spojiti i na standardne plinske i peći koje za zagrijavanje koriste lož ulje. Ovakvi dimnjaci, odnosno sustavi odvođenja potrošenih plinova mogu podnijeti temperature i do 400°C.

/Konstrukcija ovih dimnjaka sastoji se iz triju slojeva:

Keramički dio predstavlja unutarnju profilnu cijev koja je izuzetno postojana na koroziju, kiselinu kao i izgaranje i djelovanje visokih temperatura. Kao drugi sloj koji se naslanja na prethodni ugrađen je toplinski sloj od mineralnih vlakana debljina od oko 60 mm. Ovaj sloj sprječava nastajanje toplinskih mostova. Vanjska cijev sastoji se od visoko sjajnog plemenitog čelika koji svojim optičkim naglaskom oduzima dah.

Upravo ovdje treba naglasiti da dimnjak ne treba samo kruto ispunjavati tehničko-funkcijsku ulogu, naprotiv on svojom prisutnošću može snažno naglasiti oblikovni dio objekta – na primjer naknadnom ugradnjom ovakvog dimnjaka s vanjske strane fasade. Konstrukcija se može postaviti na zidove ili pod pokraj objekta i ne zahtijeva nikakve dodatne fundamente budući su komponente ovog sustava vrlo lagane.

Ovi suvremeni sustavi za odvod izgorjelih plinova izrađuju se kao pojedini elementi. Njihova standardna dužina iznosi od 165 mm, 330 mm i 660 mm. ''Keramičko srce'' dimnjaka odnosno njegova unutarnja cijev od keramike jednostavno se i brzo ugrađuje i veliku jamči pouzdanu funkciju i tehničku sigurnost cijelog sustava. Vanjski držači osiguravaju brzo postavljanje na objekt i trajnu stabilnost sustava.

Materijali