Ulaz za korisnike

Dizajn Deana Skire nagrađen u Londonu i Veneciji

|
Stupovi-portali šetnica Čikat foto Hrvoje-Serdar
 
Stupovi-portali šetnica Čikat foto Hrvoje-Serdar
Dean Skira u konkurenciji sa Zahom Hadid osvojio Blueprint nagradu za svjetiljku Trick u Londonu, dok su lošinjske Meduze, Skirina podvodna svjetlosna instalacija u uvali Čikat, proglašene najboljim LED proizvodom godine u Veneciji

Pula –  Prošlogodišnjim uspješnim projektima višestruko nagrađivanog dizajnera rasvjete Deana Skire, autora projekata impozantnih pulskih  Svjetlećih divova, rovinjske skulpturalne svjetlosne instalacije stabla Turnina, svjetiljke Trick i luksuznog hotela Bellevue u Malom Lošinju, pridružio se nedavno realiziran projekt svjetlećih lošinjskih Meduza.  

Uvala Čikat, osim po svojim prirodnim ljepotama, postala je prepoznatljiva po meduzama i raskošnim stupovima-portalima visine 10 m iz kojih izlaze svjetleće linije proizvoljnim uzorkom u šetnicu prema hotelima i  u pod prema moru gdje se pretvaraju u podvodne korijene nalik na morske struje koje kulminiraju s 14 svjetlećih klobuka i 200 svjetlećih krakova. Istraživanje i razvoj ovih neobičnih proizvoda bazirano je na ideji inspiriranoj prirodom, a cjelokupnu instalaciju osmislio je i realizirao Dean Skira sa svojim timom dizajnera i inženjera. Proizvodnja je trajala šest mjeseci, dok je montaža završena unutar dva mjeseca u suradnji s izvođačima elektroinstalacija i profesionalnim roniocima. Osim ovog posebno dizajniranog projekta rasvjete revitaliziranog djela šetnice Čikat, o čemu je pisao i prestižni londonski časopis Lighting, u aktualnom investicijskom ciklusu hotelijerske grupacije Jadranka hoteli, osvjetljeni su i  boutique hotel Alhambra, Vila Hortensia te Aquapark Čikat.

U  međunarodnoj konkurenciji, Meduze su u Veneciji osvojile prvu nagradu za LED proizvod godine. Nagradu Codega treću godinu zaredom dodjeljuje organizator sajma  Illuminotronica i talijansko udruženje za elektroniku (ASSODEL).  Podsjetimo, Dean Skira je prije dvije godine osvojio njihovu inauguracijsku nagradu za najboljeg dizajnera rasvjete projektom rasvjete poliklinike Rident u Poreču.

- Meduze su jedan od ambicioznijih i rizičnijih pothvata u kategoriji svjetlosnih instalacija koje smo dosad realizirali s gledišta inženjerskih zahtjeva koje je trebalo zadovoljiti s obzirom na tehnička ograničenja i klimatske uvjete kojima je instalacija izložena. Veliko je priznanje dobiti nagradu za najbolji proizvod godine, nakon svih strepnji i izazova koje smo savladali prije nego smo ih prvi put upalili, kaže Dean Skira, autor projekta, odnedavno i jedini predstavnik Hrvatske s  profesionalnim članstvom u Međunarodnom udruženju dizajnera rasvjete IALD. Prilično radikalna ideja izazivala je u početku oprečna mišljenja, međutim uz podršku investitora i projektnog tima, prekrasna lošinjska uvala dobila je atraktivan sadržaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i čiji će neobičan vizualni doživljaj u posjetiteljima izazvati reakciju te im ostati u sjećanju.

U lošinjsku šetnicu i boutique hotel Alhambra ugrađeni su i Skirini Trickovi, svjetiljke koje su svojom inovativnošću i svjetlosnim efektima promijenile svijet rasvjete te uvele pojam grafičkog osvjetljenja. Osvojivši sve najznačajnije nagrade za produkt dizajn i inovativnost, u Londonu je svjetiljka nagrađena u kategoriji dizajna inovativnog proizvoda prestižnom Blueprint nagradom za arhitekturu i dizajn koju dodjeljuje DesignCourial i Blueprint časopis u šest kategorija, a među pobjednicima su imena poput Odile Decq i Konstantina Grcica.  Dean Skira svojim je revolucionarnim dizajnom pobjedio u oštroj konkurenciji s Jasonom Brugesom, jednim od vodećih dizajnera svjetlosnih instalacija te planetarno poznatom arhitekticom Zahom Hadid.  

www.skira.hr

Materijali

 • Hotel-Bellevue-i-šetnica-s-meduzama_foto-Hrvoje-Serdar

  Hotel-Bellevue-i-šetnica-s-meduzama_foto-Hrvoje-Serdar

 • Stupovi-portali_šetnica-Čikat_foto-Hrvoje-Serdar

  Stupovi-portali_šetnica-Čikat_foto-Hrvoje-Serdar

 • Stupovi-portali_šetnica-Čikat_foto-Hrvoje-Serdar

  Stupovi-portali_šetnica-Čikat_foto-Hrvoje-Serdar

 • Trick_Hotel-Alhambra_foto-Skira

  Trick_Hotel-Alhambra_foto-Skira