Ulaz za korisnike

Dizajn, mehanika i instalacija videonadzora

|
Dizajn, mehanika i instalacija videonadzora
 
Dizajn, mehanika i instalacija videonadzora
Dok su videointeligencija i do određenog nivoa audiointeligencija postale relativno uobičajene u mrežnom videonadzoru, ovaj članak će biti fokusiran na tri druga važna aspekta vezana za tehnologiju inteligentnog videa koje bi integratori trebali uzeti u razmatranje: dizajn, mehanika i instalacija.

Inteligentni dizajn: forma i funkcija

Inteligentni dizajn u jednakoj mjeri uključuje formu i funkciju. Mrežna videonadzorna rješenja ne razmatraju samo rješenja u smislu mogućnosti i sposobnosti, već i to kako se komponente uklapaju u okruženje u kojem će biti korištene.

Ovo nije bio slučaj u vrijeme nastanka videonadzornih rješenja. Dok je ovo tržište još bilo u povoju, nadzorne kamere nisu bile predmetom opisa. Zapravo, fiksne kamere koje su u industriji poznate kao “box“ (kutija) kamere nazvane su imenom koje je upravo i odražavalo njihov skromni oblik. Ovakav dizajn je zadovoljavao primjenu u industrijskim prostorima, kao što su fabrike, skladišta i dokovi za utovar. No, kad je tržište nadzornih sistema počelo zalaziti u komercijalna okruženja poput maloprodajnih objekata, hotela ili poslovnih ureda, za komponente nadzornih sistema postaje iznimno važno da se počnu uklapati u dekor lokacije na kojoj će biti korišteni. Danas korisnici nadzornih sistema očekuju da je oblik i veličina, pa čak i boja kućišta videonadzornih kamera estetski potpuno usklađena s prostorom.

Dizajnerski izazov br. 1:

Problem: U jedan ekskluzivni butik visoke mode, s adresom u srcu Pariza, uloženo je mnogo sredstava u svrhu renoviranja i kreiranja enterijera i ambijenta koji bi oslikavao imidž brenda. S obzirom na to da je sigurnost objekta bila od presudne važnosti, menadžer je, također, želio videonadzorne kamere koje bi bile vizuelno uočljive s ciljem odvraćanja od pokušaja bilo kakvog kaznenog djela, a da pri tome ne bude narušen vrhunski dizajn i izložbeni prostor. Rješenje: Umjesto fiksnih kamera s kućištem uobičajenog „box“ oblika, za ovaj butik izabrana je nadzorna kamera s uglađenijim dizajnom. Budući da je mrežna kamera napajana putem Etherneta (PoE), butik je izbjegao neatraktivnu prisutnost priključaka električnih kablova u zidne utičnice. Jednako tako važno – nadzorne kamere su isporučivale odličan kvalitet slike koristeći progresivno skeniranje. Montirane iznad terminala za naplatu, kamere su evidentno slale poruku posjetiocima da su motreni, što je bilo potpuno efikasno s aspekta odvraćanja od izvršenja kaznenih djela. Osim toga, rukovodećem osoblju kompanije je visokim kvalitetom slike omogućeno da nadziru i izgled objekta i izložbenih polica, kako bi osigurali prisutnost brendiranog proizvoda u svim trgovinama u lancu.

Dizajnerski izazov br.2:

Problem: U jednom hotelu postojala je želja da se unaprijedi sigurnost na prednjoj recepciji, ali je uprava bila zabrinuta da bi se gosti mogli osjećati zastrašenim i nedobrodošlim ukoliko bi njihov prvi dojam bile nadzorne kamere okrenute u njihovom pravcu. Rješenje: Fiksne kupolaste mrežne kamere, opremljene „fish-eye“ lećama nude mnogo diskretniju alternativu. Nenametljivo montirane na zid iza recepcije u predvorju, kamere daju sigurnost osoblju sa širokim pogledom na aktivnosti prilikom prijave ili odjave iz hotela, a da gosti hotela, zapravo, ne mogu ustanoviti u kojem su smjeru okrenute ove kamere.

Pametan izbor mehaničkih elemenata: veličina, brzina i otpornost

Inteligentnim izborom mehaničkih komponenti pozamašne kamere iz prošlosti transformisane su u znatno manje, ali robusnije nadzorne alate. Pan/tilt/ zoom kamere sada se mogu rotirati za 450 stepeni u sekundi, zaustaviti u tačno zahtijevanom položaju i odmah početi emitovati kristalno jasan prikaz. Možete ih rotirati i veoma sporo, npr., 0,005 stepeni u sekundi – tada će vam trebati dva puna sata za snimanje područja u krugu od 360 stupnjeva. Pokret je tako gladak i suptilan da vam se čini kao da ga i nema, čak i ako stojite tik do kamere. Kompaktnost je drugo područje pod direktnim utjecajem inteligentne mehanike. Sada imamo fiksne kupolaste (dome) kamere koje su tek četiri inča u promjeru i malo više od jednog inča visoke, uključujući vandal-otporna kućišta i ugrađene grijače. Inteligentna mehanika je čak modificirala način na koji se fiksne kupolaste kamere montiraju, tako da se danas mogu ugraditi za samo nekoliko minuta. Općenito, pametna primjena inteligentne mehanike dala je korisnicima mrežne kamere s mnogo manjim dimenzijama i većom funkcionalnosti. Te kamere ne samo da osiguravaju bolji kvalitet slike već su dugovječnije i smanjuju troškove instalacije i održavanja.

Izazov mehaničke prirode br. 1:

Problem: U glavno gradsko središte trebalo bi montirati videonadzorni sistem kao podršku naporima policijskih snaga u povećanju nivoa javne sigurnosti. Ovlašteni za provedbu zakona bi željeli kontrolisati kamere s udaljene lokacije kako bi operateri mogli izvijestiti policijske službenike o sumnjivim zbivanjima prije njihovog slanja na mjesta događaja. Rješenje: U gradu je instaliran sistem s nizom pan/tilt/zoom mrežnih kamera, koje može kontrolirati operater smješten u objekt za praćenje udaljen nekoliko milja. Mehanička preciznost kamera omogućuje im ne samo da se mogu preusmjeriti s jednog osmatranog objekta na drugi za manje od sekunde već i jednostavnu identifikaciju i lagano traganje za učesnicima eventualnih prekršaja, uz korištenje funkcionalnosti optičkog 35x zuma.

Izazov mehaničke prirode br. 2:

Problem: Gradska uprava za promet pokrenula je kampanju za poboljšanje sigurnosti vozača. Uprava je željela instalirati videonadzorne kamere u sve svoje gradske autobuse, ali su bili zabrinuti jer nije bilo dovoljno prostora iznad glava putnika, te je postojala opasnost od ozljede putnika koji stoje eventualnim udarcem glavom u kameru. Rješenje: Uprava za promet odlučila se na instalaciju kupolastih mrežnih kamera jako niskog profila u svakom svom vozilu. Sa samo jednim inčom u visinu, kamera prenosi jasnu sliku visoke razolucije, uz minimalan utjecaj na prostor iznad glava u putničkom odjeljenju.

Inteligentna instalacija: automatizacija i pouzdanost

Inteligentna instalacija pomaže da se ubrza upošljavanje uređaja putem automatizacije uključenih koraka i osigurava pouzdaniji rad komponenti. U ovom slučaju radi se o PoE (Power over Ethernet) napajanju. Kod velikih krajnjih korisnika, gdje instalirate nekoliko hiljada videonadzornih kamera svake godine, instalacija svake kamere može potrajati i do dva sata ukoliko ugrađujete analogne kamere i koaksijalni kabl. S PoE tehnologijom eliminišete potrebu za polaganjem napojnih kablova za svaku kameru, što u novom objektu može smanjiti vrijeme instalacije na svega 30-ak minuta po kameri. Druga tehnologija koja omogućuje inteligentnu instalaciju je upotreba 802.1X. Ovaj port-bazirani metod autentifikacije osigurava da je uređaj stvarno spojen na određeni port i da ima pristup mreži. 802.1X je često ugrađen u mrežne kamere i videoenkodere, a posebno je koristan kad se mrežne kamere nalaze u javnim prostorima, kao što su prijemne prostorije, hodnici, sobe za sastanke, pa čak i kad su montirane izvan zgrade. Bez implementiranog 802.1X metoda, rizik da bi se port mogao neovlašteno zloupotrijebiti se uveliko povećava, te se povećava mogućnost da pojedinci neovlašteno iskoriste taj port za pristup korporativnoj mreži.

Izazov pri instalaciji br.1:

Problem: Dužnosnici u prevozničkoj kompaniji koja se bavi masovnim prijevozom putnika podzemnom željeznicom nisu voljni instalirati videonadzorni sistem u svojim vozovima zbog vremena neophodnog za instalaciju takvog sistema, čime bi ugrozili vozni red. Budući da vozovi miruju tek nekoliko sati tokom noći, njihovo povlačenje iz prometa u svrhu ugradnje videonadzornog sistema dovelo bi do kašnjenja u rasporedu vožnji i do velikih gubitaka po kompaniju, što bi izazvalo negodovanje gradskih vlasti. Rješenje: Mrežne kamere, opremljene PoE tehnologijom, eliminiraju potrebu za zasebnim napajanjima i kablovima za svaku kameru, pa bi tehničar lako mogao izvršiti instalaciju dok je voz u redovnom mirovanju tokom noći. Budući da su kamere opremljene sistemom za detekciju ometanja, sistemski operatori bi bili odmah upozoreni ukoliko je bilo koja kamera pokrivena ili pomjerena, što znatno smanjuje troškove održavanja, a drastično povećava sigurnost putnika.

Učiniti pametan izbor

Dok inteligentni dizajn, mehanika i instalacije predstavljaju različite aspekte inteligencije, sva tri su čvrsto međusobno povezani. Inteligentni dizajn može podržati inteligentnu mehaniku u postizanju određenih estetskih poboljšanja, a inteligentna mehanika često čini kamere lakšim za instalaciju. Imajte na umu da, iako dizajn predstavlja jako važan aspekt, funkcionalnost bi u konačnici trebala imati prvenstvo. A lijepo dizajniran proizvod koji nema tipku funkcije ili neophodnu robusnost bit će bezvrijedan za korisnika.

Izvor: www.asadria.com

Materijali