Ulaz za korisnike

Dizajneri / arhitekti

|
Dizajneri / arhitekti
 
Dizajneri / arhitekti

Hettich forum tretira se unutar koncern grupe kao konzekventan nastavak održivosti sistema upravljanja okolišem. Nalog za projektiranje i realizaciju dobio je arhitektonski ured iz Herforda Christoph Feld i Silvia Nikulski koji su povezali funkciju i estetiku u reprezentativnu jedinicu marke Hettich.

Dvokatno, konzolno građevinsko tijelo hettich foruma, ožbukano bijelom bojom orijentirano je na lijevoj strani uzdužno na vahrenkamp-Strasse u Kirchlengernu te s zajedno s recepcijom u prizemlju čini ulaz. Iza se nalazi dugačko izložbeno područje sa zasićenom tamnom fasadom od eternita. Izložbeni dio i uredi u Hettich fourmu nalaze se u stalnom dijalogu.

Građevinska supstanca ureda

Uredska zgrada formirana je kao armirano-betonska građevinska supstanca kod kojese široka konzola preko ulaza mogla konstruirati najekonomičnije kao masivno građevinsko tijelo. Na konstrukciji je korišten spregnuti termoizolacijski sistem s izolacijom debljine 30 cm te žbukom koja sadržava karbon.

Bulevar

Bulevar vodi od uredskog građevinskog tijela do izložbene građevinske supstance te strukturira različita izložbena područja koja se prateći konfiguraciju terena nalaze na različitim nivoima. Skulptura drveta izrađena od laganih građevinskih ploča postavljena na bulevaru uklapa se perfektno u osovinu od hrastovih stupova u vanjskom dijelu te tako vrlo dojmljivo naglašava teme ekologija i inovacije.

Izložbeno građevinsko tijelo

Izložbena površina Hettich foruma oblikovana je kao sistem armirano-betonskih gotovih podupirača povezanih čeličnim rešetkastim spojnicama. Zidni i stropni elementi predproizvedeni su od 40 cm debelih, perfektno izoliranih građevinskih elementa s drvenim okvirima, koji su se montirali na gradilištu. Prilikom kretanja kroz izloženi prostor proizvode se naizmjenično različiti pogledi kroz, u i izvan konstrukcije, što oku posjetitelja daje stalno nove vizualne podražaje. Velikoformatni otvori u građevinskom tijelu odabrani su tako da se vanjski prostor zbog stalne izmjene perspektiva doživljava svaki put na drugačiji način. Relacije unutarnjeg i vanjskog prostora pojačane su boksovima istaknutim na tri strane izložbene hale, koji se fizički preslikavaju. Kao kontrast tamnoj fasadi od eternita ovi boksovi se ističu svojom sjajnom bijelom fasadom kao umetnute ladice. U dva boksa nalaze se u izložbenom kompleksu konferencijske dvorane. Boks koji pripada prakiralištu predstavljen je posjetiteljima kao izlog prema Hettich forumu.

Unutarnji prostor

Tako jasno kao kontrastim ispunjeni vanjski oblik tijela zgrade prikazan je i koncept materijala i boja u unutrašnjem prostoru. Stepenišna konstrukcija do gornjeg kata u obliku skulpture privlači posebnu pozornost. Podne obloge od tamnosive keramike velikog formata te tepisi prirodne boje formiraju zasićenu podlogu za bijele zidove i tijela konferencijskih boksova. Optičke akcente daje i namještaj u prostoru recepcije u tamnim tonovima drveta.

Vanjska postrojenja

Podzemna cisterna povezana s dva bazena za vodu služi kao pufer spremnik odnosno spremnik za kišnicu. Zajedno sa zelenim krovovima predstavljaju bitan doprinos realizaciji ekološkog koncepta odvodnje. Osim funkcionalnosti bazeni za vodu su geometrijski raspoređeni uz oba građevinska tijela. Istovremeno doprinose osjetilnom stapanju unutarnjih prostorija s vanjskim okruženjem. Popločane površine slijede kao i bazeni za vodu osovinu i smjer građevinskih tijela i služe osim optičkih svojstava i kao prostor za okupljanje i odmor zaposlenika, ali i posjetitelja. Na granici s poljoprivredno korištenim susjednim posjedom te na fugi između uredske zgrade i izložbene hale osovine od hrastovih stupova čine interesantne oblikovne elemente vanjskog područja. Veliki dio površina oblikovan je geometrijskim oblicima od trave i opločnika. Lienarni raspored živice hrasta lužnjaka u različitim visinama naglašava estetsko oblikovanje vrta.

Interijeri - gradimo.hr

Materijali