Ulaz za korisnike

Dječja igrališta

|
Dječja igrališta
 
Dječja igrališta
Sigurna igrališta za sretna djetinjstva

Sigurnost na dječjem igralištu u parku zadatak je struke. Jedna od najvažnijih komponenti sigurnosti su adekvatno postavljene sprave na igralištu

U današnje vrijeme potpuno je jasno da su za sretno djetinstvo uz roditelje, bake i djedove, tete u vrtićima i učitelje u školama potrebna i dječja igrališta. I to ne zato da bi se roditelji na trenutak odmorili od cjelodnevne pozornosti koje usmjeravaju na svoju djecu, niti da bi se popunio prazan nedovršen prostor između zgrada. Razlog je mnogo jednostavniji. Radi se zapravo o igri.

Igra je dobra za dijete, jer ispunjava različite djetetove funkcije, razvija intelektualnu, emocionalnu, socijalnu i motoričku komponentu. Kroz igru dijete dobija svoja prva prava iskustva o prostoru, uči razlikovati što je veće, a što manje, što je dulje, a što kraće. Uz igru dijete uviđa uzročno-posljedične odnose svog ponašanja, katkad izražava svoje emocije i oslobađa se napetosti, a vrlo često i u pravilu uspostavlja kontakte s drugom djecom i odraslima. Uz igru, pogotovo, ako je ona zanimljiva i djetetu bliska ono se socijalizira, usvaja općeprihvaćene vrijednosti i norme ponašanja, razvija se fizički i trenira svoje tjelesne funkcije. U igri dijete uživa.

Važnost dječje igre

Veliki šareni svijet koji okružuje dijete odjednom više ne predstavljaju samo mama i tata, djed i baka, vrlo brzo svako dijete spozna da se iza svakih vrata kriju nova koja samo treba pogurati i otvoriti. Kroz igru dijete uči rukovati relacijama, nailazi na probleme i ponekad bude u konfliktima, no sve to dolazi postepeno, pa se postepeno i rješava. Igra je idealo mjesto za učenje, u igri učimo djecu socijalnim normama i različitim ulogama, razvijamo identitete i stvaramo samosvijest o vlastitoj dječoj posebnosti. Stoga je posve jasna uloga koju igra kao aktivnost ima u psihološkom, pedagoškom i socijalnom razvoju djeteta, jer kroz mnoge igre dijete razvija svoje vještine, usvaja nova znanja, stiče navike, razvija svoje sposobnosti. Igrajući se dijete postepeno usvaja razne oblike aktivnosti koji postaju njegovi radni zadaci, a da dijete to niti ne primjeti. To je dobro, pa psiholozi kažu kako djeca koja se u ranom djetinjsvu nauče igrati mnogo lakše kasnije nauče kako učiti i biti staloženo u onome što rade. Igra je početak svega.

Više od livade, a najbolje iz prirode

U literaturi za djecu često možemo pročitati priče koje govore o različitim oblicima dječje igre: na livadi, na planini, na obali mora ili jezera. Dakako, to je fenomenalna scenografija ne samo za klince. No, današnji život prečesto živimo u gradovima, među sivim stambenim blokovima, na asfaltu uz avenije koje imaju i po tri traka za automobile. Kako se igrati u takvom okruženju? Uspješno, kažu stručnjaci za dječja igrališta. Kada već ne možemo dovesti dijete na rijeku, planinu, more ili uz potočić, barem ne uvijek i ne svakodnevno, donesimo djeci ponešto od toga gradeći dječja igrališta u parkovima uz stambena gradska naselja. Ona su nasušnja potreba našim klincima, baš kao i banke, supermarketi, kazalište, kino ili sportski tereni za nas malo veće i odraslije. No, dječja igrališta ne smiju biti tek skup nasumce poredanih sprava za igranje. Danas ona imaju uz zabavnu i mnogo važniju – didaktičku funkciju.

Materijali