Ulaz za korisnike

Dječja soba – funkcionalna i atraktivna

Dječja soba – funkcionalna i atraktivna
 
Dječja soba – funkcionalna i atraktivna
Dječja soba školaraca nije samo spavaonica te mjesto za igru i druženje već i radni prostor u kome se uči i pišu školske zadaće. Uređenje sobe mora biti takvo da omogućava dobru koncentraciju, ali i zadržava želju za boravkom u sobi. Ugođaj mora biti prilagođen djetetu koje u sobi intenzivno boravi kako bi vrijeme provedeno uz učenje bilo što ugodnije i zabavnije.

Mogućnost jednostavne transformacije sobe iz radnog prostora u prostor za igru i zabavu, učinit će ovaj prostor dinamičnim i zanimljivim. Funkcionalna i atraktivna dječja soba ispunit će svakog školarca zadovoljstvom, jer će s lakoćom izmjenjivati svoje aktivnosti u njoj. Omiljeni dječji predmeti ili igračke, za one koji tek kreću u školu, moraju biti sastavni dio sobe. Iako počinje škola, igra ne prestaje i stoga dječja soba mora imati duh igraonice u kojoj se mogu obavljati i ozbiljne školske obaveze.

Radni kutak s pisaćim stolom treba biti razigran i šaren. Dopusite djetetu da i u ovaj radni dio unese dio svog djetinjstva kroz predmete, crteže i boje koje ga vesele. Tako npr. figurice omiljenih životinja, kućice za ptice, automobili ili lutke mogu postati ukras radnog stola. Vedre boje zidova ili samog stola dodatno će razveseliti radni kutak. Iako je radni stol mjesto gdje dijete treba biti duboko koncentrirano na školske obaveze, treba istovremeno biti i opuštajuće kako bi s lakoćom pristupilo tim obavezama.

Položaj i veličina radnog stola su od izuzetne važnosti za funkcionalnost dječje sobe. Osvjetljenost stola dnevnom rasvjetom je izuzetno bitna, a najbolje je kada dolazi sprijeda ili s lijeve strane (za dešnjake). Uz prirodnu svjetlost, potrebno je osigurati i stolnu lampu čije se smjer svjetlosti može regulirati prema potrebi. Veličina radnog stola ovisi o dobi djeteta i aktivnostima koje na njemu obavlja. Ukoliko je na stolu smješteno i računalo, stol treba biti veći od preporučljivih 80-100cm. Djeca koja vole intenzivno crtati, trebala bi imati stol oko 120cm kako bi bilo dovoljno mjesta za smještaj papira i crtaćeg pribora.

Uz radni stol trebaju biti postavljene police ili ormari s policama za smještaj knjiga i ostalog potrebnog školskog pribora. Najbolje je kada dijete sjedeći uz radni stol ili u njegovoj neposrednoj blizini, može dohvatiti sve potrebno za učenje ili pisanje zadaće. Uz radni stol je poželjno postaviti pano na kome će biti školski raspored kao i raspored ostalih aktivnosti djeteta, koji se jednostavno mijenja ili nadopunjiuje. Na taj će način vrlo jednostavno pratiti svoje dnevne obaveze.

Osim panoa s popisom obaveza, u sobi se može nalaziti i dekorativni pano, npr. uz uzglavlje kreveta, na kome će dijete izražavati svoju kretivnost kroz crteže ili tekstove. Ovakav oblik dekoracije sobe je preporučljiv i za starije školarce, a pogotovo one u pubertetu, koji ponekad žele na brz i jednostavan način ispoljiti svoje osjećaje.

Dječja soba mora odisati originalnošću i osobnošću vašeg djeteta. Preporučljive boje za uređenje dječje sobe su žuta, zelena, plava, narančasta, crvena, ljubičasta, ružičasta, bijela, itd. Vesele boje, otkačeni predmeti te funkcionalan raspored namještaja i grupa – pravi su recept za sobu u kojoj će dijete uživati i za vrijeme igre i za vrijeme učenja.

www.interijerNET.hr

Materijali

 • Dječja soba 1

  Dječja soba 1

 • Dječja soba 2

  Dječja soba 2

 • Dječja soba 3

  Dječja soba 3

 • Dječja soba 4

  Dječja soba 4

 • Dječja soba 5

  Dječja soba 5

 • Dječja soba 6

  Dječja soba 6

 • Dječja soba 7

  Dječja soba 7

 • Dječja soba 8

  Dječja soba 8