Ulaz za korisnike

Do 2010. cijena vode bit će 20 kuna po kubiku

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

SPLIT - Hrvati danas plaćaju potrošenu vodu dva do tri puta manje od njezine ekonomske cijene. Trenutačno je prosječna cijena vode sedam kuna po prostornom metru, dok bi prosječna ekonomska cijena trebala biti od 15 do 20 kuna po kubiku.

Taj raskorak treba premostiti najdalje do 2010. godine, kad će Hrvatska morati plaćati ekonomsku cijenu vode, u koju će biti uračunati troškovi održavanja izgrađenih, izgradnja novih objekata te njihova amortizacija, izjavio je jučer na konferenciji za novinare u Splitu Davorin Androšić, generalni direktor Hrvatskih voda. - Hrvatska je među rijetkim državama u Europi čiji stanovnici vodu piju izravno sa slavina i tu prednost moramo očuvati. Iako se u posljednje vrijeme javljaju mahom strani ulagači s idejama o privatizaciji u ovoj domeni, voda, odnosno izvorišta, ne smije se privatizirati, već mora ostati u vlasništvu države, pod upravljanjem jedinica lokalne uprave i Hrvatskih voda. U skladu s tim koncipirana je i Strategija vodno-gospodarskog razvoja Hrvatske, koju još trebaju usvojiti Vlada i Sabor, a kojom se na najbolji mogući način pokušavaju zaštititi vodni resursi prema kojima se Hrvatska svrstava na treće mjesto u Europi, rekao je Androšić. Dodao je da je pitka voda već sada strateški resurs. Prema njegovim riječima, do kraja ove godine usvojit će se izmjene i dopune Zakona o vodama i financiranju vodnog gospodarstva, kojima će temelj biti upravo pripremljena strategija. U skladu s tom strategijom počet će i proces regionalizacije, odnosno okrupnjavanja vodovoda.

- U Hrvatskoj danas imamo 130 komunalnih društava i vodovoda, dok ih je primjerice u Velikoj Britaniji tek desetak! Optimalan broj regionalnih vodovoda u Hrvatskoj ne bi smio biti veći od 20. Okrupnjavanje vodovoda nužno je prije svega zbog toga što u pojedinim vodovodima aktualna cijena vode ne pokriva niti trošak za električnu energiju, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda. Z. K. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali