Ulaz za korisnike

Do mora preko žice

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

NEREZINE – Studiji utjecaja na okoliš za projekt izgradnje marine i komunalnih vezova u Nerezinama, koja je izložena u predvorju lošinjske gradske uprave i prostoru Mjesnog odbora Nerezine, a o kojoj će se 27. travnja održati javna rasprava, izazvala je burne reakcije u ovom malom otočnom mjestu.

Naručitelj studije je »Marina Artac« d.o.o. iz Nerezina, a izvršitelj studije »Urbing« d.o.o. iz Zagreba. Projekt je podijelio otočnu javnost i dok jedni, naročito naručitelj, smatraju da je ovo vrijedan razvojni projekt koji će pridonijeti razvoju, druga skupina je mišljenja da se radi o neprimjerenom, megalomanskom projektu koji će ukoliko do izgradnje dođe, potpuno promijeniti Nerezine. I to na način da od najvrednijih osobnosti mjesta neće ostati ništa, a upozoravaju i na to da će najveću dobit imati investitori. Tko je spreman uložiti 10 milijuna eura i koje je porijeklo tog novaca mještani ne znaju. Nadir Mavrović, poznati lošinjski fotograf, autor prepoznatljivih otočnih razglednica i autor knjige »Cres i Lošinj – šetanja otocima, otočićima i hridima«, upozorava na potrebu uključivanja u javnu raspravu što većeg broja građana, jer oni moraju znati što se, kako i pod kojim uvjetima planira te moraju imati mogućnost spriječiti moguće negativne posljedice, kako zbog sebe, tako i naraštaja koji dolaze te se u konačnici odlučiti za održivi razvoj i očuvanje ili devastaciju obale, prirode i mjesta.

U peticiji protiv izgradnje građani ukazuju na nedorečenosti i daju mnoga upozorenja. Na primjer, buduća marina obuhvaća više od pedeset posto obalnog pojasa naselja i oduzima postojeće plaže. Budući da se većina domaćinstava bavi turizmom postavlja se pitanje na kojim će se plažama kupati turisti, jer projektom su predviđene plaže na sjevernom i južnom lukobranu, ali su u stvarnosti one teško izvedive zbog dubine mora koje na tim dijelovima doseže 7,5 pa čak i 10 metara dubine i ne mogu biti adekvatna zamjena prirodnim uvalama.

Loš utjecaj na morski život

U argumentima protiv projekta građani i dalje upozoravaju da područje zahvata obuhvaća i sadašnju obalnu šetnicu od lukobrana do luke pa do dna uvale Lučica što znači da će se ubuduće eventualno moći šetati unutar prostora same marine ili će marina biti ograđena kako se nepoželjni šetači ne bi motali među jahtama, pa se otočani boje da će se u budućnosti more iz Nerezina gledati kroz žicu. Zbog lošeg utjecaja buduće marine na morski život u uvali Biskupija i Lučica projektom su predviđene dvije crpke koje bi trebale održavati cirkulaciju mora na sadašnjoj razini jer se izgradnjom prirodna cirkulacija onemogućava već se sada građani pitaju što ako se crpke pokvare ili se isključe. Koliko će vremena trebati da se ustanove posljedice, tko to mora učiniti i kako će se reagirati, što ako dođe do onečišćenja unutar akvatorija marine, to su samo neka od pitanja koja postavljaju zabrinuti mještani. Oni, također, upozoravaju da u studiji nisu uzeti u obzir nikakvi sociološki aspekti utjecaja na budući život i razvoj mjesta niti je u Nerezinama provedena anketa ili bilo kakav drugi vid istraživanja ili konzultacija s mještanima. Građani kažu da ukoliko je glavni investitor strana osoba s 90 posto učešća, postavlja se pitanje kome se daje na upravljanje veliko područje unutar samog naselja Nerezine i što ako strani investitor iz bilo kojeg razloga odustane na pola ostvarenog projekta i usred Nerezina ostane golemo nedovršeno gradilište.

Mještani usvojili PUP

Kritika ima još, no, mještani sumnjaju i u često spominjanu korist za lokalno stanovništvo jer kažu da je efekti tristotinjak privezanih jahti ravan velikom apartmanskom naselju na samoj obali. Zbog mogućih negativnih posljedica s projektom je upoznata i Udruga Eko Kvarner, a organizatori peticije pozivaju građane da se javnoj raspravi odazovu u što većem broju i daju svoje očitovanje. Za komentar smo upitali i Kresencia Lekića, direktora u Marini Nerezine, a on odbacuje sve kritike i kaže: – Rođeni sam Nerezinac, ovdje živim s djecom i sigurno neću raditi protiv mjesta. Za izradu Studije, kao i cijelog projekta angažirali smo stručnjake. Izgradnja marine predviđena je prostorno-planskom dokumentacijom Nerezina i predstavlja razvojni projekt koji će ovom mjestu osigurati budućnost. Ako se zatvorimo prema ovakvim projektima Nerezine će izumrijeti, postati vikend naselje, kao što se to već dogodilo nekim otočnim mjestima. Mještani se moraju očitovati, mi smo zato tražili da Studija bude izložena i u Malom Lošinju i Nerezinama, a ja sam za to da se organizira i referendum, kaže Lekić, odbacujući sve kritike za koje navodi da ih demantira i struka.

Gradonačelnik Dragan Balija podsjeća da je marina predviđena u PUP-u Nerezina, koji je usvojen polovicom devedesetih, te da tada mještani nisu bili protiv njene izgradnje. Gradonačelnik ističe da građani sada moraju iskoristiti demokratsku proceduru i da u javnoj raspravi imaju priliku izjasniti se o projektu i da navedu eventualne štete koje nisu uočene kada je plan Nerezina usvajan, zaključio je Balija. Ira CUPAĆ MARKOVIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Materijali