Ulaz za korisnike

Dobar susjed, siguran stan

|
Dobar susjed, siguran stan
 
Dobar susjed, siguran stan
Prije odlaska na godišnji odmor dobro proučite savjete Ministarstva unutarnjih poslova kako biste pravovremeno zaštitili svoju i susjedovu imovinu od mogućih krađa i drugih neprilika

Izlike tipa 'baš će mene' ili 'kod mene ni nema što uzeti' vrlo su neodgovorne kada su u pitanju provale u stanove. Jednom kada dom postane žrtva lopova, vaš životni prostor više nije siguran i ta trauma uzrokuje strah od budućnosti. Jer ako je jednom provaljeno u kuću, situacija se može u svakom trenutku ponoviti.

Provale, odnosno krađe iz domova najčešća su kaznena djela. Imajte na umu da se krađe ne događaju nekom drugom, a žrtvom može postati bilo koji građanin. Koliko vrijedi dobar susjed najbolje vam mogu dočarati djelatnici policijskih uprava kojima su provale dio svakodnevnog posla. Bit susjedskog nadzora je u međusobnom poticanju građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, putem zapažanja i izvješćivanja o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima. Ideja se temelji na međusobnom poznavanju susjeda, potrebi da zaštite jedni druge, interveniraju u ime drugih i ako se primijeti nešto sumnjivo, dojave policiji.

Susjedski nadzor odnosi se prvenstveno na provale u stanove, šupe, garaže, pa na provale u vozila na zajedničkim parkiralištima i na sve ono gdje se nalazi imovina naših susjeda i poznanika, te na kretanje nepoznatih osoba po stubištima ili dvorištima s ciljem raznih prijevara građana.

Jednom kada dom postane žrtva lopova, vaš životni prostor više nije siguran i ta trauma uzrokuje strah od budućnosti

U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte 'špijunkom' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata

Savjeti policije - Donosimo vam savjete policije kako smanjiti mogućnost provale:

 • uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
 • budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe …) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt …). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
 • u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte 'špijunkom' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.
 • ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.
 • na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu.
 • provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca … Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju …
 • ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
 • ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti na sva zvona da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

  Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

 • novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).
 • ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.
 • ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.
 • organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić.
 • adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja. ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

  Izvor: PRO Gradnja

 • Materijali