Ulaz za korisnike

Dobri zidari imaju plaće kao liječnici, a građevinske tvrtke ne mogu naći radnike

|
Dobri zidari imaju plaće kao liječnici, a građevinske tvrtke ne mogu naći radnike
 
Dobri zidari imaju plaće kao liječnici, a građevinske tvrtke ne mogu naći radnike
OSIJEK - U Osijeku, gradu s oko 114 tisuća stanovnika (prema popisu iz 2001. godine), gotovo četvrtina puka, njih oko 30 tisuća, prema najnovijim podacima osječkog Zavoda za zapošljavanje, je nezaposlena.

A građevinske tvrtke, čijih kranova, skela, bagera, miješalica... ovih dana ima (doslovno) u svakom gradskom kutu, i koje su već godinama nositelji osječkog gospodarstva te bilježe stalnu ekspanziju, suočavaju se s nevjerojatnim problemom - ne mogu pronaći radnu snagu! Posla i projekata ima preko glave - nove zgrade svakodnevno niču, a još ih je nekoliko u planu, obnavljaju se gradske prometnice, uskoro će se postavljati novi kilometri tramvajske pruge, radi se nova obilaznica, nadvožnjaci, mostovi... tek treba ozbiljno ući u koridor 5c... a Građevinska škola već godinama zjapi poluprazna. Bar kad je riječ o zanimanjima poput zidara, tesara ili armirača.

Osječka Gradnja, tvrtka sa 60-godišnjom tradicijom, ističe Oto Živčić, voditelj promocije i promidžbe u toj građevinskoj firmi, iznimno cijeni ta tradicionalna građevinska zanimanja, no višegodišnji deficit na tržištu rada osjeti se i u njihovoj tvrtki. - Upisuje se sve manje srednjoškolaca za građevinska zanimanja, a izražen je deficit čak i nekvalificiranoj radnoj snazi. Stoga Gradnja aktivno sudjeluje i potiče stjecanje tih zvanja kroz dokvalifikaciju i/ili prekvalifikaciju radnika te nezaposlenih osoba - kaže Živić. 

Gradnja, naime, već desetak godina stipendira učenike koji odaberu spomenuta zanimanja te im osigurava praksu tijekom i zaposlenje nakon završenog školovanja. Međutim, godišnje se samo nekoliko učenika odluči upisati ta zanimanja. - Tvrtka KT uvijek je u potrazi za kvalitetnim radnicima, no ogroman je deficit u tim zanimanjima. Dobrih zidara, tesara i armirača već godinama nedostaje, a koliko god da ih se pojavi, svi bi bili zaposleni. I još bi ih nedostajalo. No, ljudi nema, nitko se ne školuje, nitko ne želi raditi u tim profesijama.

Čak i oni koji završe školu, odu prodavati mobitele. A dobar majstor, iz bilo kojeg od ovih zanimanja, vjerujte mi, ima plaću kao liječnik - kaže ing. Pero Stipić iz tvrtke KT. I KT je, dodaje Stipić, sklopio dogovor sa školom o stipendiranju, no “što to vrijedi kad se godišnje upiše 1-2 učenika”. - U Osijeku postoji ogromna potreba za kvalificiranim i kvalitetnim tesarima, zidarima i armiračima, no nitko se ne školuje.

Školu, odnosno te programe, gotovo da se može zatvoriti - kaže Sanja Požega iz Izolirke. Ta i nekoliko drugih osječkih građevinskih tvrtki, doznajemo, u nedostatku domaće radne snage, željela se okrenuti drugim, istočnim tržištima - Srbiji, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj... To, međutim, naša zakonska regulativa ne dozvoljava. - Uvozili bismo radnike, smo da nam daju - kaže jedan od naših sugovornika. Dok drugi dodaje: “U Srbiji i BiH pravih majstora ima na vagone”. Iako to nitko nije naglas rekao, oni će raditi i za manju plaću. A 30.000 Osječana i dalje je bez posla. Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

Materijali