Ulaz za korisnike

Dobro obavljen posao

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Uspješan susret stručnjaka za solarnu energiju i staklo na 11. GPD-u 11. GPD (Dani stakla) održan u finskoj Tamperi u lipnju 2009. ispunio je visoka očekivanja glede definiranog susreta stručnjaka za solarnu energiju i staklo. Nazočilo je 800 sudionika, što je uspješna brojka u aktualnim okolnostima poslovanja. Program je uključivao gotovo 300 stručnih prezentacija te se pokazao najvećim i najboljim u povijesti ove konferencije. Vodeća tema bila je „Obnovljiva energija i ušteda energije“; privukla je predstavnike međunarodne industrije stakla, fakulteta i istraživačkih instituta te statičare i arhitekte. Snažan porast solarnih primjena, posebice fotonaponskih uređaja i termalnih primjena gdje je staklo ključna sastavnica, pobudio je poseban interes.

Prethodni GPD posebno se fokusirao na proizvođače stakla, a sada smo htjeli organizirati poseban forum za solarne stručnjake gdje je od posebne važnosti bio dijalog izmeu stručnjaka za solarnu energiju i staklo, kaže Jorma Vitkala, predsjednik Organizacijskog odbora. Bilo nam je drago vidjeti da su rasprave arhitekata bile produktivne u najboljem duhu GPD-a. Projektiranje, nabava materijala i primjene valja uzajamno nadopunjavati na ovom važnom tržištu, primjećuje Vitkala.

Posebne cijene za posebne ljude GPD je nastavio svoju praksu dodjele posebnih nagrada sudionicima koji su dali izniman doprinos razvoju te industrije. Dobitnici naše nagrade su svi dali izniman doprinos razvoju industrije stakla i njezinog vodećeg foruma za razmjenu informacija, Dane stakla, rekao je Jorma Vitkala. Svi naši pobjednici ističu se kao inovatori i izvori inspiracije za one koji djeluju u okvirima te industrije.

Dobitnici nagrade u 2009. Graham Dodd, Orup Partners International Ltd, UK, predsjednik Zbora za arhitektonska rješenja i zadaće Jens Schneider, profesor, Tehničko sveučilište Darmstadt, Njemačka, predsjednik Foruma arhitekata Norbert Wruk, Pilkington Deutschland AG, Njemačka, predsjednik Zbora za nove proizvode i primjene Tapio Nissinen, umirovljen, 6 puta predsjednik GPD zbora za izolaciju staklenih dijelova

Snažan učinak solarne primjene Snažan porast primjene solarne energije inspirira novi porast u čitavom nabavnom lancu gdje se staklo ističe kao ključan i nezamjenjiv čimbenik, potvrđuje Jorma Vitkala. Novo težište na obnovljivoj energiji i uštedi energije također je udahnulo novi život solarnim primjenama. Zabilježene su stope rasta od oko 40% i predviđa se da će se taj trend rasta nastaviti barem u bližoj budućnosti. Tako solarne primjene postaju vodeća snaga za inače neodlučno tržište. Dobavljači solarnih primjena osjećaju taj pozitivan učinak koji također donosi nove izazove. Proizvođači stakla moraju se prilagoditi isporuci stakla s manje željeza s boljim osvjetljenjem i prijenosom energije u većim količinama nego prije. Prerađivači stakla moraju precizno uskladiti svoje procese za strože zahtjeve za kvalitetom u prethodnoj preradi, poboljšanju kvaliteta, premazivanju i obradi premazanih materijala. Čitava ta industrija prolazi kroz strukturalnu promjenu gdje nadmoćniji ostaju oni čija je isporuka kvalitetna i ekonomična. Stručnjaci za solarnu energiju i staklo vrlo su inspirativno razgovarali o budućoj potražnji za staklom gdje će solarna primjena snažno povećati udio u proizvodnji, napominje Vitkala. Prijenos energije stakla i nove mogućnosti premazivanja privukli su veliku pozornost i razmjena informacija koja je započela na 11. GPD-u svakako će se nastaviti. Predstojeće GPD konferencije, GPD u Kini u ožujku 2010. i GPD u Tamperi 2011. bez sumnje će aktivno nastaviti ono o čemu se već diskutiralo. Dostupna dokumentacija također će biti velika pomoć za daljnji razvoj. GPD publikacije i internetske usluge na www.glassfiles.com imaju oko 18000 registriranih korisnika i na njima je dostupno više od 6000 stranica stručnih prezentacija s aktualnih i prošlih konferencija. Na taj način GPD ispunjava zadaću pružanja informacija koje su dostupne svima, kaže Jorma Vitkala. Tiskana brošura koja opisuje način rada 11. GPD-a sama po sebi je dojmljiv dokument od nekih 900 stranica i može se nabaviti kod organizatora za daljnje bavljenje tom temom jer ti će se sadržaji postaviti i na internetske stranice nešto kasnije ove godine. GPD način rada s pravom se može smatrati biblijom poslovanja, naglašava Vitkala.

Uistinu stručna publika Analiza sudionika GPD-a 2009. pokazuje da je oko 70% svih sudionika predstavljalo arhitektonski ili građevinarski sektor. To je vrlo obećavajuće uzme li se u obzir da građevine troše oko 40% čitave energije u svijetu. Još jedan impresivan postotak jest taj da je 40% sudionika predstavljalo vrhunski menadžment u svojim organizacijama, ravnoteža je uspostavljena menadžerskim, projektantskim i stručnim funkcijama. Te brojke jasno pokazuju da je GPD dosegnuo poziciju vodećeg foruma za međunarodnu industriju stakla u svijetu. U ime GPD tima želim zahvaliti svim predavačima na GPD-u 2009., novinarima i ostalim sudionicima koji su nas podržali i omogućili nam da dosegnemo ovako impresivnu posjećenost, dodaje Jorma Vitkala. Komentari Charlesa Bosticka, savjetodavnog arhitekta i predsjedatelja radionica: Samo sam vidio zadovoljne ljude tijekom cijelog ovog događaja. Mislim da su pozvani arhitekti bili iznimno sretni. Osobno sam sreo puno straih poznanika i prijatelja te stekao nekoliko novih učeći više o staklu u tako kratkom vremenskom razdoblju. Posao je dobro obavljen.

Za dodatne informacije o GPD-u 2009. i predstojećim konferencijama kontaktirajte: Gospodin Jorma Vitkala, predsjednik - Glass Performance Days Vehmaistenkatu 5, FIN – 33 730 Tampere, Finska tel: +385 3 372 3216, faks: +358 3 372 3180, mob: +358 40 553 2042 e-mail: jorma.vitkala@glassfiles.com http://www.gpd.fi

Materijali