Ulaz za korisnike

Dobro zalijepljeno je pola obavljenog posla

|
Dobro zalijepljeno je pola obavljenog posla
 
Dobro zalijepljeno je pola obavljenog posla
Dobro zalijepljeno je pola obavljenog posla

Upravo u slučajevima sanacije izvođač često stoji pred izazovom pronalaska optimalnog rješenja, koje će u obzir uzeti uvjete na licu mjesta kao što su konstrukcijska visina kao i zadane norme u pogledu toplinske i zvučne zaštite

Na tržištu se nude mnogobrojni izolacijski sistemi koji se mogu postavljati naknadno, dakle na estrih. To naravno nije optimalno rješenje. Najbolji efekti postižu se bez sumnje u slučajevima kada se zvučna i toplinska izolacija postave ispod estriha.

Ukoliko je u slučajevima sanacije neophodno postavljanje dodatnog izolacijskog sloja na podlogu za polaganje podne obloge i tu postoje mnogobrojne mogućnosti. Najbolje rezultate daje čvrsto lijepljenje izolacijskog materijala na podlogu i to kako u pogledu toplinske tako i u pogledu zvučne izolacije. Samo koji sistem odabrati? I tu su odlučujući zahtjevi i mogućnosti na licu mjesta, kako bi se iz obilja tržišnih ponuda filtrirale optimalne alternative. U nekim situacijama potrebno je između gornje obloge i podloge postaviti podlošku od elastičnih ili tekstilnih materijala.

Šumovi bubnjanja iz podloge

Ukoliko se recimo zateže tekstilna podna obloga (tepih) obično je neophodna podloga uglavnom od deblje pređe kako bi se izjednačile visinske razlike prema letvici za čavle. Ukoliko se plivajući polažu laminati ili parketi podloge smanjuju značajno šumove bubnjanja.

Za izolaciju između podloge i drvene podne obloge mogu se koristiti i elastične podloge. One ispunjavaju sljedeće zadatke:

 • Poboljšanje toplinske izolacije
 • Povećanje ugode hodanja po podnoj oblozi
 • Smanjenje buke od koraka
 • Izjednačavanje napona između gornje podne obloge i podloge
 • Duži vijek trajanja tekstilne podne obloge

  Podloge potiču poboljšanje vrijednosti toplinske i zvučne zaštite, pri tome se nikako ne smiju uzimati u obzir prilikom dokazivanja toplinske zaštite: prilikom vrednovanja zvučne zaštite samo u prijedlozima za povećanu zvučnu zaštitu u stanovima te za najmanju zvučnu zaštitu u drugim nestambenim prostorima!

  Zato se često koriste podloge koje nude visoku zvučnu zaštitu. Takav je slučaj primjerice u bolnicama. Takve podloge koriste se upravo iz tog razloga i prilikom sanacije starijih objekata.

  Svakako treba voditi računa da se takve podloge ne smiju uzeti u obzir prilikom dokazivanja toplinske zaštite prema normi DIN 4108 i zvučne zaštite prema normi DIN 4109 u stambenim područjima. To je tako iz razloga što se u svakom trenutku mogu demontirati i zamijeniti nekom drugom konstrukcijom. Kod prijedloga za povećanom zvučnom zaštitom u stanovima podloge se smiju uzeti u obzir. Kod zgrada koje ne služe za stanovanje, primjerice uredi, škole ili bolnice podloge se također smiju uzeti u obzir za dokazivanje zvučne zaštite prema normi DIN 4109.

  Ukoliko podna konstrukcija mora ispunjavati zahtjeve određene protupožarne klase, onda nije dovoljno što podna obloga i podloga svaka za sebe ispunjavaju uvjete protupožarne klase. Važno je da kompletna konstrukcija ispunjava tražene uvjete protupožarne klase u takozvanoj sistemskoj provjeri. U svakom slučaju izvođač radova mora unaprijed utvrditi u kojoj mjeri određena podloga odgovara podnoj oblozi. Predebele ili mekane podloge mogu značajno opteretiti podnu oblogu u nekim slučajevima je mogu čak uništiti.

  Niti predebelo niti premekano

  Kod čvrstog lijepljenja je izbor ograničen. Dijelom se kvalitetni izolacijski sistemi tvornički lijepe na donju stranu plivajući postavljenih podnih elemenata . Zbog velike težine izolacijskog materijala omogućena je dobra zaštita buke od koraka. Takav sistem nudi primjerice firma WPT. Može biti čvrsto zalijepljen na podlogu ili postavljen plivajući. Međutim i zu postoji ograničenje što se na gornju stranu ne može polagati mekana obloga kao guma ili PVC, već samo čvrsta podloga kao laminat ili višeslojni parket.

  U prilogu kratak pregled uobičajenih podloga:

 • Pređa: uporaba ispod zategnutih tekstilnih, tepih-obloga te plivajući postavljenog laminata ili višeslojnog parketa.
 • Pluto: uporaba ispod eleastičnih podnih obloga
 • Kaučuk: uporaba ispod tekstilnih podnih obloga, laminata i višeslojnog parketa
 • Granulati gume (vezani PUR-om) : uporaba za izradu točkasto elastičnih sportskih podova
 • Granulati pluta i gume: uporaba ispod plivajući postavljenog višeslojnog parketa ili laminata
 • PUR-pjena s nosivim tkanjem; uporaba uglavnom kod podnih obloga s većim zahtjevima u pogledu komfora hodanja ispod tekstilnih obloga ili plivajući postavljenih čvrstih podova, laminata ili višeslojnog parketa.
 • Umrežena PE-pjena uporaba ispod višeslojnog parketa ili laminata.

  Stručne informacije

  Industrijske podne obloge i dizajnerski estrih ne predstavljaju podlogu za postavljenje obloga. To se prije svega odnosi na čišćenje.U jednoj publikaciji( edukacijski materijal poduzeća Kärchner) ukazano je na razlike:
 • Podovi na bazi cementa reagiraju osjetljivo na kiseline i jake alkalije, dok kiseline mogu brinuti za hrapave površine pa sve do struktura sličnih pranom (hrapavom) betonu. Tekućine prodiru vrlo brzo.
 • Kalcij-sulfat/anhidrit-estrih karakterizira čvrsta, glatka, nepropusna površina bez pora. Higroskopsko vezivo reagira osjetljivo na vlagu. Treba izbjegavati duže djelovanje vode.
 • Podovi vezani magnezitom (magnezij-estrih) impregniraju se obično na dan proizvodnje. Postojani su na otapala, reagiraju vrlo osjetljivo na kiseline. Alkalna sredstva za čišćenje mogu, ukoliko se dobro ne isperu, izazvati cvjetanja na podovima otvorenih pora.
 • Estrih od lijevanog asfalta predstavljaju nepropusne mješavine bez šupljeg prostora koje se sastoje iz kamenog brašna, pijeska, tucanika i bitumena. Nisu osjetljivi na vodu te su rezistentni na alkale i kiseline. Otapala potiču omekšavanje materijala.

 • Materijali