Ulaz za korisnike

Dodatna oprema aluminijskih elemenata

|
Dodatna oprema aluminijskih elemenata
 
Dodatna oprema aluminijskih elemenata
Dodatna oprema aluminijskih elemenata je vrlo raznolika, kao što su npr. protuprovalne brave, razni elektromotori, rolete, prozorske klupčice. Naravno, većina ove opreme su danas sastavni dijelovi prozora ili vrata.

Zaštita od provale

Prilikom naručivanja novih ili preuređenja starih ulaznih vrata, bilo da se radilo o vratima na ogradi, garaži, kući ili stanu, važno je definirati nivo sigurnosti od provale. Sva vrata proizvedena u naštoj tvrtci, bilo da se radi o čeličnim, inox ili pak aluminijskim vratima opremljena su jednom standardnom ciindar bravom koja se isporučuje sa tri ista ključa. Dodatne brave ili druge sigurnosne mjere ulaznih vratiju potrebno je definirati prije narudžbe.

Kod aluminijskih vrata, osim ugradnje dodatne (iste, još jedne…) brave u nova vrata, najčešća protuprovalna brava zapravo je modificirana cilindar brava koja preko specijalnog mehzanizma omogućava zaključavanje vratiju u tri točke na istoj strani vratiju. Moguće ju je ugraditi i gotovo svaka nova aluminjska vrata i omogućava solidan nivo zaštite od provale pomoću raznih poluga i drugih "jednostavnijih" metoda.

U čelična se vrata najčešće ugrađuju ušice za lokote ili protuprovalna brava sa zaključavanjem u dvije ili četri točke. Osim jednostavnih brava postoji cijeli niz načina i sustava zaštite koji se projektiraju zajedno sa čitavom građevinom.

Osim brave, prilikom definiranja zašite od provale potrebno se odlučiti za vrstu i izgled kvake, kugle, rukohvata, podnih i stropnih pumpi i drugih elemenata o kojima, i od kojih ovisi, izabrani model protuprovalnog sustava. Sve ove pojedinosti možete lako odabrati iz kataloga naših dobavljača i u suradnji sa našim stručnjacima.

Prozorske klupčice

Prozorske klupčice su donji dio prozora. Služe kao zidna zaštita, no danas se koriste i kao zaštita horizontalnog dijela zida i kao dekorativni dio, a često i kao prosto za odlaganje ili odmor (police, klupice). Razlikujemo vanjske i unutarnje prozorske klupčice. Dok vanjske moraju biti otporne na atmosferski utjecaj, a dizajnom i bojom prilagođene fasadi objekta, unutarnje pak moraju biti izrađene od "toplijih materijala i bolje završne obrade.

Vanjske klupčice najčešće su izrađene iz pirodnog kamena, aluminija, pocinčanog čelika ili umjetnog kamena (mljeveni kamen sa dodatkom prirodnih smola i veziva), dok su unutarnje najčešće izrađene iz plemenitog drveta, kamena ili pak vodootporne iverice. Osim obrtnički izrađenih klupčica, specijalno prema Vašoj želji (bez obzira na materijal), naručitelji se često odlučiju za industrijski izrađene klupčice koje se dodatnom obradom prilagođavaju konkretnoj situaciji na objektu. Ovakve su klupčice često svojim omjerom cijena-kvaliteta zantno prihvatljivije od tzv. "custom made" klupčica.

Roletne

klasične "Eslingen" montiraju se u gornjem djelu tj. iznad prozora i koriste se za zaštitu od sunca, kao i za vizualnu zaštitu prostorije. Mogu pokretati ručno i uz pomoć elektromotora.

Rolete

na ručno pokretanje su danas najzastupljenije, no u zadnjih nekoliko godina, povećala se upotreba i roleta s pokretanjem pomoću elektromotora. Ove rolete su vrlo komforne i jednostavne za upotrebu. Isporučuju se najčešće u bijeloj ili sivoj boji, ali ih je moguće dobaviti i u drugim bojama.

Žaluzine

žaluzine mogu biti vanjske i unutarnje. To su tanke aluminijske horizontalne lamele (šir. 20 – 90 mm ) koje posebnim mehanizmom zaokrećemo oko horizontalne osi ili pak podižemo prema gore sakupljajući ih u nosač montiran na gornjoj stani prozora. Moguće je naručiti i žaluzine ugrađene unutar stjenki prozorskih stakala. Ovakva izvedba idealna je za urede ili mjesta na kojima želimo kontrolirati upotrebu žaluzina (bolnice, čekaonice i sl.) Žaluzine je moguće pokretati ručno ili uz pomoć elektromotora.

Komarice

komarice su aluminijski okviri sa zaštitnom mrežom koja propušta zrak, ali ne inskete. Praktično u toplijim i vlažnijim krajevima kao i prostrijama u kojima skladištimo namjernice ili kuhinjama. Najčešće se montiraju s vanjske strane prozora.

Ventilacijske rešetke

u kombinaciji sa zaštitnom mrežom protiv insekata, ventilacijske rešetke mogu biti sastavni dio vrata, fiksnih panel-stijena ili pak samonosivi okviri montirani na otvor u zidu. U zavisnosti od upotrebe, mogu biti čelične, aluminijske ili inox. Naravno, mogu biti i fiksne ili otvarajuće.

Hidrauličke pumpe

Hidraulučke pumpe omogućuju samostalno zatvaranje vrata nakon otvaranja. Vrste modela pumpe se mogu podijeliti u nekoliko grupa:

- prema položaju: mogu biti smještene na gornjem dijelu krila vrata (nevidljive) i u podu ispod krila

- prema načinu otvaranja/ zatvaranja: pomoću klizne vodilice ili "V" poluge

- prema kut otvaranja vrata: od 90° do 180°

Podne pumpe — podne hidrauličke pumpe:

- otvaranje/ zatvaranje s "V" polugom - klizno otvaranje/ zatvaranje, s vodilicom

Pumpe na krilima vrata — pumpe na krilima vrata s hidrauličkim pogonom:

- klizno otvaranje/ zatvaranje, s vodilicom - otvaranje/ zatvaranje s "V" polugom

Elektromotori

Elektromotori se koriste za sve one elemente koji su slabo pristupačni (na velikoj visini, dubini, nemogućnost prilaza do ručke/ mehanizma za otvaranje elementa), no i radi udobnosti i komfora u prostoru. Tako npr. elektromotore koristimo kod krovnih prozora ili prozora koji su visoko smješteni, no i kod garažnih vrata, kada daljinskim upravljanjem otvaramo i zatvarmo vrata iz automobila. nadalje, možemo otvarati i rolete, žaluzine na daljinsko otvaranje, ulazna vrata na prekidač, koristiti senzorsko otvaranje vrata itd.

Svakodnevnu primjenu elektromotora možemo uočiti i u poslovnim uredima i prostorima, kao. npr. ulazna klizna vrata, vrata sa senzorima, garažna vrata, sobna vrata, prozori itd. Pokretanje tj. uključivanje elektromotora može biti daljinsko, putem prekidača, senzorsko ili neka od kombinacija.

Materijali