Ulaz za korisnike

Dodatni pozitivni učinak sustava za provjetravanje

|
Dodatni pozitivni učinak sustava za provjetravanje -Schanz Rollladensysteme GmbH
 
Dodatni pozitivni učinak sustava za provjetravanje -Schanz Rollladensysteme GmbH
Sustav za provjetravanje može imati još jedan pozitivni učinak na poboljšanje kvalitete stanovanja i to s obzirom na određeno godišnje doba; sustav za provjetravanje funkcionira na dva različita načina: s jedne strane zimski vrt služi za odvođenje suvišne topline tijekom ljetnih mjeseci, a s druge strane može se u njemu akumulirana sunčeva toplina tijekom zimskih mjeseci transportirati u središte doma odnosno sve ostale prostorije.

Uređaj za provjetravanje transportira topli zrak iz zimskog vrta u ostale prostorije; s druge strane hladniji zrak iz ostalih prostorija stiže u zimski vrt gdje se zagrijava i ponovno se zagrijan vraća u unutrašnjost. Automatski sustav provjetravanja može stoga poslužiti ne samo za provjetravanje, odvođenje topline tijekom ljeta nego i za dodatno zagrijavanje kuće tijekom zime.

Tako na primjer dobivenu toplinu u jednoj obiteljskoj kući stambene površine od oko 125m2 i godišnjom potrošnjom loživog ulja za zagrijavanje od oko 3000 l možemo postići uštedu od oko 500 l loživog ulja na godinu.

Daljnja prednost sustava za provjetravanje zimskog vrta je uspješno sprječavanje nastajanje vlage (s obzirom na visoke temperaturne razlike unutra i vani formira se kondenzat na staklenim površinama) i osvježivanje prostora tijekom ljetnih mjeseci kad je zrak u prostorijama vrlo suh. Sve u svemu sustav za provjetravanje znači zasigurno poboljšanje kvalitete stanovanja i u zimskom vrtu i u ostatku doma.

Automatski sustavi za provjetravanje – pravo rješenje za zimski vrt

Zimski su vrtovi kad je klima u pitanju vrlo senzibilni prostori – oni reagiraju i na najmanje promjene vanjske temperature ili pojavu sunčevih zraka. Vlasnici koji u zimskim vrtovima uzgajaju tropske i suptropske biljne vrste vrlo dobro znaju da ručna regulacija komponenti kao što su sustav grijanja, zaštita od sunca i provjetravanje funkcioniraju vrlo sporo i da nije jednostavno ručnim podešavanjem održati optimalnu klimu u zimskom vrtu – poglavito ne kad vlasnik nije uopće kod kuće.

Ali i vlasnici koji svoje stakleno skrovište koriste samo kao dodatnu sobu u kući i tamo uzgajaju obične zelene biljke, mogli bi profitirati od ugradnje multifunkcionalnog sustava upravljanja zimskim vrtom. Inteligentni sustavi preuzimaju upravljanje vanjskim žaluzinama i tendama, po potrebi reagiraju na vanjske utjecaje (pojavu kiše i drugog nevremena) i uvlače i štite skupocjenu opremu koja zimski vrt štiti od sunca. A kad se sunce ponovno pojavi sustav za osjenčavanje odmah reagira.

Pravi sustav automatskog upravljanja zasigurno zna iskoristiti sunčevo svjetlo i sunčevu toplinu tijekom zimskih mjeseci: toplinska pumpa održava namještenu noćnu temperaturu, a sustav u sebi akumulira sunčevu toplinu dok ne dostigne određenu dnevnu temperaturu, tek tada se razvlači tenda i štiti od topline.

U slučaju previsokih temperatura otvori za provjetravanje automatski reagiraju a toplinska pumpa umjesto zagrijavanja počinje rashlađivati prostorije. Ovakav rad sustava dobro koristi mnogim zimskim vrtovima tijekom ljeta kada se sjenila za zaštitu od sunca ne mogu koristiti (kad se tende, žaluzine… ne mogu razvući) zbog jakog vjetra.

Namještanje automatskog sustava upravljanja

Individualno namještanje automatskog upravljanja u pravilu se odvija preko preglednog izbornika i vrlo je jednostavan postupak. Detaljne naputke oko namještanja rada sustava uvijek naravno možete pronaći u knjižici s uputama.

Protuprovalna zaštita u zimskom vrtu

Tijekom vlasnikova izbivanja ili tijekom noći za sigurnost se brinu detektori koji registriraju svako kretanje. Ukoliko su senzori za registraciju vremenski namješteni onda u slučaju detekcije bilo kakvog kretanja ili oglašavanja alarma sustav automatski zatvara prozore.

Senzori mogu dodatno uključiti i vanjsku rasvjetu, okolna svjetla ili svjetlo u samom zimskom vrtu. Gdje i u koju svrhu sve možemo koristiti sustav automatskog upravljanja?

Zaštita objekta

- Vremensko namještanje i upravljanje svim ili pojedinim komponentama

- Pokretanje i pozicioniranje žaluzina

- Namještanje sustava sjenila kako bi se postigla optimalna temperatura

- Zaštita od neželjenih pogleda izvana

- Upravljanje sustavom provjetravanja

- Upravljanje sustavom za zagrijavanje i klimatizaciju - Detektor jačine vjetra

Materijali