Ulaz za korisnike

Dodjela nagrade Žuti anđeo njemačkog autokluba ADAC

Sustavi ubrizgavanja dizelskog goriva i stlačenog prirodnog plina
 
Sustavi ubrizgavanja dizelskog goriva i stlačenog prirodnog plina
Boscheva tehnologija u nagrađenim vozilima Sustavi ubrizgavanja dizelskog goriva i stlačenog prirodnog plina

- „  common rail sustav: BMW 520d EfficientDynamics Edition BluePerformance osvojio nagradu u kategoriji „Automobil budućnosti“

„-  sustav stlačenog prirodnog plina: trocilindrični motor na prirodni plin u Volkswagenovom modelu eco up! nagrađen u kategoriji „Inovacija i okoliš“

Njemački autoklub ADAC nedavno je devetu godinu zaredom podijelio svoju prestižnu nagradu „Žuti anđeo“. Među pobjednicima bila su i dva vozila s Boschevom inovativnom tehnologijom ubrizgavanja. BMW 520d EfficientDynamics Edition BluePerformance, opremljen Boschevim common rail sustavom, osvojio je nagradu u kategoriji „Automobil budućnosti“, a trocilindrični motor na prirodni plin u Volkswagenovom modelu eco up! koristi Boschev sustav ubrizgavanja za regulaciju dovoda kako prirodnog plina, tako i benzina. Model eco up! prozvan je „Najboljom inovacijom“ u kategoriji „Inovacija i okoliš“.

U pokretu s ekološki prihvatljivim stlačenim prirodnim plinom

Bosch je zajedno s Volkswagenom radio na primjeni tehnologije ubrizgavanja trocilindričnog motora zapremnine 1,0 litara u Volkswagenovom modelu eco up!. Bosch se pobrinuo za sustav upravljanja motorom, injektore za prirodni plin i benzin, benzinski sabirnik i sustav lambda sonde, kao i senzor prosječnog tlaka i temperature. Vozilo može raditi na benzin ili stlačeni prirodni plin (CNG). Motor razvija snagu od 50 kW (68 KS) pri 6200 o/min i maksimalni okretni moment od 90 Nm pri 3000 o/min. Prema Novom europskom voznom ciklusu (NEDC) model eco up! troši samo 2,9 kilograma prirodnog plina na 100 kilometara, što odgovara emisiji CO2 od samo 79 grama po kilometru. Izgaranjem prirodnog plina nastaje do 25 posto manje CO2 nego izgaranjem benzina, što stlačeni prirodni plin čini naročito ekološki prihvatljivim gorivom, a ugljični otisak tog vozila još je i manji ako se koristi bioplin. Bosch je već realizirao i druge koncepte smanjivanja zapremnine koji zajedno s turbo punjenjem omogućuju daljnje povećanje učinkovitosti i snage motora na prirodni plin.

Lagodna i dinamična vožnja zahvaljujući Boschevu ubrizgavanju dizela

Nagradu „Žuti anđeo“ također je osvojio i BMW 520d EfficientDynamics Edition BluePerformance u kategoriji „Automobil budućnosti“ koji sadrži Boschev common rail sustav ubrizgavanja CRS2-18. Uz tlak ubrizgavanja od 1800 bar, sustav znatno poboljšava voznu dinamiku BMW-ovog četverocilindričnog dizelskog motora, a također smanjuje buku i vibracije. Motor u prosjeku troši samo 4,5 litara na 100 kilometara te prema NEDC-u razvija snagu od 135kW (184 KS), što odgovara emisiji CO2 od 119 grama po kilometru. Za ostvarivanje takve impresivno niske razine potrošnje goriva, u sprezi s mjerama vezanima za motor, korišteni su i aerodinamični naplatci, gume sa smanjenim otporom kotrljanja, prilagođeni omjer okretaja stražnje osovine i prikaz optimalnog trenutka za mijenjanje brzine.

Njemački autoklub ADAC svake godine dodjeljuje nagradu „Žuti anđeo“, jedno od najprestižnijih priznanja u automobilskom sektoru, koju priželjkuju kako proizvođači, tako i dobavljači. ADAC daje nagrade u pet kategorija: „Automobil“, „Inovacija i okoliš“, „Budućnost“, „Kvaliteta“ i „Osobnost“

Kontakt za medije:

Kristina Šperanda Ferenc

Tel.: (+385) 1 295 80 47

kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Grupa Bosch vodeći je međunarodni dobavljač tehnologije i usluga, aktivna na područjima automobilske tehnologije,energetike i građevinskih tehnologija, te industrijske tehnologije i potrošnih dobara. Prema prvim rezultatima, u 2012. oko 306.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 52,3 milijarde eura. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i više od 350 društva kćeri i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2012. godini potrošio oko 4,5 milijarde eura na istraživanje i razvoj te je prijavio preko 4700 patenata diljem svijeta. Cilj Grupe Bosch je svojim proizvodima i uslugama unaprijediti kvalitetu života ljudi nudeći im inovativna, korisna i zadivljujuća rješenja i „tehnologiju za život“ diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu grupe Bosch i omogućava tvrtki dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija za osiguranje budućnosti tvrtke. Ukupno 92% udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Preostali poslovni udjeli nalaze se u vlasništvu obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije možete pronaći na www.bosch.com

Materijali