Ulaz za korisnike

Dolaze pametne energetske mreže

|
Dolaze pametne energetske mreže
 
Dolaze pametne energetske mreže
Neki građani u sklopu pilot projekata u nordijskim zemljama tako već imaju privilegiju preko osobnih računala imati potpunu kontrolu vlastite potrošnje energije, vode i grijanja u stanu, piše za SEEbiz Damir Kušen, veleposlanik Hrvatske u Finskoj

“Pametne energetske mreže” danas sve više preuzimaju dominaciju u strateškim planovima zemalja koje razumiju globalne energetske trendove. Iza nas je stoljeće neracionalnog trošenja energije, a budućnost je pred onima koji stvaranju, prijenosu i trošenju energije prilaze sa znatno više mudrosti, piše za SEEbiz Damir Kušen, veleposlanik Hrvatske u Finskoj.

Pametne mreže podrazumijevaju primjenu suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije u upravljanju sustavima električnih mreža, odnosno digitalno prikupljanje, razmjenu i procesuiranje informacija u cjelokupnom integralnom energetskom sustavu.

Naizgled jednostavna i logična ideja posljednjih je godina dovela do realizacije prvih sofisticiranih energetskih sustava koji maksimalno optimiziraju rad mreže, njezinu pouzdanost i sigurnost rada, dozvoljavaju ulaze lokalnih proizvođača energije koji se na komercijalnoj osnovi integriraju s nacionalnom mrežom. Krajnjim korisnicima pametne mreže nude mogućnost neposredne kontrole i upravljanja vlastitom potrošnjom energije. Naravno da je to ujedno i najbolji način štednje energije.

Europska unija pokrenula je prije nekoliko godina mega projekt “Europe's Super Smart Grid“. Iza tog ambicioznog naziva pokušava se uskladiti sustav visokonaponskog prijenosa električne energije na velike daljine u okviru integralne europske energetske mreže. Time bi se omogućio efikasan prijenos jeftine energije proizvedene iz obnovljivih izvora, primarno solarne i energije vjetra, iz područja sjeverne Afrike i Bliskog istoka u Europu.

Na zahtjev američke administracije 2009. godine, Kongres je usvojio novo zakonodavstvo koje omogućuje izgradnju nove “energetske pametne mreže“, za što je potrebno oko 480 milijardi USD. Kalifornija je npr. odlučila da od 2020. godine sve novoizgrađene zgrade moraju biti energetski neovisne, odnosno biti sposobne proizvoditi više energije nego što troše za cjelokupno funkcioniranje.

Kina planira do 2020. godine investirati oko 90 milijardi USD u izgradnju “pametnih mreža“. Ekonomski sve razvijenije azijske zemlje upravo koncept pametnih mreža i obnovljivih izvora postavljaju kao strateške prioritete gospodarskog razvoja.

Finska državna energetska tvrtka “Fortum“ započela je s projektom naprednog i održivog gradskog života u jednom gradskom naselju u Stockholmu s ciljem da do 2025. godine zgrade u tom naselju proizvode više energije nego što će je trošiti. Sličan projekt “Fortum“ vodi i kroz izgradnju potpuno novog naselja u finskom gradu Espoo. Svi stanari mogli bi preko interneta u potpunosti pratiti i kontrolirati potrošnju vode, struje i grijanja u stanu. Sve novosagrađene kuće imale bi solarne kolektore koji bi bili dovoljni za energetske potrebe stanara, za punjenje elektromobila, a eventualni višak proizvedene solarne energije prodavao bi se i preuzimala bi ga nacionalna energetska mreža. Finska tvrtka “There Corporation” kao spin-off “Nokie“ zajedno sa danskom tvrtkama “Kobenhavn Energi” i “Danfoss” radi na sličnom projektu “pametnih energetskih mreža“ i u Copenhagenu.

Novi koncept energetskih sustava prisiljava sve energetske kompanije i na definiranje potpuno novih poslovnih modela. Jednostavni model proizvodnje i opskrbe energijom koji je posljednje stoljeće dominirao energetskim tržištem s razvojem “pametnih mreža“ umnogome će se promijeniti. U sustavu “pametnih energetskih mreža“ klasični distributeri postaju samo jedan segment nacionalnog energetskog sustava, a s tehnološkim inovacijama u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, cjelokupni energetski mega-sustav pretvara se u složenu mrežu međusobno povezanih sustava u stalnoj interakciji.

Neki građani u sklopu pilot projekata u nordijskim zemljama tako već imaju privilegiju preko osobnih računala imati potpunu kontrolu vlastite potrošnje energije, vode i grijanja u stanu, a sve zgrade koje ostvare energetsku uštedu i preko solarnih panela instaliranih na krovovima proizvedu više energije od vlastitih potreba, mogu je jednostavno prodati nacionalnoj energetskoj mreži. Naravno da to mijenja naš cjelokupni odnos prema energiji.

www.bankamagazine.hr

Materijali