Ulaz za korisnike

Dom za starije i nemoćne osobe u Senju

|
Dom za starije i nemoćne osobe u Senju
 
Dom za starije i nemoćne osobe u Senju
xyz arhitektura - Dom za starije i nemoćne osobe u Senju

INFO

Uključivanje javnog života građana odredilo je potrebu za integriranim urbanističko-arhitektonskim sklopom koji dopunjuje urbanu živost grada Senja i pridonosi joj. Dom za starije i nemoćne osobe sastavni je i vitalni dio gradskog prostora, prisutan svojom aktivnošću u svakodnevici grada. Ograničenja parcele informirala su i konačno uvjetovala postavu i oblik objekta. Nepovoljan smjer bure, osunčanje i vizure izravno utječu na organizaciju prostora, urbansitičku dispoziciju i oblikovne principe pročelja. Arhitektonski ansambl je tako gradivi ostatak specifičnih silnica, ograničenja i mogućnosti. Prepoznati i afirmirani su svi bitni pješački tokovi šire i uže situacije, te uključeni u kretanje kroz sam objekt. Povezivanje preko parcele je uključeno kao doprinos u sagledavanju prostora, smatrajući da veličina novog volumena ujedno ne mora biti nova barijera kretanju.

Pješački tokovi i planske odrednice stvaraju tri nova javna prostora - trgove i parkove artikulirane uvlačenjem prizemlja na naglašenim mjestima okupljanja.

Arhitektonska koncepcija proizlazi iz prostorne artikulacije empatičnog odnosa prema starijoj populaciji. Svaki kat je maleno susjedstvo; distordirani pravokutnici isklesani prirodnim i urbanim silnicama mjesta ostvaruju svakom stanaru individualan dom na izlasku iz kojeg ga umjesto koridora dočekuje trg. Uvažavajući istovremenu potrebu za individualnošću i kolektivnošću korisnika, postupno je gradiran privatni prostor. Lako dostupno prizemlje doma je ujedno društveno najaktivniji dio kompleksa.

credits

Autori: xyz arhitektura: Mia Roth Čerina, Tonči Čerina, Damir Mioč, Konzultant:

Zvonimir Prlić

Lokacija: Senj

Status: projektna dokumentacija u izradi

Godina projektiranja: 2009.

Investitor: Grad Senj

Površina parcele: 4000 m2

Površina tlocrta: 4500 m2

www.uha.hr

Materijali