Ulaz za korisnike

Domaći proizvođači namještaja ulaze u Pevecove centre

|
Domaći proizvođači namještaja ulaze u Pevecove centre
 
Domaći proizvođači namještaja ulaze u Pevecove centre

Većim prisustvom na tržištu želi se povećati udjel od 30 posto namještaja koliko se proda u Hrvatskoj, dok se ostatak izveze Hrvatski proizvođači namještaja na čelu s tvrtkama Spin Valis, Tvin, AG Dinas i Mundus izborili su svoj distribucijski kanal na domaćem tržištu u sklopu centara Pevec u stečaju, koji se uskoro otvaraju.

Opasan namještaj Projekt nosi ime Cro shop, odnosno kuća hrvatskog namještaja i drvnih proizvoda. Suradnju su Poslovnom dnevniku potvrdili stečajni upravitelj Peveca Darko Šket i Zdravko Jelčić, direktor požeškog Spin Valisa te predsjednik Hrvatskoga udruženja drvoprerađivačke industrije. “Zajednički problem svih domaćih tvrtki u proizvodnji pokućstva je distribucija jer godinama nemamo nijedan trgovački lanac koji domaći namještaj promovira i prodaje na domaćem tržištu. Suradnjom s Pevecom u stečaju kompenzirat ćemo gubitak distribucijskih centara tako da se dijelovi tih centara stave u našu funkciju, posebice nam je zanimljiv onaj u zagrebačkom Jankomiru. Većim prisustvom na domaćem tržištu računamo na porast prodaje, a za sada samo 30 posto od ukupne proizvodnje namještaja završi na domaćem tržištu”, kazao je Jelčić i dodao: “Većinu proizvodnje namještaja izvozimo, i to u vrijednosti od 350 milijuna dolara, a najvećim dijelom na tržište u Europsku uniju. Pridoda li se tome izvoz građevinske stolarije i parketa, više od 70 posto izvoza u našoj branši čine finalni proizvodi i vrijednost se kreće oko milijardu dolara godišnje.” Jelčić napominje da s druge strane Hrvatska godišnje uveze 550 milijuna dolara vrijednosti pokućstva, a problem je što je uglavnom loš, pa čak i opasan. Upravo je to pokazao nalaz koji su radi testiranja sigurnosti uvoznog namještaja krajem 2009. izradili Euroinspekt drvokontrola (jedina domaća kuća koja ima akreditaciju EU da radi kontrolu namještaja prema standardima EU) i Državni inspektorat. Bilo je riječi o kontroli nasumice izabranog namještaja. Jelčić navodi da je porazan rezultat jer 87 posto kontroliranih proizvoda nije zadovoljilo osnovne uvjete sigurnosti. Pronađeno je da imaju formaldehid koji je zabranjen jer je otrovan ili razne teške metale.

Otvaranje centara Distribucija je u toj branši već godinama označena kao prioritet, a nisu ga uspjeli riješiti nakon što su u Hrvatskoj izgubili poveznicu s distribucijskim sektorom. Šansu su prepoznali u Pevecu koji nastavlja raditi. Najprije će proraditi onaj u Bjelovaru – 26. veljače, dok 5. ožujka kreću s radom centri u zagrebačkom Jankomiru, Puli i Zadru, potvrđuje Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca. Šket priprema brzo otvaranje centara u Koprivnici, Varaždinu i Kutni, a u planu ima Osijek i Slavonski Brod. No ističe da će za početak otvoriti vrata samo u prizemlju s asortimanom od vrtnog programa do bijele tehnike.

Izvor: www.poslovni.hr

Materijali