Ulaz za korisnike

DOMOTEX predstavlja trendove podova za 2013./14.

|
DOMOTEX predstavlja trendove podova za 2013./14.
 
DOMOTEX predstavlja trendove podova za 2013./14.
– u trendu su Dark Opulence, Native Craft i Soft Coolness

Hannover. Aktualni dizajn oslanja se na prošlost, nagovještava budućnost i opisuje višeslojnu sliku sadašnjosti. Na sajmu DOMOTEX u Hannoveru, najvećem svjetskom sajmu sagova i podnih obloga, dizajn će ponovno igrati središnju ulogu. Veliki trendovi dizajna na ovom sajmu mogu se sažeti u pojmove Dark Opulence, Native Craft i Soft Coolness.

Dark Opulence

Izgleda da nam se u svakodnevnici ponovno nudi više glamura i raskoši. U to spadaju luksuz, sjaj i dramatika. Od boja se prije svega crna vraća u većoj mjeri. Njoj se pridodaje mješavina tamnih, elegantnih tonova: tamnosmeđa, mistična ljubičasta, ponoćno plava, boja petroleja, tamnocrvena, boje bakra, jantara i zlata. Kod parketa i laminata postoji tendencija prema tamnim i plemenitim vrstama drveta, kao što su primjerice dimljeni hrast, orah i trešnja. Načini polaganja mogu biti zahtjevniji – od klasične riblje kosti do umjetničkih intarzija različitih vrsta drveta. Sagovi su izrađeni od elegantnih materijala, kao što je primjerice fina vuna, svila i šenil, a metalna Lurex vlakna dodaju im svjetlucavi sjaj. Na uzorcima sagova, tapisona i elastičnih podnih obloga nalaze se mozaici, barokno cvijeće i bogata ornamentika. Klasični uzorci, kao što su primjerice citati sa zidnih fresaka i motivi goblena, vraćaju nas u prošlost.

Native Craft

Udobnost i doživljaj prirode zauzimaju visoko mjesto u svijetu kojim dominira tehnologija i virtualnost. To se odražava i u dizajnu. Nepravilne šare i dojam ručne obrade površina, kao primjerice grubo obrađene, postarane, kitane i krpane površine, pobuđuju dojam izvornosti i rustikalnosti. Drvo dolazi iz domaćih, održivih šumarskih gospodarstava, primjerice jasen, ariš i hrast, ili raste brzo poput bambusa. Različite vrste drveta i pronađenih starih komada drveta rado se miješaju i slažu kao u kolaž. Boje su najčešće zemljane i tople, primjerice bež, smeđa, crvenosmeđa, narančasta i oker. Uz to su jake boje, kao primjerice zelena, tirkizna, crvena i žuta, prisutne u etno uzorcima, koji su i nadalje jako popularni.  Teksture površina i kod sagova i tapisona igraju važnu ulogu – priroda nije samo vidljiva, nego je se mora i osjetiti. Vuna, lan, konoplja i reciklirani materijali tkaju se i vežu u čvoriće u sagovima grube strukture.

Soft Coolness

Svijetli i okupani svjetlom – tako se prikazuju suvremeni, urbani prostori, koji su prije svega pod utjecajem arhitekture i tehnologije. No, mnoge neboje, kao primjerice bijela, svijetlosiva, boja kita, bež, i uz to nježne pastelne boje, od sivkastozelene boje metvice, nebesko plave, boje kože do ružičaste, razbijaju strogu hladnoću. I drvo je svijetlo: javor, breza i posvijetljeni hrast položeni paralelno, kao brodski pod. Nalazimo mnoge jednobojne sagove i sve više tapisone, najčešće s kratkim vlaknima, ali djelomično i čupavce. Novost je i slaganje više velikih jednobojnih površina jednih do drugih,  koje se samo malo razlikuju u tonu. Colourblocking, sa ili bez blagih prijelaza boja, također je nov i važan motiv. I dalje su prisutni konstruirani, grafički i geometrijski uzorci, pruge, a također i modni klasici, kao primjerice karirani uzorci Vichy i Glencheck. Tome se pridružuju natpisi i kaligrafija. Svijetlo izbijeljeni orijentalni sagovi čine zanimljiv kontrast suvremenom, purističkom namještaju.

www.domotex.de

Materijali