Ulaz za korisnike

Donedavno zapušteni Ilok uskoro postaje moderna urbana sredina

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ILOK - U Iloku je zasigurno u posljednjih pet godina postignuto više u gradnji infrastrukture nego unatrag pola stoljeća.

Već je umnogome drukčija slika od one iz prvih godina povratka, kada smo bili grad i bez struje i bez vode, s razrovanim cestama i nogostupima, srušenim i opljačkanim kućama. Bilo nam je tada jako teško. Danas je slika posve drukčija - kaže Mladen Papak, gradonačelnik Iloka. Ilok se danas opskrbljuje električnom energijom iz novog dalekovoda, a vodom za piće iz novog vodocrpilišta. Obnovljena je i vodovodna mreža, a cijeli grad je povezan kanalizacijskom mrežom. Poboljšana je i javna rasvjeta, podzemno kablirana telefonska mreža, sagrađeno je i pristanište za putničke brodove, sve srušene i devastirane kuće obnovljene su. Na tome se neće stati nego će u iduće tri godine biti napravljeno još više. U 2007. godini bit će završena lučica za stotinjak čamaca, sagradit će se još stotinjak metara obaloutvrde i urediti ušće zapuštenog i zagađenog Drljanskog potoka u dužini od 300 metara. Samo to je vrijedno tri milijuna kuna, a sredstva će osigurati Hrvatske vode. Nastavit će se i započeta gradnja kolektora i prečistača otpadnih voda. Stanovnici prigradskog naselja Radoš dobit će vodovodnu mrežu vrijednu milijun kuna, a u Bapskoj će biti završena gradnja tzv. buster stanice, koja će omogućiti ravnomjernu opskrbu vodom cijelog sela. Uredit će se i šetnica prema Dunavu s modernim nogostupom i javnom rasvjetom. Već u proljeće 2007. godine u Ulici Franje Tuđmana i na Trgu Nikole Iločkog sagradit će se novi nogostup, koji će završiti kod zgrade pošte s novim parkiralištem. Osim što je na tom dijelu već završeno postavljanja novog vodovoda vrijednog 600 tisuća kuna, u nogostup i parkiralište uložit će se još 2,5 milijuna kuna. Među većim investicijama je i modernizacija Zagrebačke i Nazorove ulice što će stajti osam milijuna kuna.

na Trgu Nikole Iločkog i ispred Slovačkog doma dobiti i semafore, čija je gradnja već u tijeku. Odabran je i izvođač za gradnju nove gradske sportske dvorane na lokaciji uz srednju školu. Ministarstvo prosvjete i športa i Ministarstvo obnove osigurali su za ovu investiciju 15 milijuna kuna. I naselje Radoš dobit će novu školu, koja će služiti i kao škola u prirodi za učenike s područja Vukovarsko-srijemske županije. Gradit će se i dvije lokalne ceste do vinogradarskih plantaža Rađevac i Drljan, koje trebaju omogućiti lakši pristup do vinograda, jer su te velike plantaže sada povezane samo neuređenim poljskim putovima. I na kraju, za Iločane, pa i za stanovnike sela na državnoj cesti D-2 sve do Vukovara, pa i dalje radosna vijest. U idućoj godini počinje gradnja i brze ceste Ilok - Lipovača, koja će povezati istočni dio Vukovarsko-srijemske županije s autocestom. Ta cesta će omogućiti izlazak ovog područja iz prometne izoliranosti, ali i riješiti problem prometa teških vozila kroz naselja u kojima oštećuju prometnice i kuće te su velika opasnost za stanovnike, posebice najmlađe. Autor: S.SALIHOVIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

Materijali