Ulaz za korisnike

Dorasli visokim zahtjevima zaštite spomenika

|
Dorasli visokim zahtjevima zaštite spomenika
 
Dorasli visokim zahtjevima zaštite spomenika
Već se desetljećima u domeni zaštite spomenika raspravlja o rješenjima koja su u duhu vremena, ekonomična te istovremeno u skladu s visokim zahtjevima povijesnih građevina u pogledu estetike i funkcije. Pritom je u središtu pažnje fasada. Ona karakterizira izgled zgrade, građevnu konstrukciju štiti od vjetra i atmosferskih prilika re utječe na klimu u unutrašnjosti zgrade.

Pritom važnu ulogu igraju prozori. Stoga Winkhaus nusi dobro osmišljene sisteme okova zahvaljujući kojima se mogu realizirati plastični, drveni i aluminijski prozori i koji ispunjavaju visoka očekivanja. Sistem okova activPilot pruža brojne mogućnosti kombiniranja povijesne optike s modernom tehnikom okova, spajanja energetske učinkovitosti i komfora prilikom rukovanja te istovremene realizacije vlastitih procesa izrade.

Nova rješenja za lijepe preklopne prozore

Često se na povijesnim građevinama mogu vidjeti preklopni prozori s dva ili tri krila. Harmoničnom ukupnom dojmu preklopnih prozora pridonosi simetrično smještanje ručke.

Kako bi se na sredinu oba krila smjestila zakretno-nagibna ručka, dosad su ugrađivači prozora morali apsolvirati brojne radne korake. Winkhaus je prvi proizvođač koji za to serijski nudi program šina prijenosnika, a koji omogućuje takva estetska i ekonomična rješenja bez dodatnih međuprijenosnika. Novi program šina prijenosnika GAK D-6 proširuje sveobuhvatnu ponudu zahvaljujući kojoj je sistem okova activPilot uvijek spreman za uporabu.

Zahvaljujući inovativnoj geometriji novog prijenosnika preklopni se prozori direktno mogu opremiti centriranim zakretno.nagibnim ručkama. To omogućuje negativna udaljenost trna (udaljenost od osi brave do vanjskog ruba): kutija za prijenosnik smještena je izvan utora okova u sredini žljebastog prostora između krila.

Taj kompaktni element razvijen je za standardni utor okova i svojim se malim dimenzijama u potpunosti i bez udubina na preklopnom profilu uklapa u postojeći prostor. Za visine žlijebova na krilima od 550 do 2225 mm raspoloživ je novi program šina prijenosnika. Pritom su visine ručki i položaji točki zatvaranja postavljeni analogno standardnim prijenosnicima activPilot sistema udaljenosti trna D=15,5 mm i D=7,5 mm.

Bolje iskorištavanje potencijala za uštedu energije

Osim estetike danas je u oblikovanja fasade u prvom planu posebice aspekt energetske učinkovitosti. S porastom troškova za energiju istovremeno rastu i zahtjevi za konstrukcijama koje mogu pridonijeti poboljšanju energetske bilance. Budući da se energija u zgradi najviše gubi ispuštanjem kroz prozore, upravo tu valja poduzeti učinkovite mjere. Stoga Winkhaus nudi pomno osmišljene sisteme prozora koji pridonose pozitivnoj bilanci energetske učinkovitosti.

Mnogo je razloga zašto se preporučuju potpuno prekriveni okovi activPilot select firme Winkhaus. Zahvaljujući njima prozori se postavljaju s preskočnim brtvilom koje nigdje nije prekinuto. Tako nema otvora kroz koji bi se mogla gubiti energija. S druge strane ti okovi dopuštaju vrlo lagane konstrukcije budući da se okov izvana ne vidi i potpuno uranja u prozorski okvir. Tako se na odgovarajući način mogu realizirati vrlo uski prozorski okviri u skladu s povijesnim uzorima, a takvi okviri pružaju više prostora za staklene površine i istovremeno onemogućuju gubitak topline.

Stabilnost i estetika za teška krila

Ukoliko prilikom ugradnje prozora koji ostavljaju dojam starine – posebice primjenom stakla za zaštitu od topline i zvukova – prozorska krila imaju veću težinu, Winkhaus i za to ima odgovarajuće rješenje: activPilot Select je jedini potpuno prekriveni okov zakretno-nagibnog prozora za prozorska krila težine do 150 kilograma i veličine tri kvadratna metra. Taj je sistem podijeljen u dva težinska razreda. Standardni je okov na raspolaganju za težine krila do maksimalno 100 kilograma.

Uz pomoć samo dva dodatna dijela okova mogu se realizirati krila do maksimalne težine od 150 kg. Pritom visoki komfor i praktična primjena – kao i lagano spuštanje – ostaju nepromijenjeni. Na taj se način po potrebi dodatno mogu opremiti i prvotno lakša krila, primjerice ukoliko se naknadno treba primijeniti trostruko ostakljivanje.

Dizajn s visokom komforom prilikom rukovanja

Mnoge prednosti sistema okova activPilot za rješenja u području zaštite spomenika od velike su koristi i za korisnika. Jer taj sistem zaključavanja odlikuje se vrlo jednostavnim i lako dostupnim rukovanjem. ActivPilot uzima u obzir zahtjeve za dizajnom tako da okov istovremeno ispunjava kriterije estetike, ergonomije i funkcionalnosti.

www.winkhaus.de

Materijali