Ulaz za korisnike

Društvo arhitekata Zagreba najavljuje Dane zagrebačke arhitekture 2012!

|
Društvo arhitekata Zagreba najavljuje Dane zagrebačke arhitekture 2012!
 
Društvo arhitekata Zagreba najavljuje Dane zagrebačke arhitekture 2012!
Prošle godine DAZ je organizirao prve Dane zagrebačke arhitekture, trodnevnu manifestaciju koja je obuhvatila predstavljanje Arhitektonskog vodiča Zagreba, predavanja autora zgrada uvrštenih u vodič i stručni obilazak nekih od najboljih zagrebačkih realizacija. Zahvaljujući odličnom odazivu i interesu struke i javnosti, DAZ i ove godine organizira Dane zagrebačke arhitekture s posebnom temom - stambena arhitektura na početku 21. stoljeća.

Društvo arhitekata Zagreba organiziralo je u svibnju 2011. godine prve Dane zagrebačke arhitekture. Program su sačinjavala predavanja, prezentacije te obilasci istaknutih arhitektonskih ostvarenja sa stručnim vodičima i autorima. Zahvaljujući odličnom odazivu i zahvalama učesnika, autora, profesionalaca i građana kojih je više od 200 sudjelovalo u programu, DAZ nastavlja s organizacijom manifestacije Dani zagrebačke arhitekture i ove godine krajem svibnja / početkom lipnja, sa svrhom promocije zagrebačke stambene arhitekture na početku 21. stoljeća.

Svrha programa je upoznavanje i educiranje stručne i šire javnosti sa stambenom arhitekturom, koja je tema ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture, novim istaknutim arhitektonskim projektima, kao i planovima izgradnje i urbanizacije grada Zagreba. Očekujemo velik odaziv od članova, osoba iz struke i iz bliskih struka, javnosti, građanstva, medija te kolega iz regije.

Ovogodišnja tema DZA je stambena arhitektura 21. stoljeća u Zagrebu. Što je stanogradnja danas? Kakvi su standardi izgradnje stanova? Tko projektira i gradi kvalitetne stanove? Kakve se danas tipologije stanova najčešće susreću? To je ujedno prilika da se uz profesionalne vodiče i autore projekata pogledaju različite tipologije stanova izgrađenih zadnjih 12 godina, od stanova u urbanim vilama u podsljemenskoj zoni, preko luksuznih stanova u centru grada do stanova u poticanoj stanogradnji.

Program je namijenjen arhitektima i urbanistima iz cijele regije, drugim srodnim profesijama i kulturnim djelatnicima te građanima. Svi koje zanimaju arhitektonska, urbanistička ostvarenja stambenih objekata, izgrađenih zadnjih 12 godina su dobrodošli na Dane zagrebačke arhitekture.

Također je važno predstaviti stambena ostvarenja i vrijedne prostore u gradu onima koji donose odluke vezane uz prostorno uređenje, kako bi se kreirale pretpostavke za kvalitetne buduće odluke vezane uz prostorne planove. Stoga očekujemo da će na stručnom obilasku i ostalim aktivnostima (predavanja, radionice) biti prisutni i predstavnici javne uprave i lokalne samouprave te predstavnici medija koji posredno mogu educirati i širu javnost.

Tokom Dana zagrebačke arhitekture planiran je obilazak istaknutih stambenih ostvarenja na području grada Zagreba, prezentaciju objekata od strane samih autora ili vodiča, predavanja i diskusija na temu stanogradnje, radionice, okrugle stolove, uz svečano otvorenje Dana zagrebačke arhitekture.

Dani zagrebačke arhitekture održat će se u razdoblju od 29. svibnja do 2. lipnja 2012. godine.

Generalni sponzor Dana zagrebačke arhitekture 2012 je Zagrebgradnja d.o.o.

www.d-a-z.hr

Materijali