Ulaz za korisnike

Drvena podna obloga

|
Drvena podna obloga
 
Drvena podna obloga
Za izradu drvenih podnih obloga koriste se probrane sirovine vrlo dobre kvakvalitete kao što su - javor, jasen, bor i hrast. U takvoj se drvenoj građi ogleda jezik prirode, porijeklo, vrsta tla, klima kao i promjene godišnjih doba koje utječu na rast i razvitak svakog pojedinog stabla i koje ga na taj način neponovljivo karakteriziraju.

Stoga je u samom početku dobro razmisliti o mirisu koji nam se sviđa, koji je ugodan našim osjetilima jer će miris uvelike odlučivati o našem raspoložnju i osjećanju u određenim prostorijama.

Mnogi su ljudi vrlo skeptični prema određenim mirisima. Stoga se ponovno naglašava da je o mirisu podnih obloga najbolje razmišljati u samom početku prije kupovine i prije konkretnog postavljanja.

Pored masivnih drvenih podova kao podna obloga upotrebljava se i industrijski gotovi parket. Gotovi parket pokazao se kao jeftinije rješenje. No mnogi parketu spočitavaju ekološku prihvatljivost.

Tako se u proizvodnji nekih proizvoda koriste formaldehidi. Gotovi parket stoji približno jednako kao i masivno drvo jednake kvalitete. No ovdje je puno važnije pitanje mogućnosti i načina obrade podne površine.

Kad je parket u većoj mjeri oštećen onda je zaštitni sloj potrebno brušenjem u cijelosti ukloniti. S obzirom na debljinu parketa ovo je rješenje moguće izvesti samo određen broj puta.

S druge strane uljem i voskom impregnirane podove potrebno je popraviti samo na mjestima gdje se nalaze oštećenja.Laminatne podove nije moguće naknadno brusiti i ponovno ili dodatno obrađivati.

Ova se prirodna kreativnost jasno odražava u različitim vrstama stabala. Drvo se svaki put od samog početka prilagođava količini vlage kojom je okruženo - drvo vlagu može odbiti ili je upiti i na taj način nabubriti.

Ako drveni pod odbije vlagu (npr. kao rezultat zagrijavanja tijekom zime) onda se kao rezultat toga u njegovoj strukturi formiraju rešci. U ovom slučaju mogu nam pomoći "navlaživači" zraka i tako istvremeno stvoriti ugodan osjećaj življenja i stanovanja u domu. Dodir poda u nama izaziva različite čulne osjećaje.

Tako pod impregniran uljem u nama izaziva drugačiji osjećaj nego pod koji je impregniran voskom ili je premazan zaštitnim materijalom. Stoga je vrlo važno kod odabira podnih obloga uvijek upotrijebiti i vlastite osjećaje odn. vidjeti kako mi reagiramo u kontaktu s nekim materijalom. Još je važnija činjenica kako naša osjetila reagiraju na miris nekih podnih obloga.

Svi prirodni materijali koji se koriste za izradu podnih obloga posjeduju vlastiti miris koji je našim osjetilima više manje ugodan. Miris nekog poda odn. podne obloge godinama će određivati i utjecati na ukupni dojam i karakter cijele prostorije.

Materijali