Ulaz za korisnike

Drvena šindra

|
Drvena šindra
 
Drvena šindra
Drvena šindra poglavito dugu tradiciju ima u zemljama Srednje i Sjeverne Europe, u alpskim zemljama – i to kao pokrovni materijal ali i kao fasadna obloga za vanjske zidove.

 U alpskim područjima nekih europskih zemalja ova vrsta šindre i danas se koristi i u pravilu se izrađuje od obrađenih drvenih stabala hrasta, bukve, ariša, smreke i prije svega od cedra.

Drveni komadi se cijepaju, šindra tako dulje traje i izdržljivija je na vanjske utjecaje jer se tijekom cijepanja drvena masa razdvaja duž unutarnjih vlakana a za dugotrajnost šindre upravo je vrlo važno da vlakna ostanu očuvana. Rezana šindra, koja se danas isto tako proizvodi, u pravilu se koristi za uređenje fasada dok se cijepana šindra od hrasta i ariša postavlja na krov jer se do sada pokazala kao izvrstan krovni pokrov.

Netočna je pretpostavka da drvena šindra nije izdržljiv materijal jer se brzo potroši iz razloga što je konstantno izložena kiši, snijegu i ledu. Drvo koje se suši može nadživjeti stoljeća a njegova kvaliteta i izdržljivost mogu se vidjeti na nekim starim kućama i dan danas. Njegova ''elastičnost'' omogućuje mu da kroz njega struji zrak i u stanju je okolini predavati vlagu.

Drvena šindra izrađuje se u različitim širinama i dužinama; uobičajeni formati su 8 x 10, odnosno 10 x 25 cm. Šindra se učvršćuje na posebnom postolju predviđenim elementima za učvršćivanje. S obzirom na veličinu krova na cijelu konstrukciju krova nekad se može posložiti 4000, 6000 ili čak 12000 komada šindri.

U svakom slučaju drvena šindra je izrazito ekološki prihvatljiva no istovremeno i vrlo skupo rješenje kad je riječ o proizvodnji i ugradnji. Kad je riječ o oblicima u kojima je drvena šindra dostupna onda je izbor uistinu vrlo bogat: okrugla, ravna, antikna, jajolika, barokna, segmentna, oštra, srcolika, s tri ili pet rubova… Svatko će zasigurno pronaći ono što traži.

 

Materijali