Ulaz za korisnike

Drvene kuće dugo odolijevaju požaru

|
Drvene kuće dugo odolijevaju požaru
 
Drvene kuće dugo odolijevaju požaru
Dugo vrijeme pružanja otpora vatri drvenih greda spriječava požar. Solidna konstrukcija od drvenih greda, takozvani „strop greda na gredu“, može izdržati jaku vatru i veliku vrućinu. Drvo doduše gori, ali vrlo polako i izračunjivo. Zato se vatrogasci u drvenoj kući osjećaju sigurnije nego u nekim drugim građevinama.

Drvo se zapaljuje teže od većine drugih materijala u našim stanovima i kućama.“ Drvo se sastoji od mnoštva ćelija izgrađenih od celuloze, lignina i polioza. Osim toga sadrži vodu, neke elemente u tragovima te ima nisku toplinsku vodljivost. Kada požar počne obično se oslobađa voda. Na površini drveta stvara se sloj ugljena koji djeluje izolirajuće. I dok se drvo na vanjskoj strani karbonizira sprečava se dovod kisika u unutrašnjost drveta te se vatra gasi- naravno ukoliko se ne dovodi stalno nova energija. Tako drvo štiti samo sebe od potpunog uništenja. Zahvaljujući tom fizikalnom svojstvu nosiva konstrukcija zgrade od drveta zadržava duže vrijeme svoju stabilnost i na iznimno visokim temperaturama. Drvena greda izdržava vatru duže nego primjerice nezaštićeni čelični nosač. U slučaju požara bolja zaštita su drveni prozori od plastičnih prozora. To su pokazala istraživanja i pokusi s požarima. Dok se termoplasti tale već na temperaturi od 110 do 130 °C, drvo može izdržati temperature i preko 200°C. To znači; okvir od plastike deformira se puno brže od drvenog okvira. Tako i stakla pucaju ranije te u unutrašnjost prodire kisik.

„Moderne drvene kuće ne ispunjavaju samo zakonske zahtjeve u pogledu vatrootpornosti, one mogu i više! One pružaju otpor vatri između 30 do 60 minuta te tako čak nadilaze zadane norme građevinskog pravilnika za jednoobiteljske i dvoobiteljske kuće,“

Rizik od požara ne ovisi o konstrukcijskom materijalu

Najrazličitija ispitivanja širom svijeta pokazala su da primjena drveta kao građevinskog materijala ne povećava rizik od požara. „Rizik od požara ne ovisi o konstrukcijskom materijalu kuće već o unutarnjem opremanju, o starosti i ponašanju stanara te o stanju električnih instalacija. Rizik od požara je dokazano jednak u svim objektima- neovisno o konstrukcijskom materijalu“. Nosivi građevinski elementi od drveta u pravilu su omotani vatrootpornim materijalima kao što su recimo gipsane ploče. Tako površine zidova nisu zapaljive. Uz to drvene konstrukcije su potpuno izolirane i zrakonepropusne. To smanjuje opasnost od požara u šupljim prostorima te širenje požarnih plinova. Požar u stanu u jednoj drvenoj kući obično se ograničava samo na jednu prostoriju odnosno na područje gdje je požar i izbio.

Materijali