Ulaz za korisnike

Drvene kuće - Kod gradnje u drvetu dopušteno je i do pet katova

|
Drvene kuće - Kod gradnje u drvetu dopušteno je i do pet katova
 
Drvene kuće - Kod gradnje u drvetu dopušteno je i do pet katova
Tehnički napredak zajedno s razvojem vatrootpornih drvenih konstrukcija te mnoga pozitivna iskustva s drvenim objektima doveli su do novih procjena drveta u zakonodavstvu; građevinski pravilnik u Švicarskoj naprimjer, dopušta ubuduće gradnju u drvetu i do pet katova.

Premije osiguranja za drvene kuće smanjene su mnogostruko do uobičajenog nivoa. U Švicarskoj su od ove godine dopuštene građevine od drveta i sa šest katova, a kod objekata s oblogama fasade od drveta i do osam katova. Nosiva konstrukcija objekata od tri kata mora osiguravati otpor vatri od najmanje 60 minuta.

„Onaj tko klasificira drvo kao riskantno čini tom materijalu nepravdu“, kažu i znanstvenici i smatraju drvo jednim od najsigurnijih građevinskih materijala za budućnost uopće. Većina stručnjaka su istog mišljenja , što dokazuje i rastući tržišni udio jednobiteljskih i dvoobiteljskih kuća na način gradnje u drvetu u Švicarskoj. Između 1991. i 2002. godine udvostručio se sa oko 7,5 na okruglo 15 %.I u industrijskoj gradnji i gradnji u javnom sektoru investitori su otkrili učinkovitost tog prirodnog materijala. Sve više škola, dječjih vrtića, uredskih zgrada i sajamskih hala gradi se od drveta.

Sistemi gradnje u drvetu za stropove i zidove

Drvo je jedan od najstarijih građevinskih materijala i nudi čitav niz prednosti. Lagan je i ima veliku nosivost. Nasuprot betonu drvo može preuzeti i tlačne i vlačne sile. Osim toga drvo raste samo od sebe i pri njegovoj „proizvodnji“ ne nastaju otrovni ispušni plinovi. Uz to nema potrošnje energije, jer nju isporučuje sunce i to besplatno. Zbog svoje strukture ćelija drvo može preuzimati vlagu, transportirati je i ponovno predavati. Naravno vlaga se ne smije zadržavati blokadom pare kako bi se mogla isušiti.

Drvo osim toga pruža ugodu što je posljedica površinske temperature koja je veća od one na drugim građevinskim elementima. Zbog veće površinske temperature manja je opasnost od pojave plijesni, jer se vlaga ne može tako brzo kondenzirati. Drvo doduše gori, ali deblji sloj ugljena na površini drveta djeluje izolirajuće te sprečava sagorijevanje građevinskog elementa. Čelik međutim u takvim slučajevima zakazuje bez prethodne najave. I izolacijska svojstva drveta su jako dobra, 10 cm drveta izolira jednako dobro kao 160 cm betona. To je dobro i ljeti i zimi. Ljeti vrućina ostaje vani, a po zimi toplina ostaje unutra. I po pitanju postojanosti drvo ne zaostaje za drugim materijalima. Drvena kuća može trajati više stotina godina.

To je već puno razloga koji govore u prilog primjeni drveta u gradnji kuća – i to ne samo kao okviri kao kod rešetkastih konstrukcija ili gotovih kuća, već i masivno i velikoplošno.Jedna od mogućnosti masivne gradnje iz drveta jeste gradnja blok kuća. Ipak s jedne strane to ne može svatko, s druge strane takva kuća ne može se realizirati svuda. Urbanistički planovi su česta prepreka. Brže ide s predproizvedenim drvenim elementima. Njima se mogu montirati nosivi zidovi, stropovi ili krovovi uz mali utrošak rada na gradilištu.

Materijali