Ulaz za korisnike

Drvene kuće; Visoko održanje vrijednosti uz dugi vijek trajanja

|
Drvene kuće; Visoko održanje vrijednosti uz dugi vijek trajanja
 
Drvene kuće; Visoko održanje vrijednosti uz dugi vijek trajanja
Bilo da se radi o drvetu, kamenu ili betonu – ukupan vijek korištenja jednoobiteljskih i dvoobiteljskih kuća procjenjuje se danas na oko 80 godina. Tehnički vijek trajanja moderne drvene kuće iznosi čak 150 do 200 godina. Postoje i kuće s drvenom rešetkastom konstrukcijom stare 500 godina, čiji tehnički vijek trajanja ni blizu nije istekao!“

Neke banke procjenjuju moderne drvene kuće više nego objekte masivne gradnje. Većina novčanih instituta uzima u obzir prilikom financiranja odnosno kreditiranja činjenicu grade li se kuće unutar sistema osiguranja kvalitete. „ I upravo je to kod drvenih kuća češće slučaj nego kod tradicionalne masivne gradnje“. „ Reguliranim procesom kreditori pretpostavljaju da će drvenih kuća biti izgrađena do kraja“. U budućnosti će građevinsko-fizikalna svojstva kao što su grijanje i potrošnja energije snažnije utjecati na posredovanje vrijednosti. I tu drvena gradnja ima bolje izglede od usporedivog masivnog načina gradnje jer drvene kuće u pravilu troše manje energije.

Kod drvenih kuća nema većeg rizika od požara

Požarna zaštita nije razlog da bi se odrekli drvene kuće. Drvene kuće kao i svi drugi načini gradnje ispunjavaju sve važeće zahtjeve u pogledu protupožarne zaštite. Drvo kao konstrukcijski materijal oblaže se u pravilu gipsanim pločama. I masivni drveni građevinski elementi kao što su grede i podupirači ne izgaraju tako lako. Oni se karboniziraju samo na površini, drvo već prirodno ima malu toplinsku vodljivost. Zato konstrukcija zgrade i pri visokim temperaturama duže vrijeme zadržava svoju stabilnost. Ispitivanja diljem svijeta dokazal su da kod povećane uporabe drveta nema većeg rizika od požara. Rizik od nastanka požara ne ovisi o konstrukcijskom materijalu kuće već o njenom unutarnjem uređenju, o starosti i ponašanju stanara, o stanju elektroinstalacija i sličnim faktorima.

Takva saznanja dovela su do izmjena građevinskih pravilnika Umjesto ranijih trokatnih objekata od drveta sada su dopušteni petokatni stambeni objekti. U Švicarskoj su od siječnja 2005. godine dopušteni čak objekti s drvenim načinom gradnje od šest katova te oblogama fasade od drveta i do osam katova.

Veća zvučna i toplinska zaštita kod modernih drvenih konstrukcija

Moderne drvene konstrukcije zidova i stropova grade se u više slojeva i usklađuju se međusobno tako da je prijenos zvuka optimalno smanjen. Tako se bez problema mogu ispuniti i povećani zahtjevi u pogledu zvučne zaštite. U zidne konstrukcije postavlja se I toplinska izolacija koja štedi prostor. U skladu s tim male su i debljine zidova, a to istovremeno znači i manju utrošak površina. To znači: kod istih U-vrijednosti (koeficijent toplinskog prolaza – ranije k-vrijednost) i istih termoizolacijskih svojstava u pravilu su drvene konstrukcije znatno tanje od masivnih zidova te tako zahtjevaju manje konstrukcijske površine. Tu još dolazi i mala toplinska vodljivost drveta. Gotovo da ne postoji drugi građevinski materijal kojim se tako lako može konstruirati visoko izolirani omotač zgrade, bez toplinskih mostova kao što je to slučaj s drvetom“. Posljedica toga je da se za veliki broj pasivnih kuća kao konstrukcijski materijal koristi drvo i drveni materijali.

Zbog svojih ekoloških prednosti drvena kuća budućnosti bit će u stanju rekuperirati energiju utrošenu za njenu gradnju i to u kombinaciji sa solarnom energijom ili nekim drugim tehnikama dobivanja energije. Naročito ako se koristi u središnjim dijelovima gradova, u višekatnim područjima, te u neiskorištenom uskom građevinskom prostoru, a kao kuća koja dobiva energiju može opskrbljivati i susjedne spomenički zaštićene zidove. Kombinacijom biogenog građevinskog materijala drveta, koji je sam po sebi prilikom eksploatacije i proizvodnje siromašan energijom, s tehnologijama dobivanja energije naše kuće će u budućnosti biti više male tvornice energije nego potrošači energije.“

Materijali