Ulaz za korisnike

Drvene kuće za moderne ljude

|
Drvene kuće za moderne ljude
 
Drvene kuće za moderne ljude
Mnoge obitelji obožavaju udobnost kojom zrače drvene kuće. No, vrlo često se takve kuće stilski ne uklapaju u predodžbe mnogih obitelji, zbog svoje drvene fasade koja asocira na seoski rustikalni ugođaj.

Takav stil jednostavno se više ne uklapa u moderan način života niti u modernu novogradnju – bez obzira na činjenicu da tijekom odmora većina poželi iskusiti ugođaj drvene kolibe. Na sreću, arhitektura drveta se posljednjih godina jako razvila i nastala su mnoga uzbudljiva i neobična arhitektonska rješenja u drvetu.

Sve više nalikuju ‘normalnim’ obiteljskim domovima, djelomično prožeti sasvim novim idejama i rješenjima. To se osobito primjećuje kod izbora boja. Kod nas obično dominira prirodna boja drveta, dok je u nordijskim zemljama popularna željezno-oksid crvena i oker žuta.

Noviteti u industriji boja obuhvaćaju cijeli spektar duginih boja. Odlučujući faktor u tom razvoju je činjenica da su moderne boje trajne, difuzijski otvorene i lako se nanose. Njegovanje, koje je kod drva jedna od bitnih stavki, na taj način prilično je reducirano.

Kod ovog objekta, zahvaljujući jarkoj plavoj boji, tek se na drugi pogled primjećuje da je riječ o drvenom objektu. Pri tome plava boja fasade stvara ljupki kontrast sa bijelim detaljima ispod strehe i oko prozora. U takvu kompoziciju savršeno se uklapaju bijele kutije sa roletama, integrirani zimski vrt i produženo krovište iznad ulaznog dijela.

Pogled u budućnost: obiteljska kuća s perspektivom

Sve što jedna obitelj treba, obuhvaćeno je ovim projektom koji opravdano nosi ime ‘Family – classic’. Optički je prilično neupadljiv: bijela fasada, smeđi drveni dijelovi i balkon sa ogradom od plemenitog čelika. Prizemlje pak očarava: projektant se svjesno odrekao prozorskih površina koje sežu do poda i umjesto toga je upotrijebio posebno visoke prozore ispod kojih ima dovoljno mjesta za radijatore i manji namještaj – time je osiguran dodatni prostor za odlaganje.

Uz dvije spavaće sobe, kupaonicu i odvojeni WC, u prizemlju je moguće opremiti kompletan stan. Tome se pribraja veliki dnevni boravak sa blagovaonicom i erkerom i pogled prema otvorenoj kuhinji. Praktično je riješena podjela prostorija u potkrovlju, kojemu se pristupa preko odvojenog stubišta i koje se može urediti kao zasebna stambena jedinica.

Krovna kućica i oba prozorska vrata na balkonu donose obilje svijetla. Izostavi li se pregradni zid, i ovdje se može dobiti velik stambeni prostor sa otvorenom kuhinjom. Ovakva vrsta nacrta u prizemlju omogućava život mladoj obitelji s istovremenom mogućnošću postupnog uređenja potkrovlja.

Izvor: Stručni časopis HAUSBAU www.mbi.hr Drvene kuće - gradimo.hr

Više na temu drvene fasade pogledajte ovdje.

 

Materijali