Ulaz za korisnike

Drvene kuće za ugodno življenje

|
Drvene kuće za ugodno življenje
 
Drvene kuće za ugodno življenje
Imati ugodan dom želja je koju mnogi smatraju jednim od prioriteta u vlastitom životu. Montažne kuće ovog tipa mogle bi nam ispuniti naš san. Na vrlo brz i jeftin način montažne kuće pretvaraju vaš san u javu.

MONTAŽNE KUĆE OD DRVETA

Drvo je materijal star i korišten tisućama godina i koji sjaji stvarnim i prirodnim ugođajem. Stanovanje u kući izrađenoj od drveta prije svega je zdrav, prirodan i ekološki svjestan način života – napokon drvo se se svake godine iznova obnavlja. Drvo je dugovječan materijal, dobro štiti od hladnoće i vrućine i isto je tako dobar zvučni izolator.

Klasika među drvenim kućama

Klasičan primjer gradnje drvene kuće predstavlja tradicionalan način gradnje od mosnica. One se postavljaju paralelno s podom i u kutovima se učvršćuju. Moramo napomenuti da je za gradnju moguće koristiti samo probranu drvenu građu, dobro isušenu i pažljivo obrađenu od masivnog drveta smreke.

Kao toplinski izolatori koriste se ekološki prihvatljivi materijali kao što su konoplja ili pluto. Vanjske zidove drvene kuće moguće je izvesti u različitim varijantama debljine od 50 do 270 mm. Unutarnje je zidove moguće obložiti pločama ili drugim materijalima.

Masivno drvo protiv gljivica i plijesni

Alergije su pošast i pojava koja se sve češće javlja kod ljudi. Neke je uzročnike alergija moguće ukloniti ili je barem moguće izbjeći izravan kontakt s njima. Drugi uzročnici kao što su plijesni i gljivice dio su svakodnevnog života. Prostorije sa lošim ili nedostatnim prozračivanjem ili drugim konstrukcijskim nedostacima gradnje koji su uzrok pojave kondenziranja vodene pare i nastajanje vlage stvaraju idealnu okolinu za stvaranje plijesni i gljivica.

No rizik od pojave alergija može se već u planiranju gradnje svesti na minimum: gradnja masivnim drvetom sprječava kondenziranje i nastajanje vodene pare, stvaranja vlage i osigurava nam bezbrižnu i ugodnu stambenu klimu. Masivno drvo je tako reći prirodni klima uređaj, sprječava nastajanje vlage i vodene pare vrlo učinkovito i brzo, npr. kao što je slučaj formiranja velike količine vode pare tijekom tuširanja.

Tijekom ljetnih mjeseci drvo oduzima vlagu sparnom ljetnom vremenu, a zimi kad zrak postane suh, drvo daje prostoru potrebnu vlagu. Ovakve kuće ne samo da mogu ublažiti kratkoročne promjene u vlažnosti zraka nego vlagu mogu i akumulirati koju zatim predaju prostorijama tijekom grijanja. Ovakva zdrava stambena klima ne koristi samo onima koji boluju od različitih alergija nego povoljno djeluje i na kožu i sluznicu.

Isplati se biti „sam svoj majstor“

Samogradnja objekta trenutno je u trendu. Mnogi uspiju ispuniti san o svoja „četiri zida“ tek kad sami grade vlastiti dom. Moguće je objekt graditi tako što ćemo u prizemlju postaviti potpornu bazu a na katu sagraditi dvokrilnu konstrukciju.

Niti dogradnja balkona ili zimskog vrta ne bi povećale financijske troškove.Svaka se kuća od drveta temelji na načinu gradnje tradicionalne brvnare. No svaka je danas mosnica obrađena najmodernijom tehnologijom. Debeli masivni zidovi brinu se za stvaranje ugodno klimatiziranog stambenog prostora.

Rizik za zdravlje čovjeka: pljesnive gljivice u domu

Krug u kojem se problem konstantno okreće: kuća – nastajanje vlage u unutarnjim prostorijama – stvaranje plijesni i gljivica. Ova se pojava zadnjih godina sve više proširila. Rezultat: raspadanje mase objekta i stvaranje negativne klime u milijunima kuća i stanova u svijetu.

Plijesni i gljivice stvaraju neugodan miris, ružne mrlje na zidovima i namještaju, a u kasnijem su stadiju ugroženi čak metal i beton.Još je važnije spomenuti opasnosti za zdravlje čovjeka koje uzrokuju gljivice i plijesni: alergije i alergijsku astmu. Oko 6% posto stanovništva u našoj zemlji ugroženo je od ovih opasnosti. No nije potrebno spriječiti djelovanje ove pošasti, prije svega potrebno je ukloniti uzrok koji izaziva njihovu pojavu a to je vlaga na zidovima i stropu.

Materijali