Ulaz za korisnike

Drveni zid za stanovanje

|
Drveni zid za stanovanje
 
Drveni zid za stanovanje
Griffis scultpure park, u gradu Buffalo u državi New York, prošlog je ljeta na neko vrijeme postao poprište realizacije ideje odnosno projekta nazvanog “The living wall“.

Čak sto brucoša tamošnjeg studija arhitekture pri Sveučilištu Buffalu projektiralo je, pa sagradilo, četrnaest stambenih jedinica, realiziranih od šperploča. Male stambene jedinice formirane su u niz te čine dugačku drvenu strukturu od 30 metara. U stambenom prostoru koji su sami osmislili studenti su morali živjeti 24 sata.

Kako navode u objašnjenju projekta, s odjela arhitekture State university of New York at Buffalo, iskustvo projektiranja, pa potom građenja te useljavanja u jedinice, omogućuje studentima da bolje razumiju posljedice njihovih odluka te prednosti ili pogreške njihovog dizajna. Zadatak mladih budućih arhitekata bio je projektirati jedinicu koja zadovoljava jednostavan program, minimum od tri spavaća mjesta, dovoljno prostora za kretanje te uspravno stajanje, kao i svojevrsni ulazni prostor. Osnovni modul svake jedinice bio je ograničen na dimenzije 6x6x8 stopa, no u razradi ideja bile su dozvoljene transformacije modula i proširenja projektiranih jedinica, točnije studenti su mogli reagirati na zadane dimenzije samo sa dvije promjene. Također, naizgled ograničavajući faktor, bio je da se svaka struktura može jednostavno sastaviti, da je svaki od elemenata težine koju mogu nositi 4 studenta te da se svi dijelovi jedinice mogu sagraditi s najjednostavnijim alatima, na lokaciji izvedbe.

Više o interesantnom projektu mladih studenata pogledaj ovdje

Ivan Dorotić

pogledaj.to

Materijali