Ulaz za korisnike

Drvo i Namještaj - Tjedne vijesti

|
Drvo i Namještaj - Tjedne vijesti
 
Drvo i Namještaj - Tjedne vijesti
3D printeri apsolutni hit na ovogodišnjem Interzumu

"Četvrta industrijska revolucija: 3D printanje" bila je jedna od udarnih tema na ovogodišnjem Interzumu, a smatra se da će primjena ove tehnologije biti najveća u industriji namještaja i dizajnu interijera. Niz stručnjaka vjeruje da će ovi procesi zaista imati utjecaj poput industrijske revolucije, a naročito u kombinaciji s mogućnostima koje pruža tehnologija interneta. Stoga ova tehnologija već sada predstavlja sve snažniju alternativu konvencionalnim proizvodnim tehnologijama.

Sherif kupuje šume u Slavoniji i gradi toplovod u Glini

Proteklih godina dobar je dio drvoprerađivača osjetio nestašicu sirovine, a o tome su se već provele različite rasprave u stručnim i političkim krugovima. Stoga ne čudi da se drvoprerađivači snalaze na razne načine, između ostalog, kupuju privatne šumske površine. Upravo to započela je i grupa Sherif koja je nedavno realizirala kupnju 90 ha šume bukve i hrasta u okolici Našica. Mi raspolažemo velikim kapacitetima prerade i snažnom pozicijom na svjetskom tržištu pa sirovinu moramo tražiti gdje je ima. Kupili smo trupce i u Mađarskoj, istaknuo je Murat Pašić, osnivač tvrtke i dodao da Sherif stalno radi i na unaprjeđenju vlastite tehnološke razine, ali i društveno-odgovornog poslovanja. Pristupili smo izgradnji toplovoda u vrijednosti od 11 mil. KN, a isti se nadovezuje na naše ozbiljne prerađivačke kapacitete u Glini, zaključio je Pašić. Toplovod će omogućiti grijanje nekoliko javnih objekata (zatvor, ambulanta i škola) s kojima je tvrtka potpisala ugovore u trajanju od deset godina, a nova zapošljavanja upravo kreću ovih dana.

Kohlbach isporučio kotao od 7 MW u Bjelovaru

Bivša bjelovarska Česma je bogatija za novo energetsko postrojenje isporučeno od strane tvrtke KBE Bioenergie, varaždinske tvrtke povezane s austrijskim Kohlbachom.  Zadovoljni smo razinom investicija u drvoprerađivačkom sektoru i povjerenjem koje nam ukazuje tržište, rekao je Eduard Vitković, direktor tvrtke. Novo postrojenje od 7 MW će služiti u ponovno pokrenutoj proizvodnji ove čuvene bjelovarske tvrtke, koja se, prema određenim naznakama, oporavlja nakon turbulentnih tranzicijskih godina i promjenama u vlasništvu. Treba spomenuti da iza sadašnjeg vlasništva stoji riječki poduzetnik Jozo Kalem koji je već realizirao ulaganja u proizvodnju višeslojnog parketa u Ogulinu.

Hrvatsku i Regiju oduševila ideja o drvenom Pelješkom mostu

Početkom svibnja većina je medija u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, prenijela vijest o prijedlogu poznatog hrvatskog arhitekta Ivice Plaveca koji je ponudio idejno avangardno rješenje za izgradnju Pelješkog mosta od drva. K tome, most ne bi bio samo most, već bi imao i druge sadržaje: hotel, apartmane, izložbeni prostor, sportske sadržaje, kongresni centar, trgovine itd. Most bi se sastojao od modula izrađenih od stakla i drva, a pored bi se nalazila velika marina namijenjena sidrenju velikim kruzerima koji godinama opterećuju Dubrovnik. Drvo je dio hrvatske povijesti kad je riječ o arhitekturi, a ovakav projekt bio bi ujedno i prava prilika i izazov za hrvatske drvoprerađivače i još jedna konkretna potvrda da je drvo - prvo.

BiH: u 2014. izvoz preko 500 mil. EUR

Dobri izvozni rezultati dolaze iz susjedne BiH. Prošle je godine drvna industrija ostvarila ukupan izvoz u vrijednosti višoj od 500 mil. EUR, a njen udio u ukupnom izvozu iznosi čak 11,3 posto. Ovaj rezultat ujedno znači povećanje od 10 posto u odnosu na 2013. godinu. Udio piljene građe od toga iznosi 29 posto, a šumskih sortimenata 18,5 posto, od čega je 80 posto ogrjevno drvno, a 20 posto su trupci. Udio namještaja u ukupnom izvozu iznosi 35,4 posto, što je porast od preko 5 posto u odnosu na 2013. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je gotovo 360 posto, što je ipak nešto lošiji rezultat nego 2013. kada je iznosila gotovo 385 posto.

Simpo oprema Hilton u Podgorici

Kako prenosi Blic, poznati srbijanski proizvođač namještaja Simpo iz Vranja, potpisao je ugovor krajem travnja te će opremati hotel Hilton koji se gradi u Podgorici. Predviđene su tri faze opremanja u iznosu od 4,5 mil. EUR a koje bi trebalo završiti krajem ove godine, izjavio je direktor Simpa Slađan Disić. Otvaranje hotela planira se početkom ljeta 2016., a posao opremanja prvi je veći posao nakon prošlogodišnjeg bankrota tvrtke Simpo koja ovim poslom ulazi u registar dobavljača Hiltona što otvara mogućnost za opremanje bilo kojeg Hiltonovog objekta u svijetu.

EXPO Milano: Austrijski paviljon dosad privukao više od 200.000 posjetitelja

Svega dva tjedna nakon otvaranja Svjetske izložbe u Milanu austrijski paviljon posjetilo je preko 200.000 posjetitelja. Cijena cijelog projekta iznosi 12 mil. EUR, a paviljon uz moto breathe.austria u prvi plan stavlja šumu kao izvor kisika odnosno zraka potrebnog za život. Mnogi svjetski mediji ocjenjuju ga kao najboljeg ili jednog od najboljih te svakako preporučuju posjetu ovom jedinstvenom konceptu. Ovaj uspješan spoj drvene arhitekture, prirode, kulture i istraživanja još je jedan dokaz koji ide u prilog na šumi baziranim industrijama, koji mnogi ocjenjuju kao jedan od najperspektivnijih sektora na globalnoj razini.Ruski izvoz piljene građe pao za 39 posto!

Ruski izvoz piljene građe pao je za 39 posto na 3 mil. m3

Podaci su to za prvi kvartal ove godine u odnosu na 2014. Prema dostupnim podacima ruskih carinskih službi, smanjile su se pošiljke za sva relevantna izvozna tržišta. Izvoz u Kinu smanjio se za čak 34 posto na 1,16 mil. m3. Izvoz u središnje azijske zemlje prepolovio se na 649,794 m3, što odgovara udjelu od 22 posto. Smanjen je i izvoz u Egipat i to za 29 posto te iznosi 263.241 m3. Bitno su pale i izvezene količine na najvažnija europska tržišta; radi se o padu za 38 posto a izvezeno je 415.365 m3. Vrijednost izvoza prepolovila se na svega 411,8 mil. USD.

Rumunjska: Novi zakon o šumarstvu ograničava drvnu industriju

Rumunjski parlament donio je jučer konačnu odluku o novom zakonu o šumarstvu o kojem se raspravlja već mjesecima. Novim zakonom ograničava se drvna industrija u smislu da će jedna tvrtka ubuduće moći preraditi samo 30 posto pilanske sirovine jedne vrste posječene u državnim šumama. Drvna industrija Schweighofer već je krajem 2014. uložila žalbu pri EU Komisiji za konkurentnost s obrazloženjem da bi ovaj zakon prekršio EU zakon o konkurentnosti. 2013. godine u Rumunjskoj je posječeno 16,78 mil. m3; udio četinjača iznosi oko 7,1 mil. m3, a udio listača oko 8,1 mil. m3.

Na Drvno-tehnološkoj konferenciji Josip Leko, Tihomir Jakovina i Ivan Pavelić. Očekuje se i potvrda dolaska Premijera

Da su rezultati hrvatske drvne industrije sve zapaženiji i u političkim krugovima, potvrđuje i potvrda brojnih političara koji su potvrdili svoj dolazak na ovogodišnju Drvno-tehnološku konferenciju. Skup će se održati pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a svoj je dolazak potvrdio i sam predsjednik Sabora Josip Leko. Tradicionalno će sudjelovati i resorni ministar Tihomir Jakovina te predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Ivan Pavelić koji su već potvrdili svoje sudjelovanje.

www.drvo-namjestaj.hr

 

Materijali