Ulaz za korisnike

Drvo i namještaj

|
Drvo i namještaj
 
Drvo i namještaj
EU FONDOVI: Dostupno 200 mil. KN za mikro, mala i srednja poduzeća u prerađivačkoj industriji

Nakon natječaja Kompetentnost i razvoj kojim su u 2016. i 2017. godini dodijeljena bespovratna sredstva za 111 poduzeća, u 2018. godini dolazi novi natječaj za ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu za mikro, mala i srednja poduzeća. Radi se o Pozivu ˝Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP˝, koji ima za cilj kroz poboljšanje poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti MSP-a, čime će se omogućiti razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava je 200.000.000,00 kuna, a prijave se zaprimaju od 3. travnja 2018. do 29. lipnja 2018. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava. Najniža vrijednost potpore koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000,00 kuna, a maksimalna do 15.000.000,00 kuna. Poziv se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a nadležno tijelo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (www.mingo.hr).

HDK: Novi članovi na početku 2018.

Drvna industrija u EU, tako i u Hrvatskoj, sve veći značaj pridaje strukovnom povezivanju i udruživanju zbog stalne potrebe za novim oblicima umrežavanja, boljeg protoka informacija i ažurnih odgovora na aktualna razvojna pitanja, stoga sektorske tvrtke imaju stalnu potrebu za dobivanjem svježih informacija oko strateških i razvojnih pitanja hrvatskog drvnog sektora, po uzoru na praksu EU zemalja s razvijenim šumarstvom i preradom drva. Jedna od novih tvrtki koje su prepoznale važnost učlanjenja u Hrvatski drvni klaster je i koprivnički Facies drvo, tvrtka koja koristi infrastrukturu nekadašnjeg Bilokalnik-drva i koja nastavlja s intenzivnim radom i ulaganjima u obnovu prerade drva u Koprivnici. Facies drvo d.o.o. posjeduje pilanu s kapacitetom piljenja od cca 30.000 m3 godišnje te postojenja za proizvodnju polufinalnih i finalnih proizvoda. Osim toga, u vlasništvu su energane od 7,5 MW, sušare kapaciteta 1.000 m3 te parionice za parenje drva. U tijeku su intenzivne pripreme za pokretanje proizvodnje vrata, što je nekad bila glavna djelatnost na ovoj lokaciji. Unatoč kratkom vremenu djelovanja, od 2016. godine, tvrtka je uspjela osigurati certificiranje FSC certifikatom, što na međunarodnom tržištu potvrđuje da se radi o prerađivačkom subjektu koji odgovorno gospodari drvnom sirovinom i drvnim proizvodima. FSC certifikat posjeduje još jedna nova članica Klastera, zagrebačka tvrtka More, koja je posvećena održivoj proizvodnji i prodaji hrastovih ploča te suhe bukove drvene građe. Tvrtka More djeluje na tržištu drvne industrije od 2005. godine, a njezin proizvodni pogon u Kuštanima prostire se na površini od cca 50.000 m2, a planiraju se daljnja ulaganja.

CERTIFICIRANJE: Euroinspekt-drvokontrola postaje ift Hrvatska d.o.o.! Dan prozora 13.03.

Nakon niza godina suradnje između tvrtke Euroinspekt-drvokontrola d.o.o. iz Zagreba i njemačkog instituta ift Rosenheim GmbH, osnovana je nova certifikacijska kuća na području Hrvatske. ift Hrvatska d.o.o. će, osim ispitivanja stolarije na koju je do sada bio glavni fokus u sklopu Europinspekt-drvokontrola, obavljati proširene aktivnosti i usluge vezano za ispitivanja i certificiranja građevinskih proizvoda - uvođenje i certifikaciju tvorničkih kontrola proizvodnje (FPC), označavanje proizvoda ift Q oznakom, davanje stručnih mišljenja, provođenje edukacija, treninga i radionica. Ispitivanja će obuhvatiti i klizne stijene, ovješene fasade, profile, panele, rolo kutije, sve tipove stakla, okova, brtvi itd. Dosadašnji kontakti ostaju isti, a aktivne su i nove e-mail adrese na koje možete slati upite ili bilo kakva pitanja komac@ift-hrvatska.com ili info@ift-hrvatska.com. ift Hrvatska d.o.o. će biti organizator 5. međunarodne konferencije DAN PROZORA 2018. koja će se održati u utorak, 13.03.2018., u hotelu Antunović u Zagrebu.

FORESDA: Završena Transnacionalna strategija za na šumi bazirane industrije

U sklopu INTERREG projekta FORESDA, gdje Hrvatski drvni klaster djeluje kao jedan od partnera, završena je Transnacionalna strategija za na šumi bazirane industrije za dunavsku regiju. Strategija predlaže smjernice koje bi trebale pridonijeti daljnjem razvoju inovacijskih kapaciteta na šumi baziranih industrija (FBI), pogotovo kroz poticanje međusektorske suradnje. Strategija će se provesti kroz lokalne akcijske planove (LAP) kojima će se potaknuti transfer tehnologija, inovacijski procesi i know-how u sektorskim tvrtkama u svakoj od zemalja partnera, uključujući i Hrvatsku. Strategija će se i dalje razvijati u procesu projektnih aktivnosti, a dosadašnji rezultati temeljeni su na regionalnom mapiranju i provedenim anketama među predstavnicima FBI. Rezultati pokazuju da su tri najveća izazova za povećanje inovacijskih kapaciteta u svim projektnim zemljama povezana s nedostatkom izravnih programa financiranja, nedostatkom stručnjaka i kvalificirane radne snage te unutarnjih financijskih kapaciteta poduzeća, koja su ujedno i postavljena kao prioritetna područja za provedbu Strategije. Dokument će uskoro biti dostupan online, a sve novosti vezane za projekt možete pratiti na web stranici FORESDA te na društvenim mrežama.

KORISTI ZA ŠUMARSTVO IZ ERASMUS +: Dostupan online tečaj o održivom gospodarenju šumama

Za šumarske stručnjake, privatne šumoposjednike, djelatnike institucija nadležnih za upravljanje zaštićenim područjima, poduzetnike u šumarstvu te za sve zainteresirane, dostupan je e-tečaj koji se bavi temama gospodarenja šuma u kontekstu prilagodbe klimatskim promjenama, zaštitom šuma od štetnika, mobilizacijom drva iz šuma, ali i temama koje se odnose na EU fondove i projektni menadžment. Inovativni e-tečaj izrađen je u sklopu ERASMUS+ projekta CIA2SFM, koji je koordinirao Hrvatski šumarski institut u suradnji s ostalim projektnim partnerima iz Hrvatske, Austrije i Slovenije. Tečaj je javno dostupan na stranicama projekta te je preveden na četiri jezika (hrvatski, engleski, njemački i slovenski). Prije pristupa e-tečaju potrebno je otvoriti korisnički račun, kojeg možete sami kreirati na platformi za e-učenje, a priručnik za korisnike dostupan je OVDJE.

FEDERACIJA BIH: Nakon zabrane, ponovno omogućen slobodan promet trupcima!

Zbog nestašice kvalitetne sirovine za gospodarske subjekte u drvnoj industriji Federacije BiH, Vlada FBiH je krajem prošle godine donijela privremenu mjeru kojom je promet trupaca (osim trupaca crnog bora) izvan područja FBiH trebao biti zabranjen do travnja ove godine. To je učinjeno nakon što je sličnu odluku donijela i druga entitetska Vlada Republike Srpske, što je na kraju rezultiralo time da su drvoprerađivači Distrikta Brčko ostali bez sirovine za rad. Zbog nastalih problema, odluka je početkom ovog mjeseca promijenjena te je ponovno omogućen slobodan promet trupcima u FBiH i Brčko distriktu. Apeliramo na vlasti da se zaštiti šuma kao resurs, da se donese zakon o šumama te da se donese odluka o raspodjeli u korist viših faza prerade drva, izjavio je tajnik Udruženja proizvođača namještaja BiH Amir Međić. Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije BiH koja svake godine bilježi rast izvoza, ali se suočava s brojnim problemima. Struka već duže vrijeme smatra kako je podrška vlasti sektoru na svim razinama zanemariva i tek simbolična.

OTVORENA RADNA MJESTA: Slovenski Centar izvrsnosti InnoRenew zapošljava znanstvene istraživače!

Innorenew CoE provodi najsuvremenija interdisciplinarna znanstvena istraživanja na području obnovljivih materijala i održive gradnje, s naglaskom na razvoju inovacija relevantnih za šumarstvo i drvnu industriju. Centar je smješten u slovenskom gradu Izoli, no istraživanja se provode na međunarodnoj razini. Već u ovoj ranoj razi realizacije na projektu radi preko trideset zaposlenih stručnjaka iz cijelog svijeta. Trenutno su otvoreni natječaji za zapošljavanje kvalificirane osobe koja će imati mogućnost raditi na zajedničkom projektu sa Sveučilištem u Švedskoj na temu termo-hidromehaničke obrade drva, u svojstvu doktoranda, te za mjesto istraživača na području optimizacije multivarijatnih stohastičkih heterogenih sustava. InnoRenew CoE je inače uspješan i u provedbi niza EU projekata, a sama izgradnja te ostale projektne aktivnosti Centra izvrsnosti financirane su iz projekta H2020 te uz potporu slovenske Vlade u iznosu od 45 mil. EUR. Više o otvorenim natječajima pogledajte OVDJE, a daljnje informacije dostupne su na coe@innorenew.eu.

JAVNI POZIV: Prijavite kreativnu ideju/proizvod na Milano Design Week 2018.!

Poziv je namijenjen drvnom i kreativnom sektoru, a radi se o sudjelovanju u Kreativnom kampu projekta Co-Create, sufinanciranog iz programa INTERREG, kojeg provodi Razvojna agencija Zagreb - TPZ d.o.o. Zainteresirani prijavitelji će biti u mogućnosti, putem stručnih radionica na Kreativnom kampu, usvojiti dodatna znanja i vještine za razvoj novih proizvoda, te u konačnici, uz vodstvo stručnjaka, razviti projektnu ideju/proizvod koja se bazira na suradnji kulturne, kreativne industrije s tradicionalnom, u ovom slučaju, drvnom industrijom. Dva najbolja projektna tima će sudjelovati na Milano Design Week 2018., gdje će se imati priliku prezentirati i povezati sa stručnjacima iz branše, investitorima te pobjednicima iz ostalih zemalja. Odabranim sudionicima bit će pokriveni troškovi smještaja, puta i sudjelovanja na ovom prestižnom internacionalnom događaju. Rok za podnošenje prijava traje do 25. veljače 2018. godine do ponoći, a uvjete i kriterije za prijavu možete pronaći OVDJE. Za više informacija, možete se obratiti direktno na antejanko.bobetko@raza.hr

GORSKI KOTAR: Besplatne poslovne konzultacije za poduzetnike iz drvne industrije

U Delnicama je početkom mjeseca na inicijativu Lokalne razvojne agencije PINS započeo s radom Otvoreni ured za poduzetnike. Stručnjaci PINS-a će zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima, predstavnicima udruga i ostalima pružati besplatne usluge savjetovanja i informacije o mogućnostima poslovanja te pomoć u razradi vlastitih ideja i projekata, u aplikacijama na pojedine natječaje kao i o dostupnim mogućnostima za (su)financiranje. Pins se odlučio za tri temeljna područja koja će se pokrivati savjetima, a to su: drvna industrija, turizam i ruralni razvoj. Podršku Uredu je dao i gradonačelnik Grada Delnica Ivica Knežević, istaknuvši kako će Ured pridonijeti rastu konkurentnosti postojećih poduzetnika i povećati stopu preživljavanja novoosnovanih poduzeća na ruralnom i brdsko-planinskom području. Konzultacije će biti otvorene svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu u maloj vijećnici Grada Delnica od 10 do 12 sati. Predsjednik Uprave PINS-a dodao je da je delnički Ured prvi takve vrste u Gorskom kotaru, te je najavio otvaranje još nekoliko Ureda i u drugim goranskim sredinama. Više informacija dostupno je na pins@ri.t-com.hr

Ukoliko ne želite primati obavijesti časopisa Drvo&Namještaj odgovorite na ovaj e-mail sadržaja 'ODJAVA'.

HRVATSKI DRVNI KLASTER
Kršnjavoga 1, 1000 Zagreb
Tel.  +385 1 6329 111
Fax. +385 1 6329 113
info@drvniklaster.hr

Materijali