Ulaz za korisnike

Drvo i namještaj

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 
SMILJANIĆ ZADOVOLJAN 2018.: Ovo je najbolji model do sada

SMILJANIĆ ZADOVOLJAN 2018.: Ovo je najbolji model do sada

Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK smatra kako su ostvareni rezultati u području ugovaranja drvne sirovine najbolji do sada i kako se kroz Pismo razumijevanja postiglo veliko razumijevanje za finaliste, ali i za male pilane ta kako uopće ne stoje prozivanja koja se posljednjih mjeseci provlače kroz medije. Hrvatske šume su korektan partner i njima ne mogu ići primjedbe, jer se napravilnosti uglavnom događaju na našoj strani, odnosno kod drvne industrije. Stoga smo tražili veće kontrole i javnu objavu svih podataka. Sada se može vidjeti koliko je sirovine neki kupac nabavio kroz ugovor s Hrvatskim šumama, a koliko je dodatno kupio na tržištu. Model će se još poboljšavati, najavio je Smiljanić.

HRVATSKE ŠUME: Preprodaje trupaca bit će kažnjavane raskidom ugovora

Ovogodišnji plan isporuka pilanskih trupaca ispunjen je na 97 posto, a za prostorno drvo u potpunosti, rekao je član uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić na ovotjednoj sjednici Izvršnih odbora Hrvatskog drvnog klastera i udruge biomase CROBIOM. Na javni poziv je pristiglo 415 zahtjeva za pilansku oblovinu te 252 zahtjeva za prostorno drvo, dok će se odmah na početku siječnja objaviti količine po kupcima s rokom žalbe od 3 dana. 15.01. se planira otpočeti s potpisivanjem ugovora, a sve pojedinosti nalaze se na web stranici društva, rezimirao je Sabljić. Isporuke iz 2019. će krenuti odmah iza blagdana, a cilj Uprave je ispunjenje ugovora i postizanje čim veće dodane  vrijednosti drvnoj sirovini. HŠ će dodatno ojačati tim za kontrole, a subjekti koji prekrše ugovorne obveze i upuste se u preprodaju sirovine bit će trenutno kažnjeni raskidom ugovora.

SPAČVA I DALJE U MEDIJSKOJ OFENZIVI: Kakve će biti posljedice javnih prozivki za sirovinu?

Veliki prijepor u sektoru izaziva intenzivno medijsko apostrofiranje sirovinskih pitanja, uglavnom od strane vinkovačke Spačve, koja je kroz medije označila ugovaranje sirovine kao “kartelsko udruživanje” a prošli tjedan su krenuli s objavom promo članaka poput onog na net.hr. Prepucavanja kroz medije su vrlo štetna i dionici misle da je to isključivo individualna strategija, koja može pomoći nekim pojedinačnim subjektima i poslovnim interesima, što je legitimno, ali može imati trajan i štetan učinak na konkurentnost i imidž sektora u domaćoj i inozemnoj javnosti. Neke tvrtke su ogorčene trajanjem, ali i daljnjim inzistiranjem na medijskim obračunima. Andrija Gotovac iz tvrtke Ciprijanović smatra kako se već mjesecima na svim sastancima raspravlja o samo jednoj tvrtki i njihovim nerealnim zahtjevima na koje Udruženje nije moglo udovoljiti. U rasprave po medijima uključuju se sada i lokalni političari, jer očito vide priliku da pomognu svojom tvrtkama, no pravila su jedinstvena i vrijede za sve tvrtke, smatra Gotovac. Važno je da sve procedure oko sirovine budu i dalje transparentne i onda neće biti prostora za neargumentirane napade od kojih trpi sektor, ali posebno finalisti, ističe Mario Vučko iz grupacije Florian. Mi ne kontroliramo medijski prostor i ne utječemo na interes medija za ovu temu, ali se argumentirano žalimo jer smo ostali bez hrasta, smatra Ivan Perković iz Uprave Spačve.

PRILIKE IZ EU FONDOVA: Dostupna sredstva za R&D projekte u drvnom sektoru u 2019.

Poduzetnicima u drvnom sektoru još uvijek su na raspolaganju prilike za dobivanje bespovratnih EU sredstava u financijskom razdoblju 2014.-2020., a koja se dodjeljuju putem javnih Poziva iz OP „Konkurentnost i kohezija“ te Programa ruralnog razvoja. RH je dosad ugovorila 60%, odnosno isplatila 12% sredstava od ukupno raspoloživih 6,8 milijardi eura iz OP „Konkurentnost i kohezija“, dok je od ukupno raspoložive 2 milijarde eura iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 52%, a isplaćeno 26% sredstava. Iz EU fondova za istraživačko-razvojne projekte kojima će prema indikativnom godišnjem planu objave Poziva tijekom 2019. bit će dostupno više od 1,2 milijarde kuna, a posebice Poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II“ čija se objava očekuje se u I. polovici 2019.

EUROPSKA ŠUMARSKA STRATEGIJA: Zajedničke smjernice EU asocijacija oko revizije Strategije

Predstavnici šumarskog sektora okupljeni oko vodećih EU lobističkih asocijacija, istaknuli su u nedavnom zajedničkom priopćenju potrebu za koherentnim okvirom šumarske politike. Šumarska strategija EU trebala bi biti referenca za razvoj EU politike vezane uz šumarstvo, iako su te politike za sada prepuštene državama članicama. Istaknuta je i važnost šumarstva u suočavanju s klimatskim promjenama i na koji način europski sektor šumarstva može pridonijeti ciljevima održivog razvitka u skladu s energetskim i klimatskim politikama Europske unije. Zaključeno je da bi EU i njezine države članice trebale ojačati svoju potporu sektoru kako bi se suočile sa sve većim pritiskom zbog neprestanih promjena uzrokovanim klimatskim uvjetima i smanjivanjem negativnih utjecaja štetnika, bolesti, šumskih požara i drugih pojava pojačanih klimatskim promjenama. Nadalje, trebalo bi omogućiti sektoru da iskoristi mogućnosti istraživanja, inovacija, transfera znanja, digitalizacije te korištenja novih tehnologija i ulaganja.

DOMOTEX 2019: Pripreme za vodeći sajam podnih obloga

Posjet DOMOTEX-u, jednom od najznačajnijih sajmova na svijetu, apsolutno je ˝place to be˝ za sve profesionalce u svijetu podnih podloga, parketa, laminata, vlakana i tepiha, odnosno svega što se ugrađuje kao podloga u interijeru i eksterijeru. Sajam će se održati od 11. do 14. siječnja, a organizatori su objavili da je većina izložbenog prostora odavno već rezervirana. U njemačkom Hannoveru se očekuje više od 1.400 izlagača iz preko 60 zemalja. "CREATE'N'CONNECT" je vodeći slogan nadolazećeg DOMOTEX-a, a odnosi se na povezanost i interakciju. Tehnologija i digitalna promjena ubrzavaju ovaj razvoj, a novi kulturni obrasci i navike se manifestiraju u novim pristupima oblikovanja. Na novom izdanju DOMOTEX-a se i ovog puta očekuje uzbudljiva, živahna atmosfera koja je vrlo pogodna za nove kreativne veze i suradnju između mnogih velikih međunarodnih igrača koji sudjeluju kao posjetitelji i izlagači. S obzirom da je njemačko tržište važno za hrvatske proizvođače, očekuje se znatan broj proizvođača prisutan na ovim sajmovima.

U IŠČEKIVANJU SAJMA NAMJEŠTAJA: IMM Cologne postavlja nove trendove

U njemačkom Kölnu na jednom je mjestu dostupna jedinstvena ponuda ideja za dizajn i uređenje svake pojedine prostorije u vrlo različitim, ponekad ekstravagantnim stilovima. IMM Cologne svoja će vrata otvoriti od 14. do 20. 1. 2019. Jedan od najvažnijih sajmova namještaja i unutarnjeg uređenja u Europi okupit će međunarodne inovatore, tržišne lidere i najpoznatije robne marke koji će predstaviti najnovije trendove u uređenju interijera. U danima kad je sajam otvoren i za krajnje korisnike izlagači imaju priliku testirati svoje proizvode i tržište dok potrošači pronalaze informacije i poticaje za kupovinu. Na sajmu redovito nastupaju i najveći domaći i regionalni proizvođači namještaja, a u siječnju će u Kölnu izlagati Ancona Grupa, Dizz concept, Prima namještaj, Prostoria, Spin Valis i Mundus Viridis.

ADIO 2018.! Odlično posjećen domjenak Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM-a

Tradicionalnim blagdanskim domjenkom više od 180 predstavnika na šumi baziranih industrija, institucija, akademske zajednice i pripadajućih struktura, uz druženje i pjesmu, ispratilo je 2018 godinu. Prisutnima su se, osim domaćina, obratili Boris Ljubičić, poznati hrvatski dizajner, Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, te pomoćnik ministra gospodarstva, obrta i poduzetništva Zvonimir Novak uz poruku kako je MINGO prepoznalo drvnu industriju kao jednog od stupova u strategiji pametne specijalizacije, tako da se ubuduće neće govoriti samo o izvozu trupaca, nego o inovativnim proizvodima s višom dodanom vrijednosti. Drvna industrija i šumarstvo prirodno moraju surađivati, taj put nije uvijek idealan, ali ove je godine suradnja s Hrvatskim šumama bila znatno uspješnija nego prethodnih godina, istaknuo je direktor Klastera Marijan Kavran, a tu činjenicu potvrdilo je i prisustvo cijele Uprave Hrvatskih šuma na čelu s Predsjednikom Uprave Krunoslavom Jakupčićem kojemu je ovom prigodom uručeno priznanje u ime uspješne ovogodišnje suradnje.

ZA OTOČANE: Poziv na 7. energetsku konferenciju otoka Krka

Udruga Eko Kvarner poziva sve zainteresirane na 7. energetsku konferenciju Otoka Krka koja će se održati u sklopu Europske klimatske inicijative u velikoj vijećnici Grada Krka u subotu 15. prosinca 2018. Na konferenciji će se predstaviti optimalni načini realizacije malih fotonaponskih elektrana u 2019. g. i projekt izgradnje integralnoga sustava za upravljanje (i optimizaciju) proizvodnje, pohrane i potrošnje energije (iz dominantno obnovljivih izvora) na otocima. Konferencija je namijenjena za one koji planiraju instalaciju fotonaponske elektrane u slijedećim godinama i/ili potencijalne instalatere fotonaponske opreme, za koje će se uskoro organizirati edukacija na otoku. Sudjelovanje u radu konferencije je besplatno. Prijava dolaska na vjeran.pirsic@gmail.com.

Ukoliko ne želite primati obavijesti časopisa Drvo&Namještaj odgovorite na ovaj e-mail sadržaja 'ODJAVA'.

HRVATSKI DRVNI KLASTER
Kršnjavoga 1/II, HR-10000, Zagreb
T. +385 1 6329 111
E. info@drvniklaster.hr
W. www.drvniklaster.hr

Materijali