Ulaz za korisnike

Drvo kao temelj moderne i zdrave gradnje

|
Drvo kao temelj moderne i zdrave gradnje
 
Drvo kao temelj moderne i zdrave gradnje
Iako se puno govori o montažnim kućama, još uvijek postoji određen broj ljudi koji su u nedoumici oko prihvaćanja takvog oblika gradnje kao prihvatljivog stambenog okruženja.

Kod jednih prevladava osjećaj življenja u „kutijastom objektu“, kod drugih osjećaj „kratkog“ vijeka trajanja i slično

Možda su ovakvi argumenti i bili valjani u prošlosti, no napretkom tehnologije ovakvi argumenti svakako gube na snazi prilikom usporedbe moderne niskoenergetske i klasične gradnje.

Jedan od argumenata protiv montažne gradnje je i osjećaj „umjetnog doma“. No, kvalitetna niskoenergetska montažna gradnja, kakvu promovira tvrtka DOMUSplus, obiluje prirodnim materijalima koji daju dodatnu kvalitetu življenja u montažnoj kući.

Dosada se smatralo da se montažnom gradnjom rješavaju uspješno, brzo i jeftino samo potrebe za malim pomoćnim objektima u domaćinstvu (npr. garaže, spremišta i slično). Također, uvriježeno mišljenje bilo je da je montažna gradnja pogodna samo za brze dorade ili pregrade već postojećih objekata.

Razvojem tehnologije, moderna montažna gradnja nije samo izazov, već i smjernica buduće ekološke i energetske moderne gradnje.

U današnje vrijeme, pored skupih i ne-ekoloških betonskih kvadrata, sve više osviještenih naručitelja traži niskoenergetski montažni objekt. Tome pridonosi i svijest o gradivim prirodnim elementima koji se koriste u procesu izrade doma.

Temelj niskoenergetske gradnje svakako je drvo. Drvo „diše“ i difuzno je, što znači propusno u oba smjera, za razliku od umjetnih betonskih ili PVC materijala. Izgradnjom montažne kuće dobiva se zdrav i prirodan prostor idealan za život. Temperatura drvenih elemenata u unutrašnjosti uvijek je jednak temperaturi zraka u prostorima, a to svojstvo daje ugodu življenja u takvom prostoru, dajući osjećaj topline.

Nadalje, elektrostatičke osobine drveta onemogućavaju statički elektricitet, a time i kolanje prašine u prostoru izazvano elektrostatičkim elektricitetom. No najvažnije, kada se drvene konstrukcije ispravno obrade i postave, mogu trajati stoljećima.

Kontrolirani proizvodni uvjeti firme DOMUSplus osiguravaju idealan tretman drvene konstrukcije (zaštita i finalna obrada) čime se dobiva garancija ugodnog i zdravog života. S tim u sprezi, korištenjem ostalih visokokvalitetnih materijala u izradi zidova (Fermacell, mineralna vuna i Vario folija) dobiva se zid koji kvalitetom sigurno odskače i od klasične, ali i od prosječne montažne gradnje.

Još dugo će se graditi drvom, kao osnovnim konstrukcijskim elementom. U Hrvatskoj tek počinje ekspanzija montažne gradnje temeljene na drvenim konstrukcijama. Kao dokaz dugotrajnosti drva u građevinarstvu , može se istaknuti činjenica da unatoč svoj sili novih i modernih materijala, drvo je još uvijek prisutno u velikoj mjeri i u klasičnoj gradnji kuće (od rogova i drvenih krovnih nosača pa sve do unutarnjeg uređenja –parketi).

Možemo zaključiti da nove tehnologije gradnje predstavljaju svojevrsnu renesansu upotrebe drva u modernoj gradnji, te da drvetu slijedi svjetla budućnost u vidu gradivog materijala prihvaćenog i od kupaca i od okoliša.

Materijali