Ulaz za korisnike

Država će davati jeftine kredite za legalizaciju bespravne gradnje

|
Država će davati jeftine kredite za legalizaciju bespravne gradnje
 
Država će davati jeftine kredite za legalizaciju bespravne gradnje
Radi plaćanja troškova legalizacije građanima će pomoći i država koja će osigurati povoljne kredite, javlja Jutarnji list

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje sigurno će biti produljen i premašit će 31. prosinca 2012., a radi plaćanja troškova legalizacije građanima će pomoći i država koja će osigurati povoljne kredite, javlja u srijedu Jutarnji list.

Takve izmjene zakona priprema novi ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, koji o detaljima nije želio govoriti sve dok ne budu do kraja definirani.

Uskoro će, najavljuje, formirati radnu skupinu čiji će zadatak biti napraviti izmjene zakona o legalizaciji bespravne gradnje koje bi cijeli proces trebale učiniti bržim i jednostavijim.

"U izmjene zakona ćemo sigurno ići. To je ono što mogu reći sa stopostotnom sigurnošću ", kaže Vrdoljak.

A sigurno je i da će bespravni graditelji zahtjev moći podnositi i nakon 31. prosinca 2012., kao što je propisano sadašnjim zakonom, koji je lani donijela bivša vlast. Budući da podnošenje zahtjeva ide jako sporo, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj od 150 do 200 tisuća bespravno sagrađenih objekata kojima je država omogućila legalizaciju, nova vlast procijenila je kako je rok do kraja godine prekratak.

"Vlada mora odlučiti želi li legalizirati bespravne objekte ili ne. A ako želi, onda to mora biti brzo i jeftino, a prema sadašnjim zakonskim rješenjima je sporo i skupo", ističe novi ministar.

Najavljuje tako da će biti promijenjena i kategorizacija objekata za legalizaciju jer, kako kaže, ne može se u isti koš trpati poljoprivredne objekte i apartmane na moru.

www.bankamagazine.hr

Materijali