Ulaz za korisnike

Država najpoželjniji poslodavac

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Internetski portal MojPosao.net je na temelju svojih prošlogodišnjih istraživanja izradio najvažnije odrednice hrvatskog tržišta rada. Poslodavci prvog izbora su država, telekomunikacijske tvrtke i banke.

Najvažnija odrednica zadovoljstva poslom nije plaća, već su to mogućnost osobnog razvoja i razvoja kompetencija te osjećaj ostvarenja svojih potencijala. Izrazito suficitarna zanimanja su u područjima prava, obrazovanja i brige o djeci, prometa, ekonomije te dizajna i umjetnosti. Deficitarni su građevina i arhitektura, zanimanja u turizmu, prehrani i ugostiteljstvu te razne osobne usluge. Čak 77,1 posto zaposlenih smatra da im je potrebna dodatna edukacija, a da im poslodavci to ne omogućavaju. Konkretno, 42,3 posto ih se izjasnilo kako im edukacija treba, a »poslodavac ne ulaže ništa«, 20,8 smatra da poslodavac ulaže »značajno premalo«, a 14,1 da poslodavac »ulaže ponešto premalo«. Zanimljivo je i da bi 83 posto zaposlenika sudjelovalo u troškovima profesionalne edukacije kad bi poslodavci u istu ulagali više.

Štoviše, čak 35,8 posto zaposlenika bi sudjelovalo s 50 posto ili više, dok bi u prosjeku zaposlenici sudjelovali s gotovo trećinom troškova, točnije 31,4 posto, samo kad bi poslodavac više ulagao u edukaciju. Zanimljiv je i podatak da je 79 posto ispitanih, spremno promijeniti mjesto prebivališta zbog boljih poslovnih prilika. Indeks tržišta rada cijele je godine bio u padu. Poslodavci su u istraživanju istakli kako su najveća zapreke novom zapošljavanju komplicirane odredbe Zakona o radu, koje se odnose na otkaz, odnosno postupak otkazivanja i definicija otkaznih razloga. [J. F.] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

Materijali