Ulaz za korisnike

Dubai Zračna luka: Gigantski lukovi iz orahovog furnira

|
Dubai Zračna luka: Gigantski lukovi iz orahovog furnira
 
Dubai Zračna luka: Gigantski lukovi iz orahovog furnira
Bad Honnef. U Dubaiu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u jedanom od najvećih zračnih luka svijeta. Dubai međunarodna zračna luka preko koje je u 2010 prevezeno 47 milijuna putnika, s tendencijom rasta. Zračna luka je - kao i druge spektakularne građevine u zemlji - velikh arhitektonskih remek-djela arhitekture. Također, oko 1 milijun nijemaca godišnje dolaze kako bi vidjeli zračnu luku u Dubaiu. Neki borave kao turisti ili poslovni ljudi u UAE, a neki lete u Aziju, a neki iz Dubaia započinju putovanje u Perzijski zaljev. No, za mnoge ostaje neotkrivena posebnost dizajna u furniru. Furnir je oguljeno ili izrezano drvo kao materijal izum drevne egipatske civilizacije. Zamisao iz drveta izrezivati tanke trake znači dodanu vrijednost u zemlji bez jednog drveta.

Nije slučajno da se za širenje međunarodnog auerodroma u Dubaiju koristi ovaj vrijedan i ekološki izvanredan prirodni materijal. "Arapi na istoku su jako osjetljivi pri izboru materijala, te su svjesno izabrali furnir iz pravog drveta. Individualni izgled prirodna ljepota i tehničke prednosti ovog materijala ih je uvjerila ", rekao je Dirk-Uwe Klaas, direktor Inicijative Furnier + Natur (IFN).

Kao važan dio zračne luke nastade pod krovom terminala luksuzni hotel u obliku ogromne cijevi eliptičnog presjeka. Da bi se mogli ispuniti visoki zahtjevi za statikom i protupožarnsti razvijene su pojedinačni metalni dijelovi sa posebnim izgledom kao stvarno drvo. Različita sveučilišta i instituti pomogoše da se ovaj inovativan i uvjerljiv koncept pretvori u stvarnost.

Svi unutarnji fasadni elementi su oplemenjeni drvom iz prefinjenog američkog oraha. Za proizvodnju od 420 fasadnih lukova upotrijebljen je kvalitetni orahov furnir, koji je dostavljen u velikoj mjeri izborom od strane njemačkih stručnjaka i člana IFN furnira tvrtke Schorn i Groh iz Karlsruhea.

Furnir je u poređenju sa debelim drvenim daskama stvarno ekonomičan materijal. Tanke trake furnira omogućavaju značajnije mogućnosti primjene . U uređenju interijera kao i kod proizvodnje namještaja, furnir ima dugu tradiciju. Ono što bijaše mukotrpan posao ručnog piljenja, danas je to rad s modernim strojevima vioske preciznsti. Moderni furniri su 0,6 do 1 milimetara debljine, a odražavaju svu ljepotu drveta. Inicijativa Furnier + Natur (IFN) je konzorcij međunarodnih proizvođača furnira i trgovaca. IFN želi komunicirati između ekološki i resursima štedljivim svojstvima između furnira i pravog drveta.

Foto: IFN / Schorn + Groh

Vidi ..www.furnier.de

Materijali

 • Pogled prema gore prikazuje divovske lukove iz orahovog furnira

  Pogled prema gore prikazuje divovske lukove iz orahovog furnira

 • Visoka zaštita od požara i sigurnosni zahtjevi nisu problem za furnire od pravog drveta

  Visoka zaštita od požara i sigurnosni zahtjevi nisu problem za furnire od pravog drveta

 • Furnir je napravljen za ekstremna savijanja

  Furnir je napravljen za ekstremna savijanja