Ulaz za korisnike

Dužnici.net - tražilica u kojoj se tvrtke ne žele naći

|
Dužnici.net - tražilica u kojoj se tvrtke ne žele naći
 
Dužnici.net - tražilica u kojoj se tvrtke ne žele naći
Dužnici.net - tražilica u kojoj se tvrtke ne žele naći

HRVATSKA - U samo dva tjedna, od kad su započeli prvi unosi podataka o vlastitim potraživanjima, internetska stranica www.duznici.net zabilježila je više od 200.000 posjeta.

Riječ je o IT servisu koji svojim korisnicima omogućuje prelistavanje baze potraživanja drugih korisnika, kao i unos podataka o vlastitim potraživanjima. »Nije nam ideja bila stvarati crne liste, već dati dodatnu informaciju korisnicima o tome je li tvrtka s kojom žele poslovati redoviti platiša ili nije«, objašnjava Dragan Savić, direktor tvrtke Piatrix, koja je osmislila prvi ovakav servis u Hrvatskoj. Servis je namijenjen trgovačkim društvima i obrtima, a postupak korištenja vrlo je jednostavan. Ovlaštena osoba obrta ili trgovačkog društva nakon potpisivanja ugovora sa servisom šalje neisplaćene račune potraživanja od tvrtke s kojom je poslovala. Ako su računi ispravni, ime tvrtke se unosi na stranicu i dostupno je ostalim korisnicima. Podaci nisu javni, već su dostupni samo korisnicima koji su ugovorom pristali dijeliti podatke između sebe. »Neke tvrtke žive na način da ne plaćaju. Dug od 500 kuna za neke obrtnike znači mnogo. Ovo je način da ostalim korisnicima kažu ime tvrtke koja im duguje novac«, kaže Aleksandar Savić, voditelj marketinga. »Rijetko će se netko odlučiti tužiti dužnika za 500 ili tisuću kuna, a pojavljivanjem na servisu dužnik će od sramote i nelagode riješiti dug da ga se što prije skine s liste.

Namjera je da se na izvjestan način zna tko je onaj koji uredno plaća i onaj koji ne plaća, i da se oni koji ne plaćaju polako maknu iz privrednog života«, dodatno pojašnjava Dragan Savić. Pretraga dužnika ide preko matičnog broja tvrtke ili imena tvrtke. Zapravo se radi o tražilici dužnika, tako da je neprisutnost tvrtke na listi dobar znak za potencijalne poslovne partnere. »Za sada smo imali slučaj da je istu tvrtku prijavilo deset različitih korisnika. Ukupna dugovanja iznose više od 100.000 kuna, tako da će svatko dva puta razmisliti prije nego što se odluči na posao s takvom tvrtkom«, kaže Aleksandar Stanić. Dodaje da je široka lepeza korisnika, od fotokopiraonica i crne metalurgije do transporta i ugostiteljstva. Čak dva restorana, koji imaju ugovore s tvrtkama, prijavila su svoja potraživanja zbog neplaćenih gableca. Godišnja članarina za korisnike servisa iznosi 300 kuna, a nalozi za objavu, ažuriranje i brisanje podataka plaćaju se dodatnih 15 kuna. Relja Dušek Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

Materijali