Ulaz za korisnike

Dva oka za binokularan vid

Dva oka za binokularan vid
 
Dva oka za binokularan vid
Boscheva videokamera sa stereo sustavom poboljšava udobnost i sigurnost Sustavi pomoći vozaču čine vožnju jednostavnijom

- tehnička osnova za automatsko naglo kočenje i asistenta za pomoć pri vožnji na gradilištu
- vrlo kompaktna platforma za stereo kameru
- brza 3D mjerenja pružaju precizne povratne informacije o udaljenosti i veličini objekata
- Boscheva sveobuhvatna stručnost na području obrade snimaka i sigurnosnih sustava

Potrebna su dva oka za binokularno viđenje svijeta, sposobnost koja nam omogućuje određivanje veličine objekata i percepciju longitudinalnog kretanja. Boschevi inženjeri uspješno su iskoristili novu videokameru sa stereo sustavom kako bi istu sposobnost dali sustavima pomoći vozaču. Zahvaljujući binokularnom vidu, ta kamera može mjeriti udaljenosti do drugih objekata samo s pomoću videosignala. Na osnovi toga, Bosch radi na razvijanju funkcija koje samostalno mogu izbjeći prepreke ili zastoje na cesti (poput znakova za suženje ceste i sl.) i usmjeravati vozilo. Naravno, te će se funkcije moći upotrebljavati i u kombinaciji s postojećim funkcijama pomoći poput automatske kontrole razmaka (ACC) te automatskog naglog kočenja.

Nova Boscheva videokamera pruža podatke za različite zadaće. Informacije koje kamera daje mogu znatno smanjiti rizike i posljedice sudara s drugim vozilima, pješacima i biciklistima pri brzinama do 80 km/h. Ona stoga predstavlja idealnu osnovu za poboljšanje sigurnosti gradskog prometa. Kao rezultat toga, sami podaci stereo kamere mogu se upotrebljavati za aktivaciju automatskog postupka naglog kočenja. U slučaju da nije moguće spriječiti nesreću, brzina udara, a s time i težina nesreće mogu se barem smanjiti na minimum. S druge strane, usavršavanjem sustava zaštite putnika od udarca prilikom sudara, omogućena je optimalna upotreba zračnih jastuka i zatezača pojasa.

Funkcija automatskog naglog kočenja mora uvijek biti pouzdana i nepromjenjive kvalitete. Naravno, stereo sustav može također obavljati sve zadaće koje se obično povezuju uz videokameru s mono sustavom, poput prepoznavanja prometnih znakova, pomoći vozačima za održavanje vozila u prometnoj traci i automatske prilagodbe svjetala na vozilu s obzirom na vozila sprijeda ili ona koja dolaze iz suprotnog smjera.

Vjerojatno najmanji sustav stereo kamere za vozila na tržištu
Integriranjem upravljačke jedinice za obradu snimaka i upravljanje funkcijama izravno u kućište kamere, Boschevi inženjeri razvili su impresivno kompaktan sustav. S udaljenosti osnovnih linija, tj. udaljenosti između optičkih osi leća od 12 cm, Boscheva stereo kamera najmanji je sustav ove vrste koji je trenutno dostupan na području automobilskih rješenja. Kao posljedica toga, ona je pogodna za proizvođače automobila jer se izrazito jednostavno integrira u njihova vozila.

Povećavaju se zahtjevi za sigurnost
Stručnjaci očekuju da će od 2014. godine velik udio opreme novih modela vozila morati biti namijenjen za sustave pomoći vozaču da bi vozila dobila najvišu ocjenu organizacije za zaštitu potrošača EuroNCAP (Europskog programa procjene novih automobila) od pet zvjezdica.

Fotografije za tisak: Bosch videokamera sa stereo sustavom, Bosch videokamera pruža informacije o veličini i udaljenosti objekta.

Kontakt za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Tel.: (+385) 1 295 80 47
Kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologija i usluga. Prema preliminarnim brojkama u poslovnoj 2011. više od 300.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 51,4 milijarde eura na području automobilskih i industrijskih tehnologija, robe široke potrošnje i graditeljskih tehnologija. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i više od 350 podružnica i regionalnih kompanija u oko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch svake godine troši više od 4 milijarde eura na istraživanje i razvoj te je 2011. prijavila više od 4100 patenata diljem svijeta. Svojim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja.

Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu grupe Bosch i omogućava tvrtki dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija za osiguranje budućnosti tvrtke. Ukupno 92% udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Preostali poslovni udjeli nalaze se u vlasništvu obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije pronađite na www.bosch.com

Materijali