Ulaz za korisnike

Dvornik: Telefonska pretplata se ne ukida

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Predsjednik Vijeća Agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina potvrdio je da bi na današnjoj sjednici trebala biti donesena odluka o raspisivanju natječaja za četvrtog GSM operatera.

Natječaj bi, kazao je Gaćina, trebao biti raspisan unutar mjesec dana, što se poklapa s neslužbenim informacijama da je već zakupljen oglasni prostor za objavu natječaja za 9. svibnja. Gaćina je negirao kuloarske glasine da je iz resornog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka bilo pritisaka na Agenciju za dodjelom preostale GSM koncesije koja, između ostalog, za državni proračun može značiti dodatni priljev od 105 milijuna kuna na ime koncesijske naknade. Na jučerašnjoj konferenciji u Ministarstvu Kalmetin pomoćnik za telekomunikacije i poštu Darko Dvornik pozdravio je inicijativu za uvođenje četvrtog mobilnog operatera. Upit novinara neće li se time, zapravo, još više otežati ulazak Šveđana i Tele 2 na prilično zasićeno hrvatsko tržište mobilne telefonije, tim više što bi četvrti »igrač« platio manju naknadu i imao manja ulaganja, jer uvjet za dodjelu koncesije nije još i uzimanje UMTS mreže, Dvornik je preokrenuo u tezu da bi zapravo taj četvrti operater bio zakinut jer neće imati i UMTS koncesiju. Povod konferenciji bio je demantiranje medijskih napisa o tome kako se najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama pokušava »zauzdati« Agencija za telekomunikacije koja se pokazala neposlušnom kada je ustrajala na dodjeli GSM/UMTS koncesije švedskom Tele 2 umjesto opskurnom, ali od pojedinih krugova u i oko Vlade protežiranom Match Telecomu.

Dvornik je okupljenim novinarima objašnjavao da se predloženim zakonskim izmjenama još više šire ovlasti Agencije. To što bi ministar ubuduće imenovao ravnatelja Agencije, kao osobe koja upravlja i koordinira svim stručnim službama unutar Agencije, Dvornik smatra logičnim. Za izričit prijedlog Ministarstva da u Vijeću Agencije koja se bavi telekomunikacijama moraju sjediti jedan pravnik i jedan ekonomist, Dvornik je kazao da se htjelo osigurati kompetentnost kod donošenja odluka. Premda sastav sadašnjeg Vijeća Agencije, kojim presjeda Gaćina, ne udovoljava tim kriterijima, Dvornik je jučer tvrdio da se ta nova zakonska odredba neće primjenjivati trenutno, već po isteku prvih mandata članova peteročlanog Vijeća odnosno za nešto više od dvije godine. Prijedlog da inspekcijski nadzor u telekomunikacijama Ministarstvo zadrži pod svojim okriljem opravdalo se hrvatskim pravnim sustavom u kojem samo državni službenici mogu obavljati inspekcijski nadzor. Darko Dvornik posebno je istaknuo ovlasti koje bi Agencija trebala imati u regulaciji maloprodajnih cijena usluga i kod mobilnih operatera sa znatnijom tržišnom snagom. Izmjenama i dopunama postojećeg zakona, istaknuo je još Dvornik, ne ukida se telefonska pretplata već samo ostavlja na volju operaterima hoće li je ubuduće naplaćivati ili ne. O. ANTEŠIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali