Ulaz za korisnike

Dvostruka staklena pročelja

|
Dvostruka staklena pročelja
 
Dvostruka staklena pročelja
Staklom kao graditeljskim elementom nadahnuti su dizajneri i arhitekti današnjice. To se uglavnom objašnjava njegovom estetikom i funkcionalnošću pa ga smatramo uobičajenim i vrlo korištenim.

 Povijest upotrebe stakla u arhitekturi ogleda se kroz njegovu prozirnost, transparentan prodor svjetlosti i pogled. U nekim slučajevima ono naglašava odvajanje prostora, a ponegdje i potpunu izoliranost. Zavodljivo svojstvo privida stakla daje nam mogućnost da vidimo i da istodobno ne budemo viđeni; staklo može obujmiti cjelokupni gabarit zgrade svojom neprozirnošću (nepropusnošću) poput kamena zrcaleći okoliš i predmete u njemu. Istodobno staklo može omogućiti Sunčevoj svjetlosti nesmetan ulaz u unutrašnjost objekta s potpuno neometanim pogledom prema van.

Staklo omogućuje izvedbu staklenog pokrova koji omekšava masu zgrade ili ga po potrebi naglašava, jednostavno reflektirajući i svjetlost i vanjski okoliš istodobno. Kao transparentan medij, staklo nalazi svoju širu primjenu i u dekorativne svrhe. Dizajneri i arhitekti cijene njegov skulpturalni aspekt tako da se danas grade staklena pročelja različitih razina transparentnosti. Ona se postižu različitim obradama pa tako postoji mnogo mogućnosti u konačnici poput ispupčenog, teksturiranog ili oslikanog te bojenog, kaljenog i laminiranog stakla.

Recimo u uvodu tek da nisu sva stakla jednaka kako po svojoj strukturi, a ponajviše po svojim karakteristikama i namjeni. Postoje osnovne vrste stakala koje upotrebljavamo u graditeljstvu, zatim refleksna, niskoemitivna, vatrootporna stakla, specijalna stakla, sigurnosna stakla, dekorativna stakla, zrcala, stakla obrađena kiselinama i antikna stakla i art stakla, kao i neke kombinacije različitih vrsta stakala koje nam mogu dati nove rezultate i novu primjenu.

Vanjska pročelja

U novije se vrijeme gradnja poslovne zgrade ne može zamisliti bez upotrebe stakla pri projektiranju i izvedbi pročelja. High tech arhitektura visokih zgrada koje često predstavljaju golem kompleks prepoznatljiva je po primjeni industrijski proizvedenih čeličnih nosivih konstrukcija u kombinaciji s ostakljenim vanjskim pročeljima. Staklena pročelja postala su standard u pokušaju da se objekti projektiraju na moderan i zanimljiv način a da se pri tome isplativa pokaže i sama investicija.

Transparentnost koja se postiže izborom stakla za pročelja traži rješenja koja moraju zadovoljiti najnovije standarde toplinske i zvučne izolacije. Staklena pročelja omogućavaju nesmetan prolaz svjetlosti i zdravo radno okruženje, ali i potrebu da se prostor zimi ugrije, a ljeti rashladi. No, jednostruko stakleno pročelje više nije dovoljno. U tu svrhu potrebni su sustavi za zagrijavanje kao i rashladni sustavi, što predstavlja značajnu stavku u financijskom planu održavanja zgrade. Suvremen pogled na arhitekturu i gradnju danas je nemoguće zamisliti bez energetske efikasnosti sustava vanjske ovojnice zgrade, te učinkovitijeg sustava grijanja, ventilacije, klimatizacije i rasvjete, uz stalan nadzor i upravljanje energetikom zgrade.

Osim toga, liberalizacija sustava energetike danas u mnogim segmentima ne samo da dopušta, već i u sustav ugrađuje različite mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije. U želji da se prirodni resursi što bolje iskoriste i smanje troškovi za zagrijavanje (zimi) ili hlađenje (ljeti), stručnjaci su došli na ideju da pročelja velikih objekata izvode u dvostrukoj varijanti. Ta se varijanta u slobodnom prijevodu zove dvostruka fasada (pročelje) i sastoji se od dvaju staklenih pročelja koja su odvojena međuprostorom na način da je jedno postavljeno ispred drugog.

Takav kod nas relativno nov, ali u svijetu uobičajen način gradnje omogućava nekoliko prednosti, a to su:

 • dugotrajnost, s obzirom da vanjsko pročelje štiti unutarnju od atmosferskih utjecaja i oštećenja
 • bolja toplinska i zvučna izolacija
 • prirodno kruženje zraka, što omogućava ventilaciju prostora na potpuno prirodan i zdrav način
 • korištenje prirodnih resursa za zagrijavanje ili hlađenje prostora
 • smanjenje troškova i manja upotreba energije
 • ekološka zaštita

  Pojasnimo stoga neke od navedenih osobina dvostrukih staklenih pročelja.

   Dvostruko pročelje ljeti
  U ljetno doba sunce u velikoj mjeri prodire u unutrašnjost zgrade kroz staklene površine i dodatno zagrijava prostor. U svrhu kontrole svjetlosti i Sunčeve energije uobičajena je upotreba reflektirajućih stakala kojih u industriji stakla danas ima u velikom izboru ovisno o proizvođaču. Ta stakla imaju svoju primjenu u područjima s visokim temperaturama u ljetnom razdoblju i osnovna im je zadaća da reguliraju propusnost Sunčeve energije, što se postiže nanošenjem pirolitičkog nanosa na površinu stakla koji uz regulaciju propusnosti Sunčeve energije omogućuje i odsjaj na pročelju i onemogućava pogled u unutrašnjost objekta. No, reflektirajuća stakla ne rješavaju u potpunosti problem ventiliranja objekta.

  Dvostruko stakleno pročelje to omogućava na učinkovit način. Naime, dvostruko stakleno pročelje, s obzirom na međuprostor između vanjske i unutarnje staklene obloge, omogućava učinkovitu prirodnu ventilaciju. Budući da prvi, vanjski dio pročelja štiti cijelu zgradu od kiše, snijega i vjetra, prozore na zgradi (unutarnji omotač) možemo stalno držati otvorenima i dopustiti tako zraku koji se nalazi između pročelja da nesmetano kruži prostorom i tako ventilira unutrašnjost zgrade.

  Osnovna je zamisao da se prozori na unutarnjem pročelju otvore navečer i ostave otvoreni preko noći kako bi se omogućio dotok svježeg zraka u unutrašnjost zgrade. Neprekinut dotok zraka, kao i mogućnost noćnog hlađenja, smanjuje temperaturu unutar zgrade na posve prirodan način bez pretjerane upotrebe klimauređaja (tzv. prirodno provjetravanje), čime štedimo energiju i novac. Također, dvostruko stakleno pročelje sasvim logično predstavlja i bolju zvučnu izolaciju i štiti od buke s ulice. U praksi to znači da uz otvorene prozore na dvostrukom pročelju radi prirodnog ventiliranja prostora imamo izolaciju od buke istu kao i kod zatvorenih prozora na klasičnom staklenom pročelju.

  Dvostruko pročelje zimi

  U zimskom razdoblju dvostruko stakleno pročelje ima velikih prednosti pred jednostrukim s obzirom na činjenicu da međuprostor između dvaju pročelja postaje odličan toplinski izolator. Sunce kao prirodni izvor energije zagrijava zrak koji se nalazi u međuprostoru, čime se smanjuje gubitak topline i povećava toplinska izolacija zgrade. To ujedno predstavlja i smanjeni gubitak topline iz zatvorenog grijanog prostora pa posredno znači i smanjenje potrebne energije potrebne za zagrijavanje zgrade te smanjenje ispušnih plinova u zraku i prihvatljivo ekološko ponašanje.

  S obzirom da za razliku od ljetnih dana u zimskim klimatskim uvjetima želimo da topli zrak ostane u međuprostoru i tu se što dulje zadrži, pravilan odabir stakala za pročelje postaje vrlo važna financijska komponenta. Da bi Sunčeva toplina prodrla u zgradu i tu ostala što duže, koriste se niskoemitivna stakla ili low-e stakla koja za razliku od običnih stakala imaju na jednoj svojoj površini nanesen tanki metalni sloj koji djeluje tako da propušta toplinu u prostor i tamo ga zadržava. Tako se povećava toplinska izolacija zgrade i smanjuje korištenje energije za zagrijavanje, što je ekološki prihvatljivo i u ekonomskom smislu poželjno.

   Tipovi dvostrukih pročelja
  Dvostruka se staklena pročelja međusobno razlikuju s obzirom na namjenu i konstrukciju. Uobičajeno je spomenuti diobu na prekinuta i neprekinuta dvostruka pročelja. Neprekinuta imaju mogućnost strujanja zraka u neprekinutom procesu od donjeg dijela zgrade do gornjeg gdje on izlazi iz prostora. Dobra svojstva neprekinutog pročelja su bolja toplinska i zvučna izolacija, a nedostatak upotreba u toplim klimatskim uvjetima, jer se zrak do viših katova dodatno zagrijava pa pri vrhu više i ne služi kao prirodna ventilacija.

  U hladnim pak vremenskim zonama (npr. u Rusiji) pri neprekinutom strujanju zraka pri vrhu zgrade dolazi do dodatnog hlađenja i stvaranja leda. Zato je alternativa prekinuto dvostruko pročelje kod kojeg upravo prekidi na jednom ili više mjesta omogućavaju izmjenu zraka iz međuprostora. Takvo pročelje ima više ventilacijskih ciklusa i bolju ventilaciju. Ovaj je sustav skuplji i pogodniji za gradnju u toplijim klimatskim zonama.

  Eurotower u Zagrebu

  Kao primjer izvedbe dvostrukog staklenog pročelja u Hrvatskoj navest ćemo Eurotower u zagrebu, prije godinu dana medijski najatraktivniju zgradu u nas, koja se za potrebe poslovnih tvrtki izgradila u poslovnom dijelu Zagreba, u Vukovarskoj ulici. Taj objekt, poslovni stakleni toranj projektirao je poznati arhitekt Marijan Hržić za domaćeg investitora. Izgradnjom ove visoke zgrade Zagreb je u neposrednoj blizini sveučilišnih centara dobio novi poslovni prostor u atraktivnoj zoni.

  No, zanimljivo je da su propozicije naručitelja ovog poslovnog tornja od 30-ak katova u pogledu prirodne prozorske ventilacije dovele graditelje do sustava dvostrukog ostakljenog pročelja, dakle sustava s unutarnjim izolirajućim ostakljenjem, vanjskim fiksnim ostakljenjem i međuprostorom povezanim vanjskim zrakom kako bi se dobila dodatna toplinska i zvučna izolacija (izmjerene solarne i termičke vrijednosti na dva uzorka iznose Uw=1,2 W/m2K i Rw=39,5 dB), zaštita od sunca (g=0,15 uz rebrenice za zaštitu od sunca pod 45°) te prirodna ventilacija objekta.

  U tu svrhu prihvaćena je ponuda tvrtke Alukonigstahl iz Zagreba. Njihova Schuco element dvostruka aluminijska fasada ponudila je investitoru sustav prozora kutija kod kojih dubina zračnog međuprostora iznosi 20-ak centimetara, što omogućava održavanje i čišćenje vanjskog staklenog omotača iz same zgrade. Međuprostor između dva staklena pročelja u vezi je s vanjskim zrakom preko uokolo opsežućeg nasadnog okvira kroz donje i bočne ventilacijske otvore veličine 40x20 mm, dok je gornja strana zatvorena poklopcem rebrenica.

  Dovod i odvod zraka izvodi se kroz 30-milimetarske utore međuelementnih sustava, i to od dolje po bokovima prema gore. Treba reći da aluminijska fasada na ovom objektu pripada novijoj generaciji alu-fasada, tzv. element fasadama koje su relativna novost na hrvatskom tržištu. Naime, zbog stalne potrebe za većom učinkovitošću prilikom gradnje i racionalizacije troškova gradnje, i danas postoji tendencija upotrebe prefabriciranih elemenata za izvedbu pročelja kako bi se maksimalno umanjilo vrijeme montaže na objektu.

   Možemo navesti neke od prednosti element fasade prilikom ugradnje, a to su:
 • izrađeni kompletni elementi u radionici
 • montaža direktno 'iz kamiona' upotrebom različitih mobilnih dizalica koje podižu dijelove element fasade do potrebne visine na kojoj se obavlja ugradnja
 • racionalizacija u ljudstvu i skladišnom prostoru na gradilištu
 • kontrola kvalitete još u radioničkoj fazi
 • sastavljanje elemenata uključujući i ostakljenje izvodi se u tvornici i na gradilištu se modularno postavljaju na objekt.

  Iako izvedba dvostruko ostakljenih pročelja (kakva je schuco element fasada iz ovoga primjera) povećava trošak izvedbe fasade za otprilike 2,2% u odnosu na jednostruko ostakljena pročelja ili za 1,4 puta, što je slučaj kod Eurotowera, s obzirom na sustav prozora kutija i relativno mali međuprostor između dviju fasada, treba reći da će se u konačnici uloženo vratiti kroz smanjenje troškova održavanja prilikom uporabe objekta, bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, te kroz smanjenje troškova grijanja i hlađenja zbog korištenja prirodnih resursa ventilacijom.

  Izvor: www.masmedia.hr

Materijali