Ulaz za korisnike

Eko lijev potiskuje sivi lijev – novi materijal probija se na tržište

|
Eko lijev potiskuje sivi lijev – novi materijal probija se na tržište
 
Eko lijev potiskuje sivi lijev – novi materijal probija se na tržište
S novom serijom „eko-lijev“ poduzeće KESSEL razvilo je novu alternativu uobičajenim lijevanim odvodima. Osim već duže vrijeme dokazanih podnih i stropnih odvoda te dvorišnih odvoda i odvoda katova javnih garaža serija je proširena i na odvode ravnih krovova.

Cilj razvojnog procesa bio je eliminirati probleme s korozijom i težinom, tipične za odvode od sivog lijeva. Istovremeno materijal treba indicirati prednosti karakteristične za odvode od plastike. Rezultat dugogodišnjih istraživačkih i razvojnih aktivnosti u KESSEL-u je učinkoviti spregnuti materijal na bazi metala koji se lako obrađuje, ima jako dobra svojstva zvučne izolacije, a i optički zadovoljava sve kriterije.

Zbog svoje male težine „eko-lijev“se jednako lako obrađuje kao i plastični odvodi te posjeduje visoku temperaturnu postojanost i sigurnost od loma. I ono što je najvažnije taj materijal rezistentan je na agresivne, kemijski opterećene otpadne vode.

U industrijskog gradnji i dalje se koriste uglavnom odvodi od sivog lijeva. „Eko-lijev“ kompatibilan je sa svim uobičajenim nominalnim promjerima sistema lijevanih cijevi. Naravno da se ta serija može priključiti i na plastične cijevi, koje su u idealnom slučaju zvučno izolirane. Novo u asortimanu su nominalni promjeri od DN 80.

„Eko-lijev“ podni i stropni izljevi mogu se kombinirati sa dizajniranim nastavcima. Kao sastavni dio KESSEL-modularnog sistema „eko-lijev“ može se kombinirati sa svim nastavcima iz KESSEL-kolekcije odvoda za kupaonicu koje karakterizira elegantan dizajn. Projektanti i izvođači radova imaju tako na raspolaganju mnoštvo različitih oblikovnih mogućnosti. Naročito praktično: integriranim lock/lift sistemom zatvaranja rešetka se otvara jednim okretom, skida se i opet se sigurno zatvara. Tako se vrijeme potrebno za čišćenje odvoda reducira i do 70% u odnosu na rešetke koje se učvršćuju na uobičajen način s dva vijka. S „eko-lijevom“ KESSEL je na odvodima objekata spojio funkciju i estetiku.

Cjenovno povoljna alternativa i za vanjska područja

Odvodi katova javnih garaža ubrajaju se u klasu opterećenja B te izdržavaju težinu i do 12,5 tona. Novi krovni odvodi za gravitacijsku odvodnju mogu se nabaviti u nominalnim promjerima DN 70, DN 100 i DN 125 , a mogu se naručiti sa/bez grijanja. Osim toga uz krovne sisteme odvoda razvijen je i specijalni program pribora. Tu spadaju košara za skupljanje lišća te odstojni prsten za odvodnju u slučaju nužde. Za veću sigurnost prilikom gradnje brine se zaštitni pokrov koji je KESSEL do sada nudio za krovno područje kao jedini proizvođač. Taj pokrov ne štiti samo od grube prljavštine, već zahvaljujući specijalnim otvorima garantira odvodnju i do 5,95 litara u sekundi- i to upravo u vrijeme gradnje. Sasvim novo u programu su poklopac za sprečavanje prodora neugodnih mirisa i gamadi Multistop za sistem 200.

Samo dobre karakteristike: „Eko-lijev uvjerljiv u tehnici odvoda

„Eko-lijev“ je nehrđajući i lakši od lijevanog željeza. Zbog male težine se jednako lako obrađuje kao i plastika. Eko-lijev raspolaže veću postojanost na temperaturu koja je tipična za sivi lijev te ispunjava najstrože odredbe u pogledu zvučne zaštite prema normi DIN 4109. Naročito važno svojstvo materijala je to da je iznimno postojan na agresivne, kemijski opterećene otpadne vode.

Lagana obrada štedi vrijeme i novac

Osim male težine i ostale proizvodne značajke olakšavaju ugradnju: kompaktan oblik odvoda značajno omogućuje smanjenje troškova bušenja otvora na uobičajenim lijevanim odvodima i za 60%.

Lock/Lift sistem olakšava održavanje

Integrirani sistem zatvaranja Lock/Lift praktičan je za održavanje. Osoblje može skinuti rešetku jednim okretom, skinuti je i ponovno sigurno zatvoriti. Tako se štedi na vremenu potrebnom za čišćenje odvoda i do 70% u odnosu na uobičajeni način zatvaranja s dva vijka.

„Eko-lijev“ odvodi kompatibilni su sa sistemima plastičnih i lijevanih cijevi

„Eko-lijev“ kompatibilan je sa svim uobičajenim nominalnim promjerima sistema plastičnih i lijevanih cijevi. Osim glavnih nominalnih promjera DN 100 i DN 125 nude se odvodi već prema modelu i prema DN 70 i DN 80. Prema potrebama mogu se priključiti direktno na SML-cijev. Kao sastavni dio KESSEL-modularnog sistema „Eko-lijev“ podni odvodi kombiniraju se s kružnim i kutnim nastavcima s prorezima.

Dobro osmišljeni program pribora osigurava više fleksibilnosti.

Sveobuhvatni program pribora nudi rješenja za sva područja primjene. Tako krovne odvode dopunjavaju košara za skupljanje lišća i odstojni prsten za odvodnju u nuždi zajedno s integriranim sistemom zatvaranja Lock/Lift. To omogućuje čišćenje i održavanje bez uporabe alata.

http://www.kessel.de

Materijali