Ulaz za korisnike

Ekološka bomba usred Rapca!

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Rabac - Neprihvatljivo je da se takvo postrojenje gradi u lijepoj Prohaski, a nedopustivo je i da na vrlo slabo posjećenu javnu raspravu Grad nije pozvao članove Mjesnog odbora, Turističke zajednice, hotelijera i drugih zainteresiranih, tvrde Lucijan Martinčić, Mario Ilijašić i dr. Lucijan Mohorović, rijetki Rapčani koji su uputili primjedbe na ponuđeno rješenje

Tek završeni uvid, a potom i javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš sustava javne odvodnje u Rapcu izazvali su burne reakcije i negodovanje dijela stanovnika tog turističkog mjesta. Nitko od njih ne protivi se gradnji tog sustava, jer bez njega nema kvalitetnog razvoja turizma i sigurne budućnosti Rapca. Taj je sustav dio europskih standarda, jamči kvalitetnije more, s obzirom da se sada u nj ispuštaju nepročišćene otpadne vode. Predloženim idejnim rješenjem tvrtke Fluming eco iz Rijeke pročišćene otpadne vode u more bi se ispuštale na sadašnjem mjestu na rtu Sveti Andrija, ali na udaljenosti od 500 metara, što je dvostruko više nego dosad. Bez pročistača Rabac bi mogli zaobilaziti i sve brojniji ekološki osviješteni turisti, a to je postrojenje i zalog očuvanja zdravlja kupača.

Što ako dođe do incidenta?

Rapčani to ne niječu, ali u primjedbama donedavnog gradskog vijećnika Lucijana Martinčića, koje je uz njega prije dva dana potpisalo još petero stanovnika Rapca, izražena je velika zabrinutost zbog lokacije budućeg središnjeg postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, koje bi se trebalo nalaziti u predjelu mještanima poznatom kao Prohaska. Radi se o lokalitetu nešto južnije od spornog odlagališta građevinskog otpada, istočno od samog ruba stambeno-turističkog dijela Rapca, nedaleko od ceste za Gorenji Rabac. Istočno od ponuđene lokacije nalazi se turističko naselje Girandella, gdje se predviđa gradnja novih hotela, a južno su hoteli »Marina« i »Mediteran«, pa se praktički radi o središtu Rapca. Najžešći kritičar te lokacije je Mario Ilijašić, koji predlagače pita zašto se nije razmišljalo dugoročno i takav objekt predvidjelo na krajnjem istočnom dijelu mjesta. Također, Ilijašić želi znati kako autori studije mogu jamčiti da zbog rada uređaja neće doći do promjene sadašnje izuzetno povoljne mikroklime na toj šumovitoj lokaciji, odnosno kako će se izbjeći buka.

Nije provedena ni analiza strujanja zraka i smjera vjetrova pa on strahuje da će neugodni mirisi, ispušni plinovi, buka i aerosol stanarima i turistima na tom prostoru zagorčati život. Što će se dogoditi sa životom u Rapcu ako dođe do incidenta, na što se uvijek mora računati, pita se Ilijašić. Studijom nije dokazano da pročistač, vrijedan 2,5 milijuna eura, povoljno utječe na kakvoću mora u Rapcu, koji već krase četiri Plave zastave, pa Ilijašić traži alternativnu lokaciju i nova jamstva koja će Rapčanima donijeti mir i potvrdu da su ta sredstva korisno i pametno uložena. Slično razmišlja i dr. Lucijan Mohorović, koji je slijedom toga uputio pismo Anamariji Lukšić, pročelnici gradskog Odjela za gospodarenje prostorom. Za njega je temeljni nedostatak studije izostanak elaborata utjecaja na zdravlje, a smatra da je veliki propust i što nije izrađen hidrometeorološki elaborat. Za pročistač se ne smiju žrtvovati postojeće prirodne ljepote u srcu mjesta, već se mora ponuditi alternativna lokacija.

Zadovoljena forma, ignoriran sadržaj

Građani su prosvjedovali i zbog nekvalitetno provedene javne rasprave, odnosno slabog informiranja zainteresiranih, zbog čega je na raspravi, održanoj 12. travnja u hotelu »Amfora«, uz predstavnike Grada Labina, komunalnog poduzeća 1. maj i autore projekta bilo svega pet-šest Rapčana! - Za nas je taj problem vrlo važan pa se informiranje nije smjelo svesti samo na plaćeni oglas u novinama i obavijest na ploči unutar zgrade Grada. Nedopustivo je i skandalozno da o tome nije obaviješten ni rabački Mjesni odbor, smatra Ilijašić. Da nikakav pisani poziv nije dobio potvrdio nam je i Vitomir Skandul, predsjednik MO-a Rabac, rekavši da je tek na dan održavanja rasprave usmeno pozvan. No, budući da nisu dobili tekst studije, MO se o njoj nije mogao očitovati. Pozivnice nisu stigle ni na adrese hotelskih poduzeća, labinske Turističke zajednice, a ni novinskih redakcija. Javnu raspravu je u ime Grada vodila Služba za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, čija nam je direktorica Nevina Miškulin ponovila da je zakonska forma poštivana - datum je bio u oglasu objavljenom u novinama, a obavijest u predvorju zgrade Grada. Za sve druge informacije i razloge ne slanja službenih poziva uputila nas je na svoju šeficu Anamariju Lukšić, no ona nam je do trenutka predaje ovog teksta ostala nedostupna.

Međutim, nema nikakvog opravdanja da o ovako važnoj problematici Grad na javnu raspravu službeno ne pozove sve one od kojih bi se trebale čuti primjedbe, sugestije ili zamjerke, a putem medija trebalo je utjecati da se tom skupu odazove što više građana. Poštivana je tek forma, ali je ignoriran sadržaj, bez čega je i sama forma obezvrijeđena. Manje bi bilo dvojbi, nesuglasica i sukoba oko uređaja za pročišćavanje otpadnih voda da je rasprava bila kvalitetnija. Ovakav odnos prema građanima može se protumačiti samo na jedan način - da onima koji upravljaju Gradom nije stalo do njihova mišljenja, bez obzira koliko se upiru dokazati suprotno, već im je mnogo milije da isključivo oni odlučuju kako se i za što troši proračunski novac. Tako nešto je na tragu i nedavne odluke predsjednika Gradskog vijeća, koji je zabranio vijećnicima da raspravljaju o izvješću gradonačelnika o radu Poglavarstva u protekle četiri godine. Da se ne radi ni o kakvom previdu ili zaboravu, već o nastojanju da se što manje »tumba« predloženo rješenje, na koje Rapčani ne mogu biti ravnodušni, ukazuje i uobičajena praksa slanja pozivnica novinarima i za najbeznačajnije prijmove i fotografiranja gradonačelnika, kad se njihov (ne)dolazak ili kašnjenje i telefonski provjerava. Marijan MILEVOJ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali