Ulaz za korisnike

Ekološke podne obloge

|
Ekološke podne obloge
 
Ekološke podne obloge
Pod najbolje govori o vlasniku doma. Pod je središnje mjesto unutarnjeg uređenja. Na njemu se nalazi najviše dodirnih točaka u cijelom stanu. Kakve su nečije navike, interesi i ukus - sve te informacije možemo isčitati iz poda u njegovu domu.

Kod renoviranja ili uređenja novog doma dobro je uvijek cijelom prostoru dati malo vlastite osobnosti.

Pod najbolje govori o vlasniku doma. Pod je središnje mjesto unutarnjeg uređenja. Na njemu se nalazi najviše dodirnih točaka u cijelom stanu. Kakve su nečije navike, interesi i ukus - sve te informacije možemo isčitati iz poda u njegovu domu.Kod renoviranja ili uređenja novog doma dobro je uvijek cijelom prostoru dati malo vlastite osobnosti.

Ne postoji niti jedan drugi element u unutrašnjosti objekta koji postavlja tako visoke zahtjeve kao što je to pod. Razlog za to glasi: on mora uvijek dobro izgledati i posjedovati određene osobine, odnosno zadovoljavati kriteriji koji se tako jako razlikuju od čovjeka do čovjeka. Tako će mlada obitelj poželjeti robustan i jednostavan za održavanje. Student će u svojoj sobi poželjeti jeftiniji i cijenom povoljniji pod.

Imućniji vlasnici stanova i kuća težit će za estetskim aspektima kao što su nijanse određene boje i struktura poda. Imate li u glavi već nekakve planove dobro je tada odgovoriti na sljedeća pitanja koja će nam zasigurno pomoći pri izboru:Kakvim je opterećenjima izložen Vaš pod? Grebanju, udaranju ili gnječenju – pod puno toga mora podnijeti. Planirate li pod postaviti u stanu ili uredu, hodniku ili dječjoj sobi?

Najbolji savjet dat će Vam stručna osoba.Drvo ili laminat? Jedva da postoji tako osjetilan materijal kao što je to drvo. Stoga ne iznenađuije da mnogi žele živjeti na takvom podu.

Za što ćemo se odlučiti u potpunosti je preušteno nama.U korist parketa govori činjenica da ga je moguće više puta brusiti, tako da nakon nekoliko godina on opet izgleda kao da je nov. Pravi je drveni pod često puta mudrija odluka jer ovakav pod nije više tako skup kao nekad.

Ovaj izraz označava koncept u postupanju s energijom koji ide puno dalje negi li je to slučaj sa „kućama sa super niskom potrošnjom“.

Reducirajući gubitke topline na minimum objekt sa „pasivnom“ potrošnjom energije mora funkcionirati odričući se u cijelosti „aktivnog“ sustava zagrijavanja. Umjesto toga iskorištava se „pasivna“ solarna energija i neiskorištena toplina koja se neizbježno pojavljuje u svakom domu.

Minimalno 15 kilovat sati po kvadratnom metru godišnje – ovo su potrebe za energijom za zagrijavanje u objektu s „pasivnom“ potrošnjom energije. Ova količina odgovara vrijednosti od 1,5 l loživog ulja ili 1,5 kubičnom metru plina. Ovako funkcionira energetski koncept „pasivne“ potrošnje energije: objekt je u cijelosti potrebno optimalno izolirati, ne samo zidove i krov nego i pod i podrum. Osobito je važno postavljanje odgovarajućih prozora koji štede enrgiju. Na taj će se način smanjiti trasmisija gubitka topline, tj. „istjecanje“ topline kroz vanjski omotač objekta.

Osim toga svaki je objekt s „pasivnom“ potrošnjom energije izoliran od vjetra kako bi se i na taj način izbjegao gubitak topline.Kako bismo osigurali očuvanje normalne klime življenja u ovakvom objektu potrebno je u objektu postaviti odgovarajući sustav prozračivanja i iskorištavanja neiskorištene topline.

Sustav funkcionira tako što se iskorišteni zrak usisava, a svježi zrak ulazi u prostorije – no svježi zrak koji tek ulazi zagrijava se prije toga zahvaljujući sustavu koji usisava već iskorišteni i zagrijani zrak. Tako neiskorištena toplina u domu nastala od kuhanja, osvjetljenja, štednjaka i frižidera i ostalih uređaja može se još uvijek iskoristiti za zagrijavanje svježeg zraka.

Kad govorimo o laminatnim podovima neizbježno je spomenuti tehnološka dostignuća – savršena imitacija drveta i financijski vrlo povoljna kupnja. Mogućnosti korištenja laminatnih podova gotovo su neograničene.

Kroz tehničko usavršavanje permanentno se razvijaju proizvodi koji su izrazito izdržljivi i proizvodi koji pored vizalnog doživljaja posjeduju i strukturu prirodnih materijala. Postoje li posebni zahtjevi?

Možda prirodnu strukturu drveta ne biste željeli samo vidjeti nego i osjetiti? Ili želite li da pod bude tih i da ne škripi? I što je s dodacima kod postavljanja poda? Kad se odlučite za odgovarajući proizvod ovo se pitanje često niti ne postavlja jer trgovci već imaju spremnu ponudu – od običnih letvica, preko različitih podmetača do najsuvremenijih sredstava za održavanje. Podne obloge - parketi - laminat - pvc - brodski pod - linoleum

 

Materijali