Ulaz za korisnike

Ekološke tapete

|
Ekološke tapete
 
Ekološke tapete
Umjetno proizvedene tapete vrlo se rijetko koriste u ekološki koncipiranim i uređenim kućama upravo zbog svojih osobina. Industrijski proizvedene tapete nisu difuzni materijali i zbog toga ne pridonose u stvaranju kvalitetne klime življenja.

Kao alternativno rješenje klasičnim tapetama pojavile su se tapete izrađene od prirodnih materijala - mješavina pamuka, biljnih vlakana i minerala. Suha se vlakna u posebnom postupku isprepleću i izrađuju bez šavova i rezova, bez ostataka i neugodnog mirisa i kao takva se nanose na zidove posebnim alatom.

Eventualne se sitne pukotine, izbočine ili rupice dodatno prekrivaju i obrađuju. Ovaj je materijal čak i nakon dugo vremena moguće neprimjetno i jednostavno popravljati.

Ove su prirodne tapete dostupne u najrazličitijim bojama i strukturama, boja im je postojana i teško su zapaljive. Osim toga zahvaljujući pamuku ove tapete posjeduju izvrsnu toplinsku i zvučnu izolaciju.

Tko se ipak odluči za klasične tapete na raspolaganju mu stoje tapete izrađene od starog papira u različitim bojama s različitim detaljima ili idejnim izrazima (npr. morski pejzaži i sl.).

Od papira bez sadržaja klora, ugljikohidrata ili sorbita izrađuju se reljefne tapete u prirodnim bojama. Prednosti koje govore u prilog ovih tapeta: teško su zapaljive, mogu se kompostirati i dozvoljavaju difuznost vodene pare u prostoru.

Materijali