Ulaz za korisnike

Ekološki problemi Zagreba

Ekološki problemi Zagreba - foto:skyscrapercity.com
 
Ekološki problemi Zagreba - foto:skyscrapercity.com
Da bi se problemi riješili, najprije ih treba prepoznati , o njima otvoreno razgovarati, predložiti rješenja i na kraju ih realizirati. O tim temama otvaram javnu diskusiju, problematiziram neka rješenja što je dužnost inženjera- i nudim rješenja.

U tijeku je realizacija nekoliko važnih i velikih ekoloških projekata u Zagrebu. To se poglavito odnosi na sljedeće:

 • zaštitu podzemnih pitkih voda zagrebačkog vodonosnika,
 • projekt gradnje pročistača otpadnih voda Zagreba,
 • sanaciju odlagališta komunalnog otpada Prudinec u Jakuševcu, s postrojenjem za termičku obradu opasnog otpada PUTO,
 • projekt gradnje vodnih stepenica na rijeci Savi u Zagrebu,
 • Program gospodarenja otpadom Grada Zagreba.
 • Danas neki od navedenih projekata imaju probleme za koje jedni tvrde da su izmišljeni, pretjerani i da zapravo ne postoje, dok ih drugi prikazuju katastrofično i na granici kolapsa. Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini. Stručnjaci trebaju objektivno i nepristrano uočiti probleme, njihove uzroke i posljedice te ponuditi optimalna rješenja. Rezultati njihova rada trebaju poslužiti kod budućih projekata da bi oni bili što bolji i jeftiniji. To je glavna svrha ovog članka kojim se želi potaknuti odgovorne nositelje vlasti da odluke donose tek nakon što nezavisni stručnjaci javno predlože obrazložena rješenja koja će na kraju ionako platiti građani.

  Danas neki od navedenih projekata imaju probleme za koje jedni tvrde da su izmišljeni, pretjerani i da zapravo ne postoje, dok ih drugi prikazuju katastrofično i na granici kolapsa. Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini. Stručnjaci trebaju objektivno i nepristrano uočiti probleme, njihove uzroke i posljedice te ponuditi optimalna rješenja. Rezultati njihova rada trebaju poslužiti kod budućih projekata da bi oni bili što bolji i jeftiniji. To je glavna svrha ovog članka kojim se želi potaknuti odgovorne nositelje vlasti da odluke donose tek nakon što nezavisni stručnjaci javno predlože obrazložena rješenja koja će na kraju ionako platiti građani.

  Ti projekti mogu imati i političke konotacije, ali su znakovi da se projektima ne upravlja i ne rješavaju prioriteti i zaštita resursa na stručnoj i znanstvenoj razini iako već godinama postoje projekti zaštite okoliša s određivanjem prioriteta u investiranju. Studije „Razvoj vodoopskrbnog sustava“ i „Prometna studija Zagreba“ izrađene su i prije jednog desetljeća, a danas se ponovno rade slični projekti. U međuvremenu se realiziraju projekti koji nisu nužni, ali rezerviraju proračunska sredstva i proračun građana za desetljeća. Skrivena je opasnost da bi dugoročno gradski komunalni sustav mogao doći u vlasništvo banaka ili investicijskih fondova, a drugo je pitanje mogu li građani financijski podnijeti sadašnja i buduća opterećenja za održavanje komunalnog standarda.

  www.casopis-gradjevinar.hr

  Nastavak pogledajde u PDF dokumentu <<< 2 Zagreb na vodi >>>

  Materijali

  • Ekološki problemi Zagreba

   Ekološki problemi Zagreba