Ulaz za korisnike

Ekonomske dobrobiti uređaja za isušivanje vlage

|
Ekonomske dobrobiti uređaja za isušivanje vlage
 
Ekonomske dobrobiti uređaja za isušivanje vlage
Skraćenje vremena sušenja je sveprisutno u građevinarstvu. Kod privatne izgradnje investitoru se smanjuju troškovi najamnine za unajmljeni stan, ako se prije useli u vlastiti a kod izgradnje stanova skraćenje vremena sušenja omogućuje ranije useljenje te raniju ekonomsku eksploataciju.

Tehnički parametri isušivanja vlage

Pojednostavljeno objašnjeno, molekule vode u građevinskom materijalu treba potaknuti da izađu iz materijala. To se postiže stvaranjem suhog okoliša u prostoru. Difuzijom vodene pare pomiče se vodena para iz dubljih slojeva u smjeru manje vlažnih dijelova građevine. Slikovito se može uređaj za uklanjanje vlage prikazati kao suha spužva. Ona stalno nastoji preuzeti vlagu a suhi zrak se nastoji zasititi vlagom. Na taj način se vodena para "izvlači" iz građevinskog materijala.

U osnovi treba razjasniti koji način sušenja se želi primijeniti. Kod isušivanja građevine ili isušivanja površinskog oštećenja uzrokovanog vodom dovoljno je primijeniti kompaktne uređaje za sušenje klase WD50 ili WD165HG. Ukoliko je neki sloj skroz promočen potrebni su dodatni postupci pomoću kojih se upuhuje suhi zrak u taj sloj. Kod isušivanja građevine preporučuje se postaviti po jedan kompaktni uređaj za sušenje u kombinaciji sa snažnim ventilatorom na površinu od 25 do 35 m2 ( odgovara otprilike 60 do 100 m3 volumena). Kod obiteljskih kuća ili komercijalnih građevina su najčešće površine tako velike da se učinkovito sušenje može postići samo upotrebom više uređaja.

Unajmljivanje uređaja za isušivanje je u takvom slučaju rentabilnije, jer su investicijski troškovi pri kratkotrajnoj potrebi bitno povoljniji. Ukoliko su dogovorene paušalne cijene za unajmljivanje uređaja, dobiva se jasna slika troškova do potpunog isušivanja građevine i izbjegava se opasnost od probijanja rokova.

Kod velikih građevina je naravno potrebno upotrijebiti veći broj kompaktnih uređaja za sušenje kako bi se postiglo učinkovito i što brže isušivanje. No sušiti se može i s velikim postrojenjem za isušivanje, koje ima veliki kapacitet. Takvi uređaji imaju kapacitet do 1.000 litara na dan.

Jako promočeni zid se može učinkovito osušiti samo upotrebom kombinacije uređaja za grijanje pomoću toplinskih valova i uređaja za odvođenje vlage.

Uređaj za odvođenje vlage može osušiti samo prve slojeve građevine. To je najčešće potpuno dovoljno za isušivanje žbuke i cementnog poda no ako je vlažnost natprosječna preporučuje se dodatna primjena toplinskih valova.

Molekule vode, koje se nalaze dublje u zidu, će tek tada difundirati prema van kada se površinski slojevi počinju sušiti. Građevinski materijal koji se suši nastoji se zasititi vlagom i na taj način "izvlači" vlagu iz dubljih slojeva. Uređaj s toplinskim valovima podržava taj proces. Toplinsko zračenje koje prodire u dubinu zagrijava građevinu i pojačava putovanje vlage iz unutrašnjosti prema vanjskim slojevima. U ovakvim slučajevima se preporučuje kombinirati uređaj za isušivanje i toplinski uređaj, klase WW-PRO.

Pod određenim okolnostima potrebno je upotrijebiti i posebne štapiće za zagrijavanje. U razmacima od otprilike 50cm se izbuše rupe i u njih se uvedu štapići za zagrijavanje, koji svojim usmjerenim djelovanjem ubrzavaju sušenje.

Učinkovito isušivanje tijekom gradnje je jamstvo da se nakon useljenja neće stvarati plijesan zbog preostale vlage u zidovima. To se gotovo redovito događa u novogradnjama s ugrađenim dijelovima namještaja (ugrađeni ormari, ugrađene kuhinje), kod kojih isušivanje nije bilo zadovoljavajuće. Osim toga strojno isušivanje je kod loših vremenskih uvjeta jedina mogućnost bržeg sušenja cementnih podova.

Za isušivanje se preporučuje dodatno postavljanje ventilatora za cirkuliranje zraka, jer brži protok zraka omogućuje brže isušivanje vlage kod gradnje. U principu treba postaviti i u ostavama, arhivama i prostorima za sušenje rublja ventilatore za cirkuliranje zraka, jer se na taj način znatno ubrzava sušenje.

Svaki uređaj za sušenje ima ugrađen ventilator, ali dodatni ventilator velikog kapaciteta značajno ubrzava isušivanje. Ventilator omogućuje cirkuliranje suhog zraka uređaja za izvlačenje vlage preko površina obloženih žbukom i cementnih površina te višak vlage održava u gibanju. Na taj način može uređaj za izvlačenje vlage mnogo učinkovitije preuzeti vodenu paru.

Suhi zrak se ravnomjerno raspoređuje po prostoru. Postupak isušivanja se na taj način ubrzava za najmanje 30%, a što potvrđuju ispitivanja provedena u praksi. Preporučuje se upotrijebiti snažne ventilatore kapaciteta 6.000 do 9.000 m3/h.

Svi uređaji za isušivanje u građevinarstvu su izvedeni tako, da ih se može odmah upotrijebiti, a što znači da instaliranje i puštanje u rad može samostalno obaviti jedan radnik. Kod izolacionog isušivanja (sušenje nakon oštećenja vodom) treba upotrijebiti posebne kompresore.

Uvjeti profesionalnih uređaja za isušivanje

Uređaji za odvođenje vlage, koji se primjenjuju kod isušivanja u građevinarstvu, trebaju ispunjavati nekoliko bitnih uvjeta:

 • Dugovječnost jer jednostavna zamjena rezervnih dijelova kod popravaka daje uštede na troškovima rada.
 • Kvalitativno visoko-vrijedni dijelovi npr. kuglični ležajevi umjesto kliznih ležajeva, kvalitetni kompresor itd.
 • Mogućnost trajnog rada - takvi primjerci uređaja za odvođenje vlage, trebaju u slučaju nužde, raditi mjesecima bez prekida
 • Ogovarajući povoljni odnos cijena/karakteristike
 • Minimalna potreba za održavanjem
 • Veliki spremnik za vodu i mogućnost direktnog odvođenja vode

  U mnogim ponudama proizvođača, a prije svega na internetu, navode se često kod uređaja za odvođenje vlage u domaćinstvima podaci koji unose zbrku, a trebaju služiti tome, da se povjeruje, kako se i ti uređaji mogu primijeniti kod isušivanja u građevinarstvu.

  Ukratko – kompaktni uređaji za isušivanje se ne mogu uspoređivati s ovakvim kućanskim aparatima za uklanjanje vlage. Treba imati na umu, da nisu bez razloga uređaji u građevinarstvu skuplji od ovakvih jeftinih proizvoda. Na žalost, su se mnogi korisnici morali samo uvjeriti, da ovakvi jeftini uređaji za odvođenje vlage ne odgovaraju za primjenu u građevinarstvu.

  Na osnovu iskustava korisnika poznato je, da su kod takvih uređaja (koji pretežno imaju krhko plastično kućište) motori opremljeni s kliznim ležajevima. Skoro je pravilo, da se svakih 6 do 8 mjeseci takav uređaj mora slati na popravka. Osim motora su i elektronički dijelovi i punjači oni, koji se često kvare, jer jednostavno nisu predviđeni za upotrebu u građevinarstvu.

  Jednostavno se može poći od toga, da se viša cijena kvalitetnog uređaja za isušivanje amortizira u kratkom roku uštedama na rezervnim dijelovima i popravcima. Ne smiju se zaboraviti ni problemi, koji nastaju pri čestim ispadima jeftinih uređaja za odvođenje vlage. U takvom slučaju neki suradnik mora otići do korisnika, zamijeniti uređaj za sušenje ili ga popraviti i ponovno se vratiti u tvrtku.

  Relativno jeftini "uređaj za sušenje" može ubrzo postati rupa bez dna, što se tiče troškova. To se odnosi i na uređaje koji se nude kao kompaktni uređaji za uklanjanje vlage, no imaju jeftino plastično kućište. Takvi modeli imaju u pravilu klizne ležajeve na motorima, a osim toga ih se i teško čisti od građevinske prašine (kućište se prilikom čišćenja kondenzatorskog elementa mora demontirati!). Loša mogućnost čišćenja nužno pak dovodi do kvarenja na uređajima.

  Uređaji klase WD36-WD50 i D125HG, te D165HG ispunjavaju sve uvjete potrebne za trajnu upotrebu bez problema, a pri tome im je cijena takva, da je privlačna i pojedinačnom korisniku i poduzeću koje se profesionalno bavi iznajmljivanjem takvih uređaja. Za sušenje većih objekata (napr. stambenih zgrada) koriste se osim ovih uređaja za sušenje i veliki uređaji za sušenje, klase WDH100 ili m

  Isušivanje vlage – nužnost u modernoj gradnji

  Posljednjih smo godina svjedoci znatnog razvitka na području cementnih proizvoda koje koristimo u građevinarstvu, a kemijska industrija je na odlučujući način pripomogla razvijanju još potpunijih i učinkovitijih materijala. Polagači podnih obloga prikliješteni su između kratkih rokova koje im daju investitori i propisanih uvjeta za polaganje podne obloge. Nepoštovanje nužno potrebnog vremena mirovanja i sušenja estriha je u većini slučajeva uzrok reklamacija i neplaćanja. Izvođač završnih radova tu je praktički nemoćan, premda obično trpi najveću štetu, zato se sve više prilazi ovakvim načinima „istjerivanja „vlage.

  Cijena koju korisnici plaćaju za novoizgrađene objekte, sa stajališta kupca, ne opravdava samo kvalitetu izgradnje objekta (i ovojnice), nego mora biti i mjesto zdravog života, poglavito za najmlađe naraštaje. Stoga je i kvalitetno isušivanje vlage, sigurno jedna od bitnijih komponenti.

  Literatura

 • [1] Nacionalni energetski programi, Energetski institut "Hrvoje Požar", 2001-2006 (www.eihp.hr)
 • [2] Isušivanje u građevinarstvu – P.Maier - AERIS

 • Materijali